Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

România se află printre statele cu cea mai mare inflație, la nivelul Uniunii Europene. Datele Eurostat

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

România se află printre statele cu cea mai mare inflație, la nivelul Uniunii Europene. Datele Eurostat

În luna iulie, rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut la 6,1%, de la 6,4% în iunie, devremece Ungaria, Slovacia, Polonia, Cehia și România sunt statele membre ale Uniunii cu cel mai ridicat indice al prețurilor de consum, conform datelor Eurostat.

În iulie, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost Ungaria (17,5%), Slovacia şi Polonia (ambele cu 10,3%), Cehia (10,2%) şi România (8,9%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Belgia (1,7%), Luxemburg (2%) şi Spania (2,1%).

Victor Negrescu - Alegeri Europarlamentare - 2024

Comparativ cu iunie, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 19 ţări membre, inclusiv în România (de la 9,3% la 8,9%), a rămas stabilă în Suedia şi a crescut în şapte state membre UE.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 5,3% în iulie, de la 5,5% în iunie. Datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a situat la 6,6% în iulie, de la 6,8% în iunie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 5,4% în 2023 şi la 3% în 2024, după ce în martie estima un nivel de 5,3% anul acesta şi de 2,9% anul viitor. În 2025 inflaţia ar urma să se situeze la 2,2% (faţă de un nivel de 2,1% prognozat în martie).

Chiar dacă sunt departe de ţinta de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană, cele mai recente date Eurostat ar putea să îi ajute pe oficialii BCE care susţin că inflaţia din zona euro este pe o pantă clară, chiar dacă una lină, descrescătoare şi în consecinţă gardienii euro îşi permit să ia o pauză cu majorarea dobânzilor, cel puţin la următoarea lor reuniune de politică monetară din septembrie.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Valoarea indemnizaţiei pentru persoane cu dizabilităţi, crește de la 1 iunie 2024:. Câţi bani vor primi în plus

Ziarul Unirea

Publicat

în

Valoarea indemnizaţiei pentru persoane cu dizabilităţi, crește de la 1 iunie 2024:. Câţi bani vor primi în plus Guvernul a aprobat majorarea indemnizaţiilor lunare pentru adultul cu handicap grav şi pentru copilul cu handicap grav, cu 10 puncte procentuale din indicatorul social de referinţă (ISR), începând cu luna iunie 2024, a informat Ministerul Muncii şi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea