Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

România nu a finalizat reformele structurale la care s-a angajat și nu poate vorbi de aderarea la zona euro

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

România nu a finalizat reformele structurale la care s-a angajat, considerate extrem de importante, și nu poate vorbi de aderarea la zona euro înaintea finalizării acestora, a declarat duminică, la Alba Iulia, șefa Reprezentanței Comisiei Europene, Angela Filote.

Fiind întrebată în cadrul conferinței ”Dialog cu cetății” din cadrul unui festival când vom adera la moneda euro, Angela Filote a răspuns că nu există în tratatul de aderare o dată limită, iar România va face acest pas când va fi pregătită.

”Nu am stabilit o dată limită pentru că este foarte important atât pentru România cât și pentru restul zonei euro ca aderarea la această zonă să se facă atunci când statul este pregătit, când mediul de afaceri este pregătit pentru o asemenea aderare pentru că nu vorbim numai de criterii nominale, ci de mai mult criterii reale. Și când spunem reale, de nivelul de trai, de exemplu. În cei 10 ani de la aderarea la UE nivelul de trai a crescut destul de mult, România a recuperat într-o mare măsură, dar nu complet, decalajele față de media europeană. De exemplu, acum este la 60% din PIB-ul pe locuitori medie europeană, acum 10 ani era la 38% și nici aici nu avem neapărat un indicator: la cât trebuie să fie acest indicator, la ce cifră trebuie să se poziționeze ca să se considere că aderarea este sigură, dar dacă ne uităm la aderările care s-au făcut în ultimul timp la zona euro era undeva 67 – 70 – 75% din media europeană. Și acesta este doar unul din criteriile la care ne uităm”, a spus Angela Filote.

De asemenea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România a adăugat că nu s-au finalizat reformele structurale.

”Dar ceea ce este important din punctul nostru de vedere, al Comisiei Europene, înainte de a stabili data țintă, este foarte important de stabilit toți pașii care trebuie să se întâmple până când România poate să adere. Ei sunt cunoscuți și printre primii pași sunt niște reforme structurale extrem de importante, la care România s-a angajat, dar pe care nu le-a finalizat și nu putem vorbi de aderare înaintea finalizării acestor reforme structurale. În același timp, întreaga zonă euro e într-un mare proces de reformă”, a mai spus Filote.

Prezent la aceeași conferință, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a spus, primind aceeași întrebare, că România îndeplinește criteriile, dar mai sunt reforme de făcut.

”România își dorește în continuare să adere la zona euro, dar România ar trebui să adere la zona euro când într-adevăr este pregătită ca și țară și când populația mai ales este bine pregătită în acest sens. Referitor la criterii, punctul nostru de vedere este că le îndeplinim. E adevărat, mai sunt reforme de făcut. Mai trebuie făcute reforme și în statele care sunt în zona euro, Grecia și la alte state care au dificultăți. România are o stabilitate financiară și o stabilitate monetară, asigurată cu greu”, a spus Negrescu.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a adăugat că și-a propus să înceapă un dialog cu cetățenii în acest sens, în care să fie implicați și Ministerul Finanțelor și Banca Națională a României, iar apoi să se stabilească o dată și pașii care trebuie urmați pentru aderare.

”Ce nu-mi doresc eu personal este ca cetățeanul, după ce intrăm în zona euro, să meargă la magazin și să considere că au crescut prețurile și că intrarea în zona euro i-a adus o scumpire a condițiilor de viață. Acest lucru nu ne dorim, cu siguranță. Deci pentru a combate acest posibil efect secundar, noi trebuie să informăm foarte bine populația, să calculăm foarte bine schimbările de la lei la euro și trebuie să ne asigurăm că nu există niciun efect negativ asupra pieței bancare și siguranței noastre monetare”, a conchis Victor Negrescu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Anunț de mediu: Modernizarea sistemului de scurgere a apei pluviale, satul Reciu, comuna Gârbova

Bogdan Ilea

Publicat

în

Anunț de mediu: Modernizarea sistemului de scurgere a apei pluviale, satul Reciu, comuna Gârbova COMUNA GÂRBOVA, titular al proiectului „MODERNIZAREA SISTEMULUI DE SCURGERE A APEI PLUVIALE, SATUL RECIU, COMUNA GÂRBOVA, JUDEȚUL ALBA”, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către Agenția pentru Protecția Mediului Alba, în cadrul procedurii de evaluare a impactului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea