Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

România domină exportul de rapiță. Ce cantități a livrat în ultimele luni

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

România domină exportul de rapiță. Ce cantități a livrat în ultimele luni

România a consolidat poziția sa în domeniul exportului de rapiță și șrot de rapiță, dar în ultimele luni a înregistrat scăderi semnificative în ceea ce privește cantitățile livrate, conform experților din industria alimentară.

În primele două luni ale anului comercial iulie 2023/iunie 2024, România a exportat 41.899 de tone de rapiță pe piețele străine, cea mai mare cantitate vândută de către un stat membru. Cu toate acestea, această cifră reprezintă o scădere semnificativă față de anul anterior, când exportul de rapiță în aceeași perioadă a fost de 102.851 de tone.

De asemenea, importul de semințe de rapiță în primele două luni ale anului curent a scăzut la 93.588 de tone, în comparație cu cele 206.981 de tone înregistrate în aceeași perioadă a anului precedent. Republica Moldova a depășit Ucraina în ceea ce privește importul de semințe de rapiță în această perioadă, cu 122.340 de tone livrate față de 103.621 de tone pentru Ucraina.

În ceea ce privește șrotul de rapiță, România ocupă prima poziție în clasamentul exporturilor, cu 30.915 tone. Cu toate acestea, și în acest caz, exportul a scăzut semnificativ față de anul precedent, când au fost livrate 50.100 de tone în aceeași perioadă.

În ceea ce privește importul de șrot de rapiță, acesta este redus, înregistrând 48 de tone, în scădere față de cele 25 de tone din anul anterior.

De asemenea, România a reușit să crească cantitatea exportată de șrot de floarea soarelui, cu 24.298 de tone exportate în primele două luni ale acestui an comercial, depășindu-și performanța din anul anterior de 13.651 de tone în aceeași perioadă.

În schimb, importul de șrot de floarea-soarelui a înregistrat o scădere semnificativă, ajungând la 1.448 de tone, față de cele 4.861 tone importate în anul precedent.

Șrotul de floarea-soarelui, obținut din semințe de floarea-soarelui, este folosit preponderent ca furaj în hrana păsărilor, porcilor și a bovinelor de lapte, datorită conținutului ridicat de proteină, cuprins între 36% și 37%, înlocuind alte tipuri de șrot cu conținut ridicat de proteină.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Din luna mai 2024, modificări temporare în circulația unor trenuri internaționale

Unirea Ziarul

Publicat

în

Din luna mai 2024, modificări temporare în circulația unor trenuri internaționale În urma închiderii totale a circulaţiei feroviare între stațiile Bekescsaba – Lokoshaza, petnru efectuarea unor lucrări la infrastructura feroviară de către administrația ungară – MAV Start, la sfârșitul lunii viitoare vor interveni modificări în circulaţia trenurilor CFR Călători. Dintre acestea, trenurile Ister și Dacia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea