România domină exportul de rapiță. Ce cantități a livrat în ultimele luni
România domină exportul de rapiță. Ce cantități a livrat în ultimele luni
România a consolidat poziția sa în domeniul exportului de rapiță și șrot de rapiță, dar în ultimele luni a înregistrat scăderi semnificative în ceea ce privește cantitățile livrate, conform experților din industria alimentară.
În primele două luni ale anului comercial iulie 2023/iunie 2024, România a exportat 41.899 de tone de rapiță pe piețele străine, cea mai mare cantitate vândută de către un stat membru. Cu toate acestea, această cifră reprezintă o scădere semnificativă față de anul anterior, când exportul de rapiță în aceeași perioadă a fost de 102.851 de tone.
De asemenea, importul de semințe de rapiță în primele două luni ale anului curent a scăzut la 93.588 de tone, în comparație cu cele 206.981 de tone înregistrate în aceeași perioadă a anului precedent. Republica Moldova a depășit Ucraina în ceea ce privește importul de semințe de rapiță în această perioadă, cu 122.340 de tone livrate față de 103.621 de tone pentru Ucraina.
În ceea ce privește șrotul de rapiță, România ocupă prima poziție în clasamentul exporturilor, cu 30.915 tone. Cu toate acestea, și în acest caz, exportul a scăzut semnificativ față de anul precedent, când au fost livrate 50.100 de tone în aceeași perioadă.
În ceea ce privește importul de șrot de rapiță, acesta este redus, înregistrând 48 de tone, în scădere față de cele 25 de tone din anul anterior.
De asemenea, România a reușit să crească cantitatea exportată de șrot de floarea soarelui, cu 24.298 de tone exportate în primele două luni ale acestui an comercial, depășindu-și performanța din anul anterior de 13.651 de tone în aceeași perioadă.
În schimb, importul de șrot de floarea-soarelui a înregistrat o scădere semnificativă, ajungând la 1.448 de tone, față de cele 4.861 tone importate în anul precedent.
Șrotul de floarea-soarelui, obținut din semințe de floarea-soarelui, este folosit preponderent ca furaj în hrana păsărilor, porcilor și a bovinelor de lapte, datorită conținutului ridicat de proteină, cuprins între 36% și 37%, înlocuind alte tipuri de șrot cu conținut ridicat de proteină.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Geminidele 2024, cea mai impresionantă ploaie de stele a anului, vizibilă pe cer în weekend: Fenomenul astrologic poate fi văzut cu ochiul liber
Geminidele 2024, cea mai impresionantă ploaie de stele a anului, vizibilă pe cer în weekend: Fenomenul astrologic poate fi văzut cu ochiul liber Geminidele 2024 se numără printre cele mai impresionante ploi de stele ale acestui an. Fenomenul astrologic poate fi văzut cu ochiul liber. Astfel, cu un cer favorabil, s-ar putea să avem parte […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Ştirea zileiacum o zi
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
14 decembrie: 69 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite