Rămâi conectat

Actualitate

România ar putea cunoaște un nou val de scumpiri în următoarele trei luni: În ce sectoare se așteaptă majorări

Ziarul Unirea

Publicat

în

România ar putea cunoaște un nou val de scumpiri în următoarele trei luni: În ce sectoare se așteaptă majorări

România ar putea să se confrunte cu un nou val de scumpiri în următoarele trei luni, potrivit datelor publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Angajatorii vorbesc despre o creștere „accentuată” a preţurilor de vânzare cu amănuntul. Prețuri mai mari se așteaptă și în industria prelucrătoare și a construcţiilor, notează Agerpres.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -2%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +37%).

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -17%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +38%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +18%). De asemenea, volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +16%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o majorare a numărului de salariaţi (sold conjunctural +16%) şi o creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +50%).

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%) şi se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +25%).

INS menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Îndemn al ministrului Turismului pentru români, ca să nu mai meargă la schi în Austria: „Sunt astfel de condiții, poate în unele cazuri și mai bune, în Elveția, Italia, Franța”

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Îndemn al ministrului Turismului pentru români, ca să nu mai meargă la schi în Austria: „Sunt astfel de condiții, poate în unele cazuri și mai bune, în Elveția, Italia, Franța”

Daniel Cadariu, ministrul Turismului, a declarat faptul că numărul românilor care merg anual în vacanțe în Austria este, în medie, de 370.000, principalul obiectiv fiind pârtiile de schi. Acesta a subliniat că „nu numai în Austria sunt condiții ideale” pentru schiat și a enumerat alte țări europene unde condițiile „ar putea fi chiar și mai bune”, transmițând astfel un mesaj românilor, în condițiile în care Viena se opune aderării României la Spațiul Schengen.

„Media numărului de turiști români în Austria este de 370.000. Anul trecut au fost doar 290.000, dar vorbim de un an cu restricții.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin comparație, numărul de turiști care vin din Austria în România nu se depășește bariera de 40.000.

Anul acesta, potrivit statisticilor din primele 10 luni, din cei 1,3 milioane de turiști străini, doar 30.000 sunt din Austria.

E clar că principala țintă a turiștilor români în Austria sunt pârtiile de schi, însă știm cu toții că nu numai în Austria sunt condiții ideale pentru schiat. Sunt astfel de condiții, poate în unele cazuri și mai bune, în Elveția, Italia, Franța, Germania”, a declarat ministrul Turismului.

Cadariu a calificat ca fiind „de neînțeles” atitudinea guvernului austriac care se opune aderării României la Schengen.

„Nu sunt nici argumente tehnice, nici o explicație din punct de vedere a unor interese economice. Capitalul austriac e prezent pregnant în multe domenii în România – bancar, petrolier, exploatări forestiere. E datoria noastră să insistăm până în ultimul moment ca mâine să primim acel vot unanim care ar permite intrarea în Spațiul Schengen”, a conchis Cadariu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO| Premierul Ciucă are o pensie specială de 43.000 de euro pe an. Panouri publicitare cu pensia prim-ministrului au fost montate, în semn de protest

BONTEA Alexandru

Publicat

în

FOTO| Premierul Ciucă are o pensie specială de 43.000 de euro pe an. Panouri publicitare cu pensia prim-ministrului au fost montate, în semn de protest

Zeci de membri Declic au făcut coadă la audiențe la Guvern, miercuri, ca să depună solicitări individuale pentru tăierea pensiilor speciale. În acest timp, în fața Guvernului, cetățenii au scandat și au afișat un mesaj de peste 10 metri lungime, cu textul : „Tăiați pensiile speciale!”.

Mai mult, protestul din Piața Victoriei a fost dublat de instalarea pe DN1, într-una din cele mai aglomerate zone de pe Valea Prahovei, a 2 panouri publicitare cu mesajul: „Ciucă are 43.000 de euro pensie specială. Te-ai blocat? Tăiați pensiile speciale!”. Un al treilea panou a fost montat în centrul Bucureștiului.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Pe lângă cererile depuse de fiecare participant la protestul din fața Guvernului, am depus la cabinetul premierului și cele aproape 140.000 de semnături ale cetățenilor care vor eliminarea pensiilor speciale. Știm că premierului Ciucă îi e greu să taie pensiile speciale, când chiar el beneficiază de una, de peste 43.000 de euro pe an, pe care o cumulează cu salariul.”, a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei Tăiați pensiile speciale.

România și-a asumat, prin PNRR, că va elimina aceste privilegii necuvenite până la finalul lui 2023. Cu doar o zi înainte de protest, ministrul Muncii, Marius Budăi, anunța că Guvernul NU se mai grăbește să respecte acest termen. Practic, ministrul a contrazis ceea ce spunea chiar el în Parlament, acum 2 săptămâni, că Guvernul va adopta proiectul în cel mult 3 zille.

„Ne-am săturat de declarații și de promisiuni răsuflate din partea politicienilor. Au câștigat alegerile promițând că elimină pensiile speciale și acum evită din răsputeri să realizeze reforma. Le amintim că acest comportament mincinos va fi taxat de cetățeni la vot. Comunitatea Declic luptă pentru eliminarea inechităților denumite pensii speciale și nu se va opri până când aceste pensii nu vor fi tăiate”, a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei Tăiați pensiile speciale!

Petiția „Tăiați pensiile speciale!” poate fi citită și semnată aici: https://go.declic.ro/t-pensiile-speciale

Costul pentru montarea panourilor și a acțiunii de protest a fost acoperit exclusiv din donațiile membrilor Declic.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Două noi zile libere pentru români, din anul 2023. Proiectul de lege a trecut de Senat

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Două noi zile libere pentru români, din anul 2023. Proiectul de lege a trecut de Senat

Senatul a adoptat o propunere legislativă pentru completarea art. 139 din Codul Muncii, prin care zilele de 6 și 7 ianuarie vor fi declarate zile nelucrătoare.

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, a cărui termen de dezbatere și vot s-a împlinit pe 30 noiembrie, a fost citită în plenul Senatului de președintele interimar Alina Gorghiu.

Elit - Gustul Desăvârșit

În mai multe țări din Europa ziua de 7 ianuarie este sărbătoare legală, printre care Belarus, Grecia, Georgia, Rusia, Ucraina și Cipru.

„În mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an. Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului. Din acest motiv, mai multe țări din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. În acest context, dată fiind importanța religioasă a zilei de 7 ianuarie, considerăm necesară și declararea acesteia ca sărbătoare legală în care nu se lucrează”, argumentează iniţiatorii în expunerea de motive a propunerii legislative.

Propunerea legislativă, inițiată de Marcel Ciolacu și Alfred Simonis și semnată de mai mulți deputați PSD, urmează să fie dezbătută de Camera Deputaților care este for decizional în acest caz.

Recuperarea liberelor legale căzute în weekend

În circuit parlamentar, la Senat, este un proiect de lege al PSD și PNL prin care zilele de sărbătoare, la care sunt date libere legale, care au căzut calendaristic în weekend, pot fi recuperate la scurt timp. Așadar, nu vor mai fi pierdute, ca până acum. Această inițiativă este semnată inclusiv de liderii de grup ai PNL și PSD – Gabriel Andronache și Alfred Simonis, adică reprezentanții principalelor forțe politice din Parlamentul României.

Uniunea Salvați România are o inițiativă legislativă prin care vrea ca fiecare cetățean român care merge la un scrutin, indiferent că e pentru locale, parlamentare, prezidențiale sau europarlamentare, să aibă o zi liberă, pentru fiecare vot la care se prezintă. Practic, într-un an ca 2024, fiecare cetățean ar putea beneficia de încă patru zile libere.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea