Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

RISCURI la care te expui dacă circuli cu mașina fără să ai plăcuțe cu număr de înmatriculare sau dacă ai număr fals

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

masina fara numarCei care conduc vehicule fără a avea plăcuţele de înmatriculare montate pot primi amenzi drastice sau pedepse cu închisoarea. Legislaţia rutieră interzice în mod expres folosirea maşinilor pe drumurile publice dacă acestea nu au plăcuțe cu număr de înmatriculare. Nu contează că autoturismul în cauză este înmatriculat sau nu.

Înmatricularea maşinilor este obligatorie înainte de folosirea efectivă a acestora pe drumurile publice, stabileşte Codul rutier. În urma acestei operaţiuni, proprietarii obţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare.

„Pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele, cu excepţia celor trase sau împinse cu mâna şi a bicicletelor, trebuie să fie înmatriculate ori înregistrate, după caz, şi să poarte plăcute cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare, cu forme, dimensiuni şi conţinut prevăzute de standardele în vigoare”, scrie în documentul menţionat.

Prin urmare, şoferilor le este interzis să circule cu maşini care n-au plăcute cu număr de înmatriculare, indiferent că este vorba de un vehicul înmatriculat sau nu. În caz contrar, aceştia risca sancţiuni usturătoare.

Mai exact, cei care pun în circulaţie sau conduc o maşină neînmatriculată riscă să fie pedepsiţi, conform Codului penal, cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă. Iar cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă sunt pedepsiţi şoferii care tractează remorci neînmatriculate. Totodată, Codul rutier dispune că „este interzisă punerea în circulaţie a unui vehicul, înmatriculat sau înregistrat, care nu are montate plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare atribuite de autoritatea competenta ori dacă acestea nu sunt conforme cu standardele în vigoare (…)”.

Nu scapă de sancţiuni nici şoferii care circulă doar cu una dintre plăcuţele cu numărul de înmatriculare. Astfel, într-un asemenea caz, se dau între 9 şi 20 de puncte-amendă şi şase puncte de penalizare, plus că poliţiştii rutieri reţin certificatul de înmatriculare.

Pe deasupra, poliţiştii rutieri au dreptul, în baza dispoziţiilor Codului rutier, să imobilizeze maşinile atunci când şoferii conduc vehicule neînmatriculate sau fără să aibă montate plăcute cu număr de înmatriculare.

În altă ordine de idei, autorităţile pot sancţiona şoferii şi în situaţiile în care maşinile:

–  au plăcuțe care nu corespund standardelor în vigoare (două sau trei puncte-amendă, confiscare şi reţinerea certificatului de înmatriculare);
–  au plăcuțe deteriorate, murdare ori acoperite cu gheaţă sau zăpadă, fiind împiedicată identificarea numărului de înmatriculare (două sau trei puncte-amendă);
–  au pe plăcuțe aplicate folii sau alte dispozitive care nu permit citirea numărului de înmatriculare (două sau trei puncte-amendă);
–  au plăcuțe care nu sunt fixate în locurile special destinate (de la nouă la 20 de puncte-amendă şi şase puncte de penalizare).

Cu excepţia mopedelor şi a troleibuzelor, autovehiculele şi remorcile trebuie înmatriculate la autoritatea competentă din raza teritorială a domiciliului/reşedinţei proprietarului.

Reamintim că de la 1 ianuarie, valoarea unui punct-amenda este de 97,5 lei, însă aceasta va creşte, de la 1 iulie, la 105 lei.

Folosirea plăcutelor cu număr fals, pedepsită cu închisoare sau cu amendă

Şoferii pot să ajungă la închisoare şi atunci când conduc pe drumurile publice maşini care au plăcuțe cu număr fals de înmatriculare. Iar pedeapsa poate fi chiar mai mare decât în situaţia în care pur şi simplu conduc un autoturism neînmatriculat.

Concret, persoanele care fac acest lucru risca între unu şi cinci ani de închisoare sau amendă, prevede Codul penal: „Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă”.

Cu închisoare între trei luni şi doi ani sau cu amendă este pedepsită tractarea unei remorci cu număr fals de înmatriculare.

Totodată, „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcute cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulaţie în România, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la doi ani sau cu amendă”, se mai arăta în actul normativ amintit.

Poliţiştii rutieri sunt îndreptăţiţi să imobilizeze maşinile care au număr de înmatriculare fals. (C.M.)

sursa:avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Nu contează cine votează, contează cine numără voturile

Unirea Ziarul

Publicat

în

Nu contează cine votează, contează cine numără voturile Mare e grădina… alegerilor. Dacă nu luăm în seamă acei lăudătorilor plătiți, ar trebui să lăsăm pentru o dată ulterioară enumerarea efectelor negative sau pozitive ale unei alianțe, mai ales în perioada pre-electorală. Oricum, efectele unor astfel de alianțe pot fi și puțin benefice, de natură să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea