Rămâi conectat

Ştirea zilei

Rezultatele concursului ”Strugurele de Aur”: 78 de vinuri premiate la ediția a X-a. Jidvei a obținut 16 medalii de aur și de argint

Ziarul Unirea

Publicat

în

78 de vinuri au fost premiate cu medalii, dintre care 33 cu aur și 45 cu argint, la a X-a ediție a Concursului ”Strugurele de Aur”. Din cele 197 de probe înscrise în concurs s-au acordat medalii în proporție de 40%, iar Jidvei a confirmat încă o dată calitatea și atenția pe care o acordă producerii vinurilor.

concurs Strugurele de Aur01Cea mai mare notă a fost 88,33 obținută un vin de Fetească Neagră, din Dealul Mare, iar proporția vinurilor înscrise a fost cea a consumului de pe piață. 55% dintre probele înscrise în concurs au fost albe, aproximativ 25% roșii, iar vinurile roze, în proporție de 10%.

Vinurile albe reprezentând 55% dintre probele înscrise în concurs au luat 21 de medalii de aur și 28 de medalii de argint. Cele roșii în proporție de aproximativ 25% au primit 7 medalii de aur și 14 de argint, în vreme ce vinurile roze confirmă prin prezența la concurs proporția care o au și pe piața de consum, circa 10%, cu două medalii de aur și două de argint. La restul categoriilor, spumante și vinotecă, s-au acordat câte două medalii de aur, respectiv un aur și un argint.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dintre producătorii locali din județul Alba, Jidvei a confirmat încă o dată calitatea și atenția pe care o acordă producerii vinurilor obținând 16 medalii de aur și argint. De asemenea, Savu Gabriel a obținut două medalii cu vinerile înscrise în concurs. Logos Aiud este un producător ce participă de la prima ediție și de la an la an se observă creșterea în calitate, potrivit organizatorilor.

Câștigătorii sunt: 

concurs Strugurele de Aur01

concurs Strugurele de Aur02

concurs Strugurele de Aur03

Concursul de vinuri ”Strugurele de Aur” 2016, care se desfășoară în mod tradițional la Alba Iulia în avanpremiera Festivalului Național de Folclor Strugurele de Aur și înainte de culesul viilor, a avut loc în perioada 5-6 septembrie.

În concurs s-au înscris 39 de producători din toate zonele viticole ale țării și din străinătate.

Din județul Alba s-au înscris în concurs 11 producători locali. Concursul este împărţit în două secţiuni: vinuri liniştite şi vinuri efervescente, vinurile liniştite fiind împărţite în vinuri albe, rose, roşii, precum şi în funcţie de conţinutul de zahăr: seci, demiseci, demidulci, dulci.

Probele au fost secretizate şi codificate cu câteva zile înainte de începerea concursului, iar jurizarea s-a făcut pe tabele electronice.

Sistemul de notare a fost cel practicat de Organizația Internațională a Vinului cu puncte de la 0 la 100, numărul medaliilor neputând să depășească 40% din numărul de probe înscrise.

Comisiile au fost compuse din: Petre Badea, Mihai Baniță, Cristian Tudor, Florin Dănoaie, Rodica Părău, Georgel Costache, Delia Statescu, Dorel Popa, Fernando Mihăilescu, Sorin Burnete, Marius Vasiu, Diana Pavelescu, Adriana Nămoloșanu, Elena Heroiu și Dorin Heroiu. Rezultatele vor fi anunțate miercuri.

Scop principal: promovarea vinurilor românești

Scopul acestui concurs ajuns la ediția cu numărul X este promovarea vinurilor românești și a producătorilor de vinuri, a precizat reprezentanta ADAR, Diana Pavelescu. ”În România se produc vinuri de peste 3.000 de ani. Vinurile românești, în special cele ale micilor producători, au nevoie de promovare și tocmai aceasta se încearcă prin astfel de concursuri. În ultimii 10 ani calitatea vinului românesc a crescut foarte mult ca urmare a investițiilor făcute în special în tehnologie. Din păcate vinurile românești nu sunt cunoscute în afara țării, și asta din cauza lipsei unei strategii naționale guvernamentale de promovare”, a adăugat reprezentanta ADAR.

Potrivit datelor INS, un român consumă anual 29 de litri de vin. În 2015 România a importat de pe piețele externe vin în valoare de 44,7 milioane de euro și a exportat vin în valoare de doar 24,2 milioane de euro. Din păcate anul acesta România se află printre condașele Europei la absorbția de fonduri europene pentru dezvoltarea sectorului vitivinicol, doar circa 9 milioane de euro din cei 47 de milioane de euro puși la dispoziție. Potrivit președintelui Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV) Emil Dumitru, aflat zilele acestea la Alba Iulia, situația este cauzată de procedurile prea stufoase și birocratizarea care descurajează producătorii să mai depună proiecte.

Organizatorii evenimentului reamintesc că ADAR (Asociția Degustătorilor Autorizați din România, din care fac parte degustărori de vinuri și băuturi alcoolice atestați și autorizați) a constituit o școală de perfecționare a oenologilor și a celor ce activează pe filiera vitivinicolă, prin pregătirea unei programe moderne și permanent actualizată în domeniul senzorial, organizând periodic, în funcție de solicitări, cursuri ce se desfășoară de-alungul unei săptămâni, la sfârșitul cărora absolvenții primesc o diplomă ADAR de degustător pe diferite grade, în funcție de rezultatele testării finale: ”Degustător”, ”Degustător specialist” sau ”Degustător expert”.

În contextul creșterii cererii de informații și competențe privind abordarea vinului din punct de vedere senzorial, cereri venite atât din zona producătorilor, dar mai ales a distribuitorilor și a segmentului HoReCa, pe piață au apărut mai mulți ofertanți, ADAR-ul implicându-se și de aceasta dată.

Respectându-și obiectul de activitate, ADAR a structurat o succesiune de module cu caracter științific-aplicativ, respectiv un ”pachet” de training capabil să asigure cursanților noțiunile de bază privind degustarea tuturor categoriilor de vinuri. Cursurile, care se desfășoară pe o perioadă de trei zile, sunt asigurate de cadre didactice universitare alături de specialiști în domeniu, s-au bucurat de un real interes, aici regăsindu-se pe lângă cei cu tangența în domeniu și pasionații de vinuri; la absolvire, cursanții intră în posesia unei diplome de ”Inițiat în arta degustării”. Astfel de cursuri s-au desfășurat atât la sediul ONVPV, precum și în cadrul ASE cu care ADAR colaborarează, respectiv Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului (EAM).

Organizatorii concursului de degustare de vinuri ”Strugurele de Aur” sunt ADAR, Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) și Consiliul Județean Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Sâmbătă, 12 noiembrie: Dezvelirea și sfințirea statuii marelui om politic Corneliu Coposu, la Alba Iulia. PROGRAM

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sâmbătă, 12 noiembrie: Dezvelirea și sfințirea statuii marelui om politic Corneliu Coposu, la Alba Iulia. PROGRAM

Sâmbătă, 12 noiembrie 2022, începând cu ora 11:30, la Parohia Greco-Catolică „Spiritul Sfânt” din Alba Iulia, situată în strada Septimius Severus, numărul 8, va avea loc dezvelirea și sfințirea statuii marelui om politic greco-catolic Corneliu Coposu.

Momentul va fi urmat de o conferință dedicată Seniorului, susținută de președintele executiv al Fundației Corneliu Coposu, Ion Andrei Gherasim și de vernisarea unei expoziții a cărei temă este suferința în închisorile comuniste, realizată de Părintele Protopop Radu Vasile Roșu, artist plastic.

La manifestările de la Alba Iulia dedicate Seniorului Coposu va participa, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Preasfinția Sa Cristian Dumitru Crișan, Episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș.

Elit - Gustul Desăvârșit

Evenimentul de la Alba Iulia comemorează împlinirea a 27 de ani de la trecerea la cele veșnice a Seniorului Corneliul Coposu, în data de 11 noiembrie 1995.

Program

11:30 – Dezvelirea și sfințirea bustului Seniorului Corneliu Coposu;

12:00 – Conferința „Seniorul, model uman și model politic”, Ion Andrei Gherasim, președintele executiv al Fundației Corneliu Coposu;

13:00 – Vernisarea expoziției „Semnele suferinței în închisorile comuniste”, artist părinte Radu Vasile Roșu;

Prezintă: Doina Biro, Doctor în istorie și lector asociat în istoria artei la Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) București.

Organizatorii evenimentului sunt Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș, Primăria Municipiului Alba Iulia, Protopopiatul Greco-Catolic Alba Iulia, în parteneriat cu Fundația Corneliu Coposu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| Conferință de presă la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia: Tezaure monetare descoperite prin detecție au intrat în patrimoniul instituției

BONTEA Alexandru

Publicat

în

LIVE VIDEO| Conferință de presă la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia: Tezaure monetare descoperite prin detecție au intrat în patrimoniul instituției

Joi, 10 noiembrie 2022, ora 10.00 Muzeul Național al Unirii Alba Iulia are plăcerea de a vă invita la Conferința de presă cu tema: „Tezaure monetare descoperite prin detecție intrate in patrimoniul Muzeului Național al Unirii”.

Tezaurele vor fi expuse, fiind totodată prezentate și considerații științifice preliminare legate de acestea. Aspectele de legislație și metodologie de lucru, vor fi dezbătute de către:

Elit - Gustul Desăvârșit

-Dr. Tudor Roșu- Director adj. Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
-Dr. Cristian Găzdac , numismat, Cercetător Științific Institutul de Arheologie și Istoria Artei, Academia Română, Cluj-Napoca, Directorul Școlii doctorale Relaţii internaţionale şi Studii de Securitate UBB.
-Dr. Marius Ciută, Conf. Univ. dr. Universitatea Lucian Blaga Sibiu, ofițer IPJ Alba.
-Dr. George Bounegru, arheolog expert Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Conferința va avea loc la Sala Unirii. Cu acest prilej vor fi prezenți și descoperitorii tezaurelor care și-au arătat disponibilitatea de a răspunde solicitării noastre.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Miezul de nucă din Alba, la mare căutare în Europa: O fabrică din Ciugud procesează 7.000 tone anual

Ziarul Unirea

Publicat

în

Miezul de nucă din Alba, la mare căutare în Europa: O fabrică din Ciugud procesează 7.000 tone anual

În comuna Ciugud o fabrică modernă de procesare a nucilor a devenit una dintre cele mai importante întreprinderi din domeniu din Europa Centrală și de Est, cu o investiție de peste 5 milioane de euro. Aici sunt procesate peste 7.000 de tone de nucă pe an, iar o parte ajunge în diverse mixuri sau batoane nutritive.

Uleiuri presate la rece, batoane și diferite mixuri cu fructe sunt doar câteva exemple pentru care cererea a venit și de peste ocean, scrie stirileprotv.ro

Calitatea producției de la noi este recunoscută și de Departamentul de Agricultură al Statelor Unite.

Elit - Gustul Desăvârșit

Adrian Drâmbărean, director tehnic: „În ultimul an, nu exagerez, cu 300% a crescut cererea pentru batoane. Avem batoane pe bază de prune și caise, mai nou am creat și batoane cu banane și nucă. Au ajuns în Slovacia, în Italia, în Germania, în Franța”.

Levente Hugo Bara, administrator fabrică: „Avem mai multe grupe de produse cum ar fi grupa sărată, miezul de nucă este acoperit cu sare de Hymalia, sare și piper, chily. De asemenea, avem o grupă de produse dulci unde miezul de nucă este acoperit cu vanilie, scorțișoară, caramel”.

Având în vedere cererea, tot mai mulți pomicultori au început să se axeze pe livezile de nuci. În prezent, există peste 2 milioane de arbori.

Un tânăr din localitatea Oarda de Sus, județul Alba, a investit acum 10 ani peste 25.000 de euro într-o plantație. Abia acum livada a început să dea rod, iar în următorii ani se așteaptă și la profit, mai ales că producția poate depăși chiar și 25 kg de nuci pentru fiecare pom.

Alexandru Urca, proprietar livadă: „Este cerere pentru că este un aliment bogat în tot felul de nutrienți. Pentru a avea totuși o recoltă destul de bogată, undeva în 10-12, poate chiar 15 ani, putem considera o livadă de nuc intrată pe rod”.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în 2021, fermierii locali au exportat 7.148 de tone de nuci decojite, în valoare de 34,8 milioane de euro. Principalele piețe de destinație au fost Germania, Franța și Austria.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea