Rămâi conectat

Ştirea zilei

Rezultatele concursului ”Strugurele de Aur”: 78 de vinuri premiate la ediția a X-a. Jidvei a obținut 16 medalii de aur și de argint

Publicat

în

78 de vinuri au fost premiate cu medalii, dintre care 33 cu aur și 45 cu argint, la a X-a ediție a Concursului ”Strugurele de Aur”. Din cele 197 de probe înscrise în concurs s-au acordat medalii în proporție de 40%, iar Jidvei a confirmat încă o dată calitatea și atenția pe care o acordă producerii vinurilor.

concurs Strugurele de Aur01Cea mai mare notă a fost 88,33 obținută un vin de Fetească Neagră, din Dealul Mare, iar proporția vinurilor înscrise a fost cea a consumului de pe piață. 55% dintre probele înscrise în concurs au fost albe, aproximativ 25% roșii, iar vinurile roze, în proporție de 10%.

Vinurile albe reprezentând 55% dintre probele înscrise în concurs au luat 21 de medalii de aur și 28 de medalii de argint. Cele roșii în proporție de aproximativ 25% au primit 7 medalii de aur și 14 de argint, în vreme ce vinurile roze confirmă prin prezența la concurs proporția care o au și pe piața de consum, circa 10%, cu două medalii de aur și două de argint. La restul categoriilor, spumante și vinotecă, s-au acordat câte două medalii de aur, respectiv un aur și un argint.

Electrica Furnizare Discount

Dintre producătorii locali din județul Alba, Jidvei a confirmat încă o dată calitatea și atenția pe care o acordă producerii vinurilor obținând 16 medalii de aur și argint. De asemenea, Savu Gabriel a obținut două medalii cu vinerile înscrise în concurs. Logos Aiud este un producător ce participă de la prima ediție și de la an la an se observă creșterea în calitate, potrivit organizatorilor.

Câștigătorii sunt: 

concurs Strugurele de Aur01

concurs Strugurele de Aur02

concurs Strugurele de Aur03

Concursul de vinuri ”Strugurele de Aur” 2016, care se desfășoară în mod tradițional la Alba Iulia în avanpremiera Festivalului Național de Folclor Strugurele de Aur și înainte de culesul viilor, a avut loc în perioada 5-6 septembrie.

În concurs s-au înscris 39 de producători din toate zonele viticole ale țării și din străinătate.

Din județul Alba s-au înscris în concurs 11 producători locali. Concursul este împărţit în două secţiuni: vinuri liniştite şi vinuri efervescente, vinurile liniştite fiind împărţite în vinuri albe, rose, roşii, precum şi în funcţie de conţinutul de zahăr: seci, demiseci, demidulci, dulci.

Probele au fost secretizate şi codificate cu câteva zile înainte de începerea concursului, iar jurizarea s-a făcut pe tabele electronice.

Sistemul de notare a fost cel practicat de Organizația Internațională a Vinului cu puncte de la 0 la 100, numărul medaliilor neputând să depășească 40% din numărul de probe înscrise.

Comisiile au fost compuse din: Petre Badea, Mihai Baniță, Cristian Tudor, Florin Dănoaie, Rodica Părău, Georgel Costache, Delia Statescu, Dorel Popa, Fernando Mihăilescu, Sorin Burnete, Marius Vasiu, Diana Pavelescu, Adriana Nămoloșanu, Elena Heroiu și Dorin Heroiu. Rezultatele vor fi anunțate miercuri.

Scop principal: promovarea vinurilor românești

Scopul acestui concurs ajuns la ediția cu numărul X este promovarea vinurilor românești și a producătorilor de vinuri, a precizat reprezentanta ADAR, Diana Pavelescu. ”În România se produc vinuri de peste 3.000 de ani. Vinurile românești, în special cele ale micilor producători, au nevoie de promovare și tocmai aceasta se încearcă prin astfel de concursuri. În ultimii 10 ani calitatea vinului românesc a crescut foarte mult ca urmare a investițiilor făcute în special în tehnologie. Din păcate vinurile românești nu sunt cunoscute în afara țării, și asta din cauza lipsei unei strategii naționale guvernamentale de promovare”, a adăugat reprezentanta ADAR.

Potrivit datelor INS, un român consumă anual 29 de litri de vin. În 2015 România a importat de pe piețele externe vin în valoare de 44,7 milioane de euro și a exportat vin în valoare de doar 24,2 milioane de euro. Din păcate anul acesta România se află printre condașele Europei la absorbția de fonduri europene pentru dezvoltarea sectorului vitivinicol, doar circa 9 milioane de euro din cei 47 de milioane de euro puși la dispoziție. Potrivit președintelui Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV) Emil Dumitru, aflat zilele acestea la Alba Iulia, situația este cauzată de procedurile prea stufoase și birocratizarea care descurajează producătorii să mai depună proiecte.

Organizatorii evenimentului reamintesc că ADAR (Asociția Degustătorilor Autorizați din România, din care fac parte degustărori de vinuri și băuturi alcoolice atestați și autorizați) a constituit o școală de perfecționare a oenologilor și a celor ce activează pe filiera vitivinicolă, prin pregătirea unei programe moderne și permanent actualizată în domeniul senzorial, organizând periodic, în funcție de solicitări, cursuri ce se desfășoară de-alungul unei săptămâni, la sfârșitul cărora absolvenții primesc o diplomă ADAR de degustător pe diferite grade, în funcție de rezultatele testării finale: ”Degustător”, ”Degustător specialist” sau ”Degustător expert”.

În contextul creșterii cererii de informații și competențe privind abordarea vinului din punct de vedere senzorial, cereri venite atât din zona producătorilor, dar mai ales a distribuitorilor și a segmentului HoReCa, pe piață au apărut mai mulți ofertanți, ADAR-ul implicându-se și de aceasta dată.

Respectându-și obiectul de activitate, ADAR a structurat o succesiune de module cu caracter științific-aplicativ, respectiv un ”pachet” de training capabil să asigure cursanților noțiunile de bază privind degustarea tuturor categoriilor de vinuri. Cursurile, care se desfășoară pe o perioadă de trei zile, sunt asigurate de cadre didactice universitare alături de specialiști în domeniu, s-au bucurat de un real interes, aici regăsindu-se pe lângă cei cu tangența în domeniu și pasionații de vinuri; la absolvire, cursanții intră în posesia unei diplome de ”Inițiat în arta degustării”. Astfel de cursuri s-au desfășurat atât la sediul ONVPV, precum și în cadrul ASE cu care ADAR colaborarează, respectiv Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului (EAM).

Organizatorii concursului de degustare de vinuri ”Strugurele de Aur” sunt ADAR, Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) și Consiliul Județean Alba.

Publicitate

Ştirea zilei

O clasă ÎNTREAGĂ al unui liceu din Blaj va face școala online, din cauza unui elev depistat POZITIV cu COVID-19

Publicat

în

O nouă clasă din județul Alba va trece în sistemul online de predare, a doua în cursul acestei zile, din cauza unui elev testat pozitiv cu COVID-19.

Astfel, potrivit reprezentanților ISJ Alba, o clasă întreagă de a XII-a a Liceului Teologic Greco Catolic „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj va studia de acasă în următoarele două săptămâni, din cauza acestui caz confirmat.

Astfel, aceasta este a patra clasa în doar o singură săptămână de școală care își va desfășura orele în regim online din județul nostru, din cauza măsurilor anti-COVID.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Ştirea zilei

A murit Petrică Cercel. Cântărețul a fost dus în stare gravă la spital, după ce s-a infectat cu COVID-19

Publicat

în

A murit Petrică Cercel. Cântărețul a fost dus în stare gravă la spital, după ce s-a infectat cu COVID-19

„Oameni buni, tatăl meu are într-adevăr probleme de sănătate… mai exact virusul acesta nenorocit COVID. Dar prin rugăciunile noastre către Dumnezeu, îl va vindeca”, a scris Ionuț Cercel, fiul său, pe rețelele de socializare, atunci când Petrică Cercel a ajuns în spital în stare gravă.

Din câte se pare, artistul avea mai multe probleme de sănătate, iar infectarea cu noul coronavirus i-a fost fatală, astfel că Petrică Cercel a murit. Chiar dacă inițial a refuzat internarea, cântărețul de manele a ajuns de urgență la un spital din Capitală și a fost intubat.

„Colegul și prietenul meu Petrică Cercel este infectat cu COVID-19 și este în stare gravă la ATI. Viața lui depinde doar de bunul Dumnezu. Haideți să ne rugăm cu toții pentru el. Este un om extraordinar de bun, cu cât ne rugăm mai mulți, cu atât Domnul o să ne audă. Vă rog din inimă”, scria și Adi de la Vâlcea pe internet, înainte de Petrică Cercel să moară.

Electrica Furnizare Discount

Sursa: stirileprotv.ro

Citește mai mult

Ştirea zilei

Elev din Alba Iulia, depistat POZITIV cu COVID-19. Toată clasa în care învață trece în sistemul online

Publicat

în

La Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia, o clasă întreagă de a VIII-a va învăța exclusiv în mediul online pentru următoarele două săptămâni.

Această măsură a fost luată, potrivit reprezentanților DSP Alba, din cauza unui caz confirmat în rândul elevilor din clasă.

Astfel, în prima săptămână a anului școlar 2021-2022, 3 unități școlare din județul Alba au câte o clasă care și-a mutat cursurile din formatul fizic în cel online, anume Colegiul Național „David Prodan” din Cugir, Colegiul Tehnologic „Timotei Cipariu” din Blaj și Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia, cel mai nou „membru” al acestei liste.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare