Rămâi conectat

Actualitate

REZULTATE alegeri Ungaria: Viktor Orban, marele FAVORIT, conform unui sondaj

Ziarul Unirea

Publicat

în

REZULTATE alegeri Ungaria: Viktor Orban, marele FAVORIT, conform unui sondaj

Rezultate alegeri Ungaria. În această seară, Ungaria își alege premierul, Viktor Orban fiind la putere de 12 ani.

UPDATE: Exit-poll-urile întârzie. Încă nu s-au închis toate secțiile de votar. Alegătorii stau la coadă să voteze.

Revenim cu rezultatele alegerilor din Ungaria…

Elit - Gustul Desăvârșit

Rezultate alegeri Ungaria. Astăzi, în Ungaria s-au deschis cele peste 10.000 de secţii de vot pentru alegerile legislative, la care circa 8,2 milioane de alegători urmează să decidă dacă premierul în exerciţiu Viktor Orban, aflat la putere de 12 ani, mai primeşte sau nu încă un mandat, transmite EFE. În plus, alegătorii sunt chemaţi să participe la un referendum pe tema unei legi polemice, considerată homofobă atât în interiorul, cât şi în afara ţării.

Rezultate alegeri Ungaria. Fiecare alegător va primi trei buletine de vot: primul corespunde uneia dintre cele 106 circumscripţii din ţară, al doilea conţine lista partidelor şi al treilea este pentru referendum.

Rezultate alegeri Ungaria. Ultimele sondaje indicau o egalitate de 47% între partidul ultranaţionalistului Orban, Fidesz, şi coaliţia „Uniţi pentru Ungaria”, din care fac parte şase partide de opoziţie, de la stânga la dreapta radicală. Această egalitate nu ia în calcul votul ungurilor care trăiesc în afara graniţelor ţării şi care este în principiu în favoarea lui Orban.

Rezultate alegeri Ungaria. Este posibil ca aceste alegeri să fie decise de… indecişi, care pe fondul incertitudinii provocate de războiul din Ucraina vecină ar putea miza pe continuitate. Potrivit sondajelor, niciun alt partid nu va reuşi să depăşească pragul de 5% pentru a intra în parlament, scrie Agerpres.

Rezultate alegeri Ungaria. Numărul cetăţenilor cu drept de vot este ceva mai mare de 8,2 milioane, din care 7,7 milioane votează în Ungaria, iar 450.000 o vor face în străinătate.

Referendum privind comunitatea LGBT

Tot duminică, ungurii votează într-un referendum privind comunitatea LGBT. Plebiscitul se referă la o lege care a fost concepută iniţial pentru a lupta împotriva abuzurilor faţă de minori şi la care Fidesz a adăugat în ultimul moment clauze fără legătură cu pedofilia şi prin care se interzice să se vorbească despre homosexualitate sau schimbările de gen cu minorii, notează EFE.

Adoptarea legii a făcut Uniunea Europeană să deschidă o procedură de infringement împotriva Ungariei, deoarece consideră acest act legislativ homofob, discriminatoriu şi contrar valorilor comunitare. În ceea ce-l priveşte, guvernul ungar susţine că vrea doar să-i protejeze pe minori. Pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie de o participare minimă de 50%, însă o eventuală invalidare a sa nu înseamnă automat că legea – deja în vigoare – va înceta să se mai aplice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Modificarea kilometrajului, INTERZISĂ: Ce trebuie să facă românii care au autoturisme cu odometre defecte

Ziarul Unirea

Publicat

în

Modificarea kilometrajului, INTERZISĂ: Ce trebuie să facă românii care au autoturisme cu odometre defecte

Odată cu publicarea legii privind registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România, modificarea kilometrajului unei mașini a devenit interzisă.

Potrivit articolul 2 din legea 142/2023, începând de azi, modificarea kilometrajului unei mașini este strict interzisă, astfel:

(1) Este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acţiune de natură să influenţeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurşi de un autovehicul.

Elit - Gustul Desăvârșit

(2) În sensul prezentei legi, prin manipularea odometrului se înţelege practica frauduloasă de modificare voită şi neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul.

(3) În cazul în care odometrul este defect sau nu funcţionează corespunzător, proprietarul/utilizatorul menţionat în certificatul de înmatriculare/înregistrare al autovehiculului este obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere la operatori economici autorizaţi în acest sens.

Citește și: MIPE, anunț despre tichetele pentru nou-născuți: „Astăzi am virat banii pentru peste 10.000 de trusouri”

Articolul 13 spune că, în termen de patru luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii emite un ordin pentru punerea în aplicare a prezentei legi.

În forma adoptată de Senat, modificarea kilometrajului era pedepsită cu închisoare de la 1 lună la 1 an sau cu amendă, însă Guvernul a explicat, în punctul său de vedere, că nu se impune reglementarea distinctă, întrucât conduita este deja incriminată prin prevederile Codului Penal.

Până în prezent, modificarea kilometrajului era incriminată, indirect, prin prevederile Codului Penal, fiind încadrată la fapta de înșelăciune, articolul 244.

Potrivit Codului Penal, “Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust și dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, potrivit digi24.ro.

Sursa: antena3.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Surpriză după primele rezultate definitive la Recensământul 2022: ţara care are în România cea mai puternică diaspora

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Surpriză după primele rezultate definitive la Recensământ: ţara care are în România cea mai puternică diaspora

Mai suntem doar puţin peste 19 milioane în ţara asta. România a pierdut un milion 100 de mii de oameni în 10 ani. Cei care au rămas sunt în proporţii aproape egale, femei şi bărbaţi, cu un uşor plus în dreptul domnilor. Ei sunt mai tineri, însă, în medie, cu aproape trei ani decât doamnele. Să nu te miri când vezi pe străzi mai mult oameni în vârstă. Raportul este 121 de persoane de peste 65 de ani la 100 de români sub 15 ani. Aşa că un angajat munceşte pentru pensiile şi asigurările sociale a doi pensionari sau copii.

Iar din urmă vine o generaţie cu discrepanţe foarte mari între zone. Cei mai mulţi copii mici sunt în Bucureşti, Iaşi şi Cluj, iar cei mai puţini, în Tulcea, Mehedinţi şi Covasna. Unii sunt crescuţi de un singur părinte. Cei mai mulţi divorţaţi sunt la Bucureşti – aproape câtă populaţie are Constanţa. În afara capitalei, cele mai multe despărţiri sunt în Timiş, dar cei mai familişti români trăiesc în Sălaj.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ajungem la străinii din România. Puţini peste 50.000 au fost înregistraţi la recensământ. Cei mai mulţi au cetăţenia Republicii Moldova, iar pe locul doi sunt italienii. În afară de Bucureşti şi Ilfov, cele mai importante comunităţi de italieni sunt în Timiş şi Bacău.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cine este Rodica, femeia care apare pe bancnota de 10 lei. Puţini români ştiu povestea ei

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Cine este Rodica, femeia care apare pe bancnota de 10 lei. Puţini români ştiu povestea ei

Pe spatele bancnotei de 10 lei apare o casă ţărănescă şi un chip al unei femei de la ţară, însă nu mulţi ştiu povestea ei.

Femeia care l-a inspirat pe Nicolae Grigorescu şi care apare pe bancnota de 10 lei era o femeie simplă de la ţară.Imaginea ei, a unei femei blânde, l-a impresionat atât de puternic pe marele pictor încât a devenit model pentru trei dintre tablourile artistului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe numele ei Rodica, femeia a fost sursa de inspirație pentru tablourile celebre „Rodica”, „Rodica la pârâu” și „Primăvara”.În toate, pictorul Nicolae Grigorescu a înfățișat-o pe Rodica drept o femeie simplă de la țară, îmbrăcată în straie tradiționale și având păr lung.

Rodica apare pe bancnota de 10 lei, alături de casa tradițională de la Muzeul Astra, din Sibiu
Personalitățile care apar pe bancnotele aflate în circulație în România sunt stabilite de Banca Naţională, prin Direcţia Emisiune, Tezaur şi Casierie.

„Pe bancnota de 10 lei, cu Nicolae Grigorescu, apare şi „Rodica”, un tablou care aparține Băncii Naționale şi se află în Sala de Consiliu.Aici, spre exemplu, putem fi acuzați de subiectivism, dar e ceva firesc. Nu poți să faci atlasul personalităților din România pe bancnote.Banca Naţională are şi menirea de a promova istoria, cultura şi civilizaţia României”, explica Mugur Şteţ, fostul purtător de cuvânt al BNR, potrivit adevarul.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare