Rămâi conectat

Ştirea zilei

Revoluţionarii întreabă Puterea: DE CE NU VREŢI SĂ ELIMINAŢI IMPOSTORII?

Publicat

în

    Nimeni dintre cei ieşiţi în stradă în decembrie 1989, ÎNAINTE de fuga dictatorului Nicolae Ceauşescu, nu s-a gândit la privilegii personale. Nimeni. La Timişoara manifestanţii erau zdrobiţi sub şenilele tancurilor sau erau seceraţi de gloanţe şi mulţi dintre cei care le-au urmat exemplul în alte oraşe, mai ales cei din frunte, erau împăcaţi cu ideea că nu vor rămâne vii până a doua zi. Acesta era sistemul cu care se înfruntau şi revoluţionarii ştiau ce risc îşi asumă. Atunci când am intrat în sediul comitetului judeţean de partid, însoţit de trei camarazi, nu ştiam că în şedinţa din 17 decembrie 1989 se hotărâse ca cei care intră în sediile de partid să fie ucişi şi îngropaţi în subsolul clădirii. La Timişoara cadavrele fuseseră încărcate noaptea şi transportate la Bucureşti pentru a fi incinerate dar acţiunea a fost deconspirată în presa străină. Cele două şiruri de soldaţi echipaţi de război printre care am trecut – cască lângă cască, automat lângă automat – şi cele două mitraliere puse în capul scărilor nu erau de jucărie. Nici căştile de oţel şi pistoalele-mitralieră îndreptate împotriva mulţimii care mă aştepta afară nu erau de paradă ci pregătite să ucidă.
Ţara, Parlamentul au găsit de cuviinţă să-şi răsplătească eroii cum se întâmplă pretutindeni în lume. Nu revoluţionarii au dat sau au votat Legea 42/1990 modificată prin Legea 341/2004  ci parlamentarii aleşi de popor. Din păcate, unii preşedinţi de asociaţii şi chiar unii secretari de stat numiţi în fruntea SSPR – Bebe Ivanovici, Emil Cuteanu, George Costin (actual secretar de stat) – au profitat de imperfecţiunile celor două legi şi au transformat eliberarea certificatelor de revoluţionar într-o afacere personală.  Nimic mai murdar decât să negociezi sau să comercializezi visurile unor nebuni frumoşi şi sângele vărsat în Decembrie 1989. Aşa au apărut mii de impostori, beneficiari ai unor drepturi necuvenite lor. De aceea societatea civilă, scârbită de spectacolul „certificatelor de revoluţionar” a ajuns, după bunul obicei românesc, să-i repudieze pe toţi. O parte a presei a pornit o campanie distructivă împotriva tuturor celor cu certificate, culpabilizându-i in corpore. Virulenţa atacurilor perfect concertate nu a lăsat loc vreunei iluzii: se încearcă scoaterea Revoluţiei din Dec.’89 din conştiinţa naţiunii şi din istoria României. Maniera în care Guvernul a exploatat această situaţie este mai mult decât reprobabilă. De la 1 ianuarie 2012 a tăiat tuturor luptătorilor îndemnizaţiile oferite prin Legea 341/2004 dar le-a lăsat-o „Răniţilor” şi urmaşilor de  „Decedaţi”. Deşi cel puţin jumătate dintre aceştia sunt ei înşişi impostori: foşti miliţieni sau securişti bătuţi de populaţie, victime întâmplătoare ale unor accidente auto petrecute în perioada 16 dec. – 25 dec. 1989, victime ale unor încăierări de stradă în timpul sărbătorilor de iarnă sau chiar terorişti dovediţi. Într-un memoriu înmânat personal în mână premierului Emil Boc am dat numeroase exemple concrete în acest sens. S-a ajuns astfel în situaţia aberantă ca cei aflaţi uneori de cealaltă parte a baricadei (răniţi, decedaţi) să rămână beneficiari ai „Legii Recunoştinţei” cum a fost denumită Legea 341/2004 şi să le râdă în nas adevăraţilor revoluţionari.
Puterea  are posibilitatea să ia măsuri pentru eliminarea impostorilor din rândul revoluţionarilor, dar nu o face. Ce interese ascunse – politice, economice?! – sunt ca să nu aibă loc nici o conciliere între societatea civilă şi revoluţionari? Cine nu doreşte ca aceştia să se bucure de respectul pe care îl merită? Există în Parlament mai multe proiecte de amendare a Legii 341/2004 – inclusiv unul semnat de parlamentarii de Alba ai opoziţiei, extrem de apreciat de adevăraţii revoluţionari inclusiv din alte Oraşe – Martir (Sibiu, de pildă) – care ar rezolva problema profitorilor. Prin reanalizarea dosarelor numărul revoluţionarilor s-ar reduce la 3000 – 5000. Astfel, bugetul ar economisi circa 57 mil. euro, ţinând cont că prin OUG 53/2011 în acest an se vor acorda 34% din sumele restante. Amendarea Legii 341/2004 şi schimbarea actualului secretar de stat, în condiţiile în care toate asociaţiile din ţară consideră imperativă eliminarea  impostorilor ar trebui să rezolve definitiv această gravă dispută. Revoluţionarii nu-şi pot face singuri curăţenie în ogradă; ei pot eventual să se sinucidă, din disperare sau dispreţ, cum au făcut-o eroul Călin Nemeş din Cluj-Napoca şi alţii. Să ne uităm pe ecrane. Vârful de lance al tuturor manifestaţiilor de stradă din aceste zile sunt purtătorii steagurilor cu stema decupată. Cine are ochi de văzut şi urechi de auzit să ia aminte!
Mihai Babiţchi


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Sclavie într-o fermă din Alba, pentru 5 copii din Bihor: Ce au decis magistrații în cazul celui care i-a exploatat

Publicat

în

Sclavie într-o fermă din Alba, pentru 5 copii din Bihor: Ce au decis magistrații în cazul celui care i-a exploatat

După ce a forțat cinci copii din Bihor, pe care i-a luat de la părinţi, să lucreze pe proprietatea sa timp de patru ani, un bărbat de 42 ani, proprietar al unei ferme de bovine din comuna Hopârta, a fost condamnat de Tribunalul Alba la la cinci ani şi şase luni de închisoare cu executare şi plata a peste 50.000 euro daune către cele cinci vctime.

Inculpatul deţine o fermă de bovine cu peste 300 de animale în grajdurile fostului CAP din satul Hopârta, în nordul judeţului Alba, şi a luat copiii – un băieţel de 11 ani, doi de 12 ani, un altul de 13 şi pe unul, cel mai mare, de 14 ani – în 2016, din comuna bihoreană Roşiori, reuşind să le convingă părinţii că se va îngriji de ei, că-i va învăţa o meserie, că vor primi mâncare şi cazare gratuite.

„În acest caz, intrarea în situaţia de trafic de persoane nu s-a făcut prin abuz, prin violenţă sau răpire, ci prin manipulare. S-a profitat de vulnerabilitatea acelor familii sărace şi neştiutoare de carte”, a explicat, pentru Adevarul.ro, un reprezentant al Fundaţiei People to People Oradea, organizaţie care şi în prezent le oferă victimelor asistenţă psihologică, socială şi juridică.
Copilărie în sclavie

Elit - Gustul Desăvârșit

Realitatea trăită de cei cinci copii a fost cu totul alta. Copiii au fost cazaţi într-o încăpere amenajată într-una din grajdurile fermei. Era o cameră mizerabilă, cu paturi, o masă şi scaune, prin care mişunau gândacii şi şobolanii. Băieţii se puteau spăla într-un lighean sau afară, la furtun, toaletă nu aveau, fiind obligaţi să-şi facă nevoile ca animalele, în grajd, sau pe la colţurile clădirilor. Mâncare primeau când şi când, însă doar hrană rece, pateu, slănină, parizer pe care nici nu le puteau pune la păstrare, căci nu aveau frigider.

Munca începea la 8 dimineaţa şi se termina noaptea. Hrăneau animalele, curăţau grajdurile, scoteau gunoiul cu roaba, chiar şi de două ori pe zi. Dacă nu-i plăcea cum muncesc, Spătaru îi înjura şi-i bătea cu sălbăticie, ceea ce părinţii nu aveau cum să afle, căci discuţiile lor cu copiii erau monitorizate. Pe unul dintre băieţi l-a bătut în timp ce încerca să fugă de la fermă. „A venit după mine cu jeep-ul, a vrut să dea peste mine. Am aruncat cizmele ca să pot fugi mai bine, dar m-a ajuns. M-a lovit cu maşina peste şoldul drept şi am căzut. A sărit din maşină, era cu doi băieţi care m-au ţinut, iar el m-a lovit cu pumnii. Am fost numai sânge…”, a descris episodul copilul de 13 ani, în declaraţia care a fost redată şi în sentinţa de condamnare a bărbatulu. În document, instanţa a dezvăluit că, în timp ce-i abuza pe copii, bărbatul poza în bun creştin. Se ruga, ţinea post, punea copiii să dea cu tămâie prin grajduri, chema preoţi să-i facă descântece şi „dezlegări”, convins că erau sub vrăji, blesteme şi farmece atât el, cât şi animalele.

Salvaţi de un poliţist

Băieţii au reuşit să scape în aprilie 2019, mulţumită unui poliţist mai atent din zonă care, în timp ce patrula, i-a văzut de mai multe ori muncind şi care a raportat cazul superiorilor. Bărbatul a ajuns în anchetă şi a fost trimis în judecată de către procurorii DIICOT pentru trafic de minori, pretinzând pe tot parcursul dezbaterilor că acuzaţiile sunt nefondate, copiii mint şi că, de fapt, le-a făcut un bine, îndeplinind un canon dat de duhovnicul său, care i-a cerut să ajute copiii.

Cert este că, după un proces derulat la secret, pentru protecţia minorilor, Tribunalul Alba a dispus condamnarea bărbatului la cinci ani şi şase luni de închisoare cu executare. Totodată, instanţa l-a obligat pe fermier să le plătească băieţilor salariul minim pe economie pentru toată perioada lucrată, dar şi să le achite câte 10.000 euro daune morale. Potrivit sentinţei, despăgubirile au fost acordate pentru a atenua suferinţele copiilor, arătând că bărbatul i-a supus la umilinţe şi bătăi care le-au accentuat problemele deja acumulate din cauza traiului greu de acasă, iar abuzurile fizice şi psihice asupra lor au fost severe şi le-au marcat existenţa pe termen lung.

Hotărârea pronunţată de Tribunalul Alba nu este definitivă, iar Spătaru a şi atacat-o, imediat după pronunţare, verdictul final urmând să fie dat de Curtea de Apel Alba Iulia.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Reabilitarea drumului comunal DC 98 Mușca – Văi – Țoi, din județul Alba: Proiectul a primit undă verde de la APM Alba

Publicat

în

Reabilitarea drumului comunal DC 98 Mușca – Văi – Țoi, din județul Alba: Proiectul a primit undă verde de la APM Alba

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a dat undă verde pentru reabilitarea drumului comunal DC98 Mușca – Văi – Țoi.

Drumul comunal DC98 îşi are originea în DN75. Traseul supus studiului începe de la km 0+102 şi se termină la km 7+125. Până la km 6+240 (tronson ce a fost executat anterior) se vor proiecta doar indicatoare rutiere. Restul drumului se va moderniza.

Elit - Gustul Desăvârșit

La trasarea axei drumului comunal s-a urmărit păstrarea traseului actual, astfel încât să nu fie afectate proprietăţile private, dar făcându-se unele corecţii astfel încât să se ajungă la lăţimile platformei conform clasei tehnice.

S-a urmărit respectarea, pe cât posibil, a elementelor geometrice în profil longitudinal Cota liniei roşii urmăreşte aproape în totalitate cota terenului existent, cu mici corecţii în vederea evitării declivităţilor alternante (dinţi de fierăstrău care reduc vizibilitatea, mărind riscul accidentelor).

Se vor avea în vedere punctele de cotă obligată, cum ar fi podeţele sau racordurile cu alte drumuri de clasă tehnică superioară. În zona acestora linia roşie va avea declivităţi reduse, evitându-se riscurile producerii unor accidente.

În profil transversal drumul comunal analizat va avea următoarele caracteristici:

– Număr benzi de circulatie: 2;
– Lătime platformă: 7,00 m;
– Lungime drum modernizat: 885,00 m;
– Lungime drum cu indicatoare noi: 6+138.00 m;
– Lăţime parte carosabilă: 6,00 m;
– Panta transversală în aliniament pe partea carosabilă: 2,50 %;
– Lăţime acostament: 2 x 0,50 m;
– Panta transversală în aliniament pe acostament: 4,00 %.

Profilele transversale vor fi supralărgite în limita spaţiului disponibil, iar amenajarea în spaţiu se va realiza prin convertire şi supraînălţare, ţinându-se cont şi de amenajarea în spaţiu a dalelor existente.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Cum a rămas un vârstnic din Alba și bătut și cu banii luați după ce a primit în casă un tânăr „binevoitor”: 3 ani de pușcărie pentru „bunul samaritean”

Publicat

în

Cum a rămas un vârstnic din Alba și bătut și cu banii luați după ce a primit în casă un tânăr „binevoitor”: 3 ani de pușcărie pentru „bunul samaritean”

Un tânăr de 33 de ani din Alba a fost condamnat de Judecătoria Alba Iulia la pedeapsa de 3 ani de închisoare, după ce, ajutat de o femeie, a jefuit un vârstnic din Cugir. Sentința a fost pronunțată în 18 aprilie 2022.

În actul de sesizare s-a arătat, că la data de 23 iunie 2019, în intervalul orar 01.20-03.20, inculpatul împreună cu inculpata, întâlnind pe o stradă din Cugir pe persoana vătămată, în vârstă de 85 de ani, care se afla sub influența alcoolului și care avea probleme locomotorii, au hotărât să însoțească victima la domiciliu pentru a-i sustrage bani. Sub pretextul că o ajută să se deplaseze, victima a acceptat prounerea, iar după ce au ajuns la apartamentul persoanei vătămate din Cugir, inculpata a rămas cu persoana vătămată într-o cameră, moment în care, inculpatul i-a sustras victimei suma de 5000 de lei din buzunarul unei haine aflate într-un dulap dintr-o altă cameră, precum și un briceag din bucătărie, ieșind din apartament pe casa scării.

Imediat, victima și-a verificat banii, iar după ce a constatat că i-au fost sustrași, a început să strige că va chema poliția. Auzind acestea, coinculpata a încercat să plece de la fața locului, dar a rămas blocată în apartament, iar pentru a-i asigura scăparea, inculpatul a rupt ușa de la intrare moment în care a lovit victima cauzându-i o rană la nivelul capului, a pătruns în apartament, i-a aplicat o palmă peste față victimei, a prins-o de mână pe femeie și au fugit împreună de la locul faptei, împărțind ulterior suma de 5000 de lei sustrasă, inculpata primind suma de 300 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

În defavoarea inculpatului instanţa a reținut urmările faptelor sale cu privire la loviturile aplicate persoanei vătămate, precum şi împrejurarea că aceasta din urmă era o persoana în vârstă, cu dificultăţi de deplasare, respectiv o victimă uşoară pentru inculpat.

Totodată, la individualizarea pedepsei, instanţa va avea în vedere că inculpatul a profitat de naivitatea şi bunătatea persoanei vătămare, care i-a primit în casă în urma rugăminţilor celor doi.

În ceea ce priveşte prejudiciului, instanţa reţine că acesta este unul relativ însemnat, respectiv 5.000 lei şi un briceag, iar din suma de bani sustrasă, persoanei vătămate i-a fost restituită suma de 1.000 lei până în prezent.

Referitor la persoana şi conduita inculpatului, se constată că inculpatul are vârsta de 33 de ani, iar pe tot parcursul urmăririi penale şi al judecăţii acesta s-a sustras procedurilor, deşi au fost efectuate nenumărate demersuri în vederea localizării acestuia pentru a-şi exprima poziţia procesuală sub aspectul acuzaţiilor aduse.

Potrivit fişei de cazier judiciar, inculpatul nu este la primul contact cu legea penală, acesta fiind condamnat în trecut de nenumărate ori, inclusiv pentru fapte contra patrimoniului.

Femeia nu a mai fost trimisă în judecată, deoarece s-a împăcat cu victima, bărbatul de 85 de ani retrăgându-și plângerea.

Sentința poate fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii pentru inculpat, persoana vătămată și pentru procuror.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare