Rămâi conectat

Politică Administrație

Revenirea lui Traian Băsescu la Cotroceni, între legitimitate și morală – vezi opiniile reprezentanților USL și PDL

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Judecătorii Curții Constituționale a României analizează rezultatele referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, desfășurat duminică, 29 iulie, urmând să anunțe dacă acesta va fi sau nu validat.

În așteptarea unei decizii lideri locali ai celor mai importante partide răspund la întrebările: ”Are președintele legitimitate având în vedere numărul foarte mare de români care au votat pentru suspendare?” și, ”În cazul invalidării referendumului, este moral ca Traian Băsescu să se întoarcă la Cotroceni?”:

Întoarcerea lui Băsescu ar avea o aparenţă de legalitate, dar nu are legitimitate şi nicidecum nu este morală, întrucât o majoritate covârşitoare dintre cei prezenţi la vot au stabilit că Traian Băsescu merită să fie demis. Această majoritate, peste 7 milioane de alegători, reprezintă voinţa populară. Consider că bicotul încurajat de Traian Băsescu este un aspect total nedemorcratic, pentru că oamenii trebuie încurajaţi să meargă la vot, indiferent de opţiunea pe care o au, sau de priorităţile votului într-un sens sau altul. Consider că un partid ca PDL, care încurajează absenteismul la vot ar trebui să înlăture sintagma de democrat din denumirea lui, pentru că absenteismul nu are nicio legătură cu democraţia. PDL încurajează interesele unui grup limitat de români, aşa-numita camarilă portocalie, în defavoarea românilor aflaţi în ţară în această perioadă. A te baza pe câştigarea unui referendum la masa verde este în opinia mea un gest de laşitate”, a declarat președintele PSD Alba, Ovidiu Jidveian.

„Mesajul nostru, al PNL și al USL Alba, este foarte clar. Legalitatea acestui referendum este mai mult decât discutabilă, ținând cont de numărul stabilit al electorilor, dar soluția validării sale rămâne la nivelul Curții Constituționale a României, după studierea tuturor punctelor de vedere ale Parlamentului și ale președintelui suspendat. Este însă complet incorect și imoral sa susții că aproape 7,5 milioane de cetățeni dau o lovitură de stat. Din punctul nostru de vedere, domnul Băsescu nu mai poate invoca legitimitate, în calitate de președinte al României, dar vom respecta întru totul deciziile legale ale CCR”, spune vicepreședintele PNL Alba, Simion Crețu.

”Moral este să respectăm ce spune legea. Dacă decizia Curții Constituționale va fi ca acesta să se întoarcă la Cotroceni înseamnă că are legitimitate. Ilegitimi sunt Ponta și Antonescu pentru că și-au bătut joc de acest popor în toată perioada de când au venit la Putere”, declară prim-vicepreședintele PDL Alba, Ion Dumitrel, precizând (referitor la sesizările USL legate de numărul real de persoane cu drept de vot) că listele corecte de votare sunt cele trimise la Biroul Electoral Central chiar de către un ministru USL.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea