Rămâi conectat

Actualitate

Restaurarea şi refuncţionalizarea centrului vechi de la Roşia Montană

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    La începutul lunii martie a avut loc cea de a VII-a reuniune a Grupului Independent de Monitorizare a Patrimoniului Cultural (GIMPCRM) din Roşia Montană, consacrată stadiului cercetărilor arheologice din Galeria Cătălina Monuleşti şi al lucrărilor de restaurare a clădirilor din Centrul Istoric al localităţii.
În cadrul lucrărilor Grupului a fost prezentată situaţia detaliată a lucrărilor de cercetare arheologică şi de amenajare a Galeriei Cătălina Monuleşti, coordonate de arheologul francez Beatrice Cauuet (Laboratoire TRACES-CNRS, Université Le Mirail, Toulouse), echipa mixtă de arheologi, geologi şi mineri aflându-se în curs de identificare a vechii intrări romane în mină. Identificarea, degajarea şi cercetarea vechii intrări romane este o etapă esenţială în demersul de amenajare muzeală a Galeriei Cătălina-Monuleşti, cea mai importantă galerie, din punct de vedere ştiinţific şi simbolic, din Roşia Montană. În cursul prezentării stadiului lucrărilor de cercetare, membrii Grupului au fost informaţi cu privire la rezultatele procesului de datare a artefactelor descoperite în galeriile secundare din Cătălina Monuleşti, analizele de laborator, efectuate în Franţa, aratând că fragmentele provenind de la scările de acces şi de la o instalaţie hidraulică de evacuare a apei datează din epoca romană. Datarea certă a artefactelor este cu atât mai importantă cu cât acestea se află într-o excelentă stare de conservare, fapt care va da o şi mai mare relevanţă viitorului traseu turistic din Galeria Cătălina-Monuleşti.
Membrii Grupului au fost informaţi şi cu privire la stadiul lucrărilor de restaurare din Centrul Vechi al localităţii Roşia Montană, un prim lot de 15 imobile aflându-se în stadiul final al lucrărilor de restaurare şi refuncţionalizare. Pentru alte 50 de case, care urmează şi acestea să fie restaurate, au fost întocmite proiectele de specialitate pentru demararea lucrărilor de restaurare. Acestui lot substanţial i se adăugă alte 60 de imobile, aflate de asemenea în curs de proiectare de către cadrele didactice şi studenţii Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, în baza unui parteneriat încheiat între prestigioasa instituţie de învăţământ şi Roşia Montană Gold Corporation.
De asemenea, reprezentanţii RMGC au anunţat că se află în stadiul final al constituirii dosarului de autorizare prealabilă de restaurare a monumentului funerar de la Tăul Găuri, întreţinut în prezent prin eforturile voluntare ale companiei. Grupul a apreciat ca satisfăcător stadiul lucrărilor de restaurare, care se desfăşoară în prezent la clădirea vechii Primării şi a fostei şcoli, insistând asupra necesităţii folosirii celor mai bune practici şi standarde în domeniu.
Reprezentanţii companiei au anunţat reluarea sprijinului financiar pentru continuarea seriilor de publicaţii, în urma cercetărilor pluridisciplinare desfăşurate la Roşia Montană. Astfel, în cursul acestui an urmează să apară volumele „Arhitectura Apusenilor” şi „Etnografia şi etnologia Buciumului”, în Seria „Anthropos”, precum şi lucrările „Locuirea romană din zona Păru Carpeni” şi „Necropola romană Hop-Găuri”, în Seria „Alburnus Maior”.
lPropuneri ale GIMPCRM
În urma analizării informaţiilor cu privire la stadiul lucrărilor de restaurare şi de cercetare arheologică din Roşia Montană, GIMPCRM înaintează autorităţilor locale din Roşia Montană, autorităţilor naţionale şi companiei RMGC următoarele propuneri şi recomandări:
1. În vederea unei cât mai bune valorificări a experienţei ştiinţifice şi organizatorice acumulate în cadrul cercetărilor desfăşurate la Roşia Montană, Grupul propune înfiinţarea, în anul 2012, a unei şcoli interuniversitare de vară pentru arheologie şi restaurare la Roşia Montană, la care să participe arheologi, arhitecţi şi studenţi de la Universităţile naţionale din România.
2. Grupul propune realizarea unor sondaje arheologice în centrul istoric al satului, care poate şi trebuie făcut cu ocazia realizării lucrărilor de modernizare a infrastructurii.
3. Asigurarea unei unităţi metodologice în abordarea viitoarelor lucrări de cercetare arheologică şi de restaurare, prin consultări reciproce între specialişti.
4. Finalizarea dosarelor de clasare a clădirilor vechii Primării şi a fostei şcoli, aflate în curs de restaurare şi refuncţionalizare.
5. Grupul susţine şi salută elaborarea ghidului de bune practici pentru lucrările de restaurare, realizat de o echipă naţională de arhitecţi, cu audit britanic.
6. Grupul recomandă finalizarea, în anul 2012, a planificării lucrărilor de amenajare muzeală din Centrul Vechi.
7. Grupul recomandă realizarea unei expoziţii/prezentări a progreselor lucrărilor de cercetare arheologică de la Cătălina Monuleşti, în luna aprilie a.c., pentru a facilita circulaţia naţională şi internaţională a descoperirilor rezultate în urma cercetărilor şi lucrărilor de amenajare. (A.C.H.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte zone din țară, până joi dimineața: Râurile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte zone din țară, până joi dimineața: Râurile vizate Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis miercuri 8 mai 2024, o avertizare cod galben de inundații în Alba, valabilă până joi dimineața, la ora 8:00. Sunt prognozate scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea