Reforma administrativă începe fără a se mai aștepta o eventuală modificare constiuțională

Reforma administrativă începe fără a se mai aștepta o eventuală modificare constiuțională

Fără să mai aștepte o eventuală modificare a Constituției, Guvernul Orban începe reforma administrației, iar județele au fost înlocuite cu regiuni în organigrama unor ministere.

Astfel, trei ministere plănuiesc modificări radicale în ceea ce privește organizarea în teritoriu. Este vorba de Ministerul de Interne, Ministerul Muncii și Ministerul Fondurilor Europene care fac primii pași, ăn direcția unei reforme administrative masive, prin eliminarea structurilor județene și înlocuirea cu structuri regionale. Despre această restructurare atât premierul Orban, cât și președintele Iohannis au dat indicii în ultimele luni.

Actuala organizare a administrației centrale, cu structuri în fiecare din cele 40 de județe, plus sectoarele Bucureștiului, e criticată constant pentru lipsa de eficiență și pentru menținerea unui aparat birocratic stufos, cu costuri uriașe pentru stat. Structurarea teritoriului pe regiuni în loc de județe nu poate fi însă realizată fără modificarea Constituției, așa că majoritatea ministerelor și instituțiilor centrale și-au păstrat structura teritorială neschimbată de zeci de ani.

Reorganizarea din cele trei ministere are loc însă în absența unei strategii unitare, convenite la nivelul întregului guvern. Nu e clar în acest moment pe ce documente programatice sau studii de impact se bazează inițiativele de reformă din cele trei ministere – cheie.

În ultimul deceniu au existat două exemple semnificative de trecere de la structurile județene la cele regionale: Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF – în 2013) și SRI în 2019, într-o mișcare surpriză anunțată de G4Media.ro.

Ambele instituții au fost reorganizate pe baze regionale ca să-și eficientizeze activitatea.

Începutul de an a adus însă un anunț oficial de la ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, care a declanșat consultarea tuturor structurilor din minister pentru o reformă internă. Vela a anunțat că planul de reformă va fi gata la finalul acestei săptămâni. El a indicat că e adeptul regionalizării, dând ca exemplu Inspectoratul General al Jandarmeriei, care a propus o structură regională în locul celei județene, similar cu organizarea existentă deja la Poliția de Frontieră.

”Am discutat cu Jandarmeria, care este de acord să copieze modelul Poliţiei de Frontieră, adică să existe o comandă regională care să aibă în subordine mai multe inspectorate actuale, având în vedere faptul că va fi mai eficientă comunicarea, tot ceea ce ţine de organizare şi de acţiunile operative. Pentru minister va fi bine, pentru că se reduc anumite posturi de conducere, cu salarii foarte mari, rămânând astfel economii financiare pentru alte cheltuieli, cum ar fi dotarea poliţiştilor sau modernizarea unor dotări… Dacă se face o eficientizare la fel cum are, de exemplu, Poliţia de Frontieră, care a fost prima ce a raportat solicitările Direcţiei Economice, cred că şi comunicarea va fi mai bună. Să nu uităm că noi suntem organizaţi, în prezent, după reforma administrativă din 1968”, a spus luni Marcel Vela.

Și la Ministerul Muncii există discuții despre reorganizarea internă bazată pe structuri regionale în locul celor județene. Potrivit informațiilor G4Media.ro, sunt vizate Inspecția Muncii, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), toate organizate în acest moment pe județe, și care ar putea fi organizate pe regiuni.

Al treilea domeniu în care guvernul Orban ar putea descentraliza și organiza administrația pe baze regionale este gestionarea fondurilor europene din Programul Operațional Regional (POR), adică acea linie de finanțare adresată comunităților locale și din care, de obicei, atrag fonduri europene primăriile.

Un memorandum discutat de guvern la finalul anului trecut prevede ca Ministerul Dezvoltării să își piardă calitatea de gestionar al POR în favoarea celor opt Agenții de Dezvoltare Regională (ADR), în coordonarea Ministerului Fondurilor Europene.

Există însă și o problemă menționată în documentul oficial: cele 8 agenții de dezvoltare sunt acum ONG-uri care nu pot îndeplini funcția de autoritate de management. Potrivit propunerii, trebuie găsite soluții care să le permită ordonantare de credite ale bugetului de stat, fiind indicată modificarea Legii nr.500/2002 privind finanțele publice.

Sursa: G4Media

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Jidanul 19 ianuarie 2020 at 10:19

Domnii Iohannis si Orban gandesc bine ca sa se renunte la judete si sa se refaca regiunile teritoriale,deoarece sunt prea multi sefi cu salarii babane si prefecturile,consiille judetele si inspectoratele judetele de politie sunt prea stufoase…D-le Vela fa reforme in Politia Romana si la perioada cat un cadru trebuie sa stea pe un grad(4-5 ani cum era odata) nu anul si gradul !!!ca la 45 ani mai toti ofiterii ajung sa fie cms.sefi !!!!!!Apoi astora le zboara gandul sa ajunga chestori !!!Vedeti ca mai sunt destui militieni inca in sistem,ca sefi,un ex find Rus Mihai, loctiitor la IPJ Alba……Sper sa nu ma cenzurati…..!.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...