Referendumul – Când şi în ce condiţii poate fi organizat

Paul Voicu - Primar 2020

referendumPotrivit legii, preşedintele trebuie să consulte Parlamentul care are termen 20 de zile calendaristice să prezinte un punct de vedere asupra referendumului iniţiat de acesta. În cazul în care legislativul nu răspunde, preşedintele poate emite decretul de organizare a referendumului, informează Mediafax.

Potrivit Legii 3 din anul 2000 actualizată, preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional.

ELIT

Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de preşedinte urmează să fie exprimat, printr-o hotărâre adoptată în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitare.

Şeful statului poate emite decretul privind organizarea referendumului după expirarea acestui termen, în cazul în care Parlamentul nu îşi exprimă punctul de vedere, procedura constituţională de consultare a Parlamentului considerându-se îndeplinită.

Mihail David - 2020

Cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin DA sau NU asupra problemei supuse referendumului. Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Obiectul şi data referendumului naţional se stabilesc prin decret al preşedintelui României, în cazul referendumului cu privire la probleme de interes naţional, iar aducerea la cunoştinţă publică a datei referendumului naţional se face prin Monitorul Oficial al României, Partea I, şi prin presă, radio şi televiziune.

Sursa: evz.ro

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

Kllauss 24 ianuarie 2017 at 15:05

Vrem Referend-um la Sebes impotriva poluarii si fabricarii de formaldehida cancerigena !

a-tipicu` 25 ianuarie 2017 at 12:51

La referendumu` sasului nu se vor prezenta oamenii sa voteze ! Asta ar insemna ca …”nu se mai vrea” sa se lupte cu coruptia ? Haaaaaaa….idiotilor ???

ela 26 ianuarie 2017 at 10:02

N-o sa fie niciun referendum, e interzis pt gratiere si amnistie.Presedintele a schimbat intrebarea in alta care nu are legatura cu gratierea si cu care toti sunt de acord.(lupta anticoruptie)Si atunci de ce sa se mai faca? ca sa ce?

stefan 26 ianuarie 2017 at 14:34

De cand hotii cer referendum?

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...