Reciclarea lemnului, un beneficiu comun pentru industrie și natură

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Reciclarea lemnului, un beneficiu comun pentru industrie și natură

 Peste 8.000 de tone de deșeuri reciclabile din lemn au fost utilizate, în luna iunie a acestui an, în procesul de realizare a plăcilor de lemn de la fabrica Kronospan Sebeș. În urma unei investiții de cca. 8 milioane de euro făcută în 2018, Kronospan utilizează o instalație modernă de procesare și prelucrare a deșeurilor reciclabile din lemn. Pe parcusul anului 2019, în cadrul instalației au fost prelucrate peste 53.000 de tone de astfel de deșeuri.

Folosirea deșeurilor reciclabile din lemn în procesul de producție a plăcilor de lemn contribuie la scăderea cererii de masă lemnoasă și duce astfel, pe termen lung, la protejarea pădurilor.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Pentru a crește cantitatea de deșeuri reciclabile din lemn prelucrată, Kronospan a semnat parteneriate cu peste 100 de companii active din România. În baza lor, aproximativ 200 de containere pentru colectarea deșeurilor din lemn reciclabil au fost alocale companiilor partenere. Paleți și lădițe de fructe deteriorate, tamburi pentru cabluri, resturi de la debitarea pieselor de mobilă, diferite ambalaje de lemn care nu mai pot fi folosite, toate sunt utilizate de Kronospan pentru producția de plăci de lemn de cea mai bună calitate.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Recent, compania a investit 2 milioane de euro într-o platformă la București pe care va construi un depozit de colectare a deșeurilor reciclabile din lemn din Capitală și din împrejurimi. Obiectivul este ca, lunar, aproximativ 3.000 de tone din acest tip de materie primă să fie colectate, transportate și utilizate în procesul de producție de la Sebeș. Adițional, alte 5 astfel de platorme de colectare vor fi achiziționate și implementate în viitorul apropiat la Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea, Craiova și Brașov. Investiția totală a acestora din urmă se ridică la 10 milioane de euro.

“Reciclarea lemnului, ca de altfel întregul sector al reciclării în general, este, din păcate, într-o fază incipientă și timidă în România. Există țări în lume, chiar apropiate de noi atât geografic cât și cultural, cum sunt Italia sau Franța, care produc plăci pe bază de lemn pentru mobilă exclusiv din material reciclat. În România, targetul nostru este să creștem în fiecare an volumele de lemn reciclat folosit pentru plăci și să inițiem sau să susținem proiecte existente la nivel național și local pentru încurajarea refolosirii acestor produse. Dincolo de companii, fiecare dintre noi trebuie să fie conștient că mobila veche de acasă, canapeaua bunicii, scaunul din atelierul unchiului nu trebuie aruncate sau puse pe foc. Alături de alte materiale pe bază de lemn, ele pot reprezenta materia primă pentru plăci de ultimă generație utilizate în industria mobilei moderne și ecologice”. (Oana Bodea, Director General Kronospan Trading)

Toate aceste demersuri se înscriu într-o tendință generală de eficientizare a materiei prime disponibile. Prin sprijinul autorităților și prin crearea unui reflex real din partea companiilor și a persoanelor fizice, refolosirea produselor din lemn (și nu numai) este un gest de strategie inteligentă și responsabilitate față de natură, oameni și mediul economic.