Rămâi conectat

Actualitate

Rata șomajului, în creștere în România: Cel mai ridicat nivel, înregistrat în rândul tinerilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rata șomajului, în creștere în România: Cel mai ridicat nivel, înregistrat în rândul tinerilor

Potrivit datelor furnizate de Institutului Naţional de Statistică (INS), rata şomajului, în România, în trimestrul III 2022 a fost de 5,4%, în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în trimestrul precedent, cel mai ridicat nivel, 23,9%, fiind înregistrat în rândul tinerilor.

Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului a fost de 0,9 puncte procentuale (5,8% la bărbaţi faţă de 4,9% la femei), iar pe medii rezidenţiale, de 5 puncte procentuale (8,3% în mediul rural, faţă de 3,3% în mediul urban).

Potrivit INS, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost, în trimestrul III al anului 2022, de 63,4%, în scădere faţă de trimestrul II cu 0,1 puncte procentuale. Gradul de ocupare a fost mai mare la bărbaţi (71,6% faţă de 55% la femei) şi la persoanele din mediul urban (69,3% faţă de 56,4% în mediul rural).

Elit - Gustul Desăvârșit

Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 19,7%.

Populaţia activă a României era de aproximativ 8,262 milioane persoane, dintre care 7,816 milioane persoane erau ocupate şi 445.500 persoane erau şomeri. Alte 756.200 persoane au lucrat în gospodăria agricolă proprie, pentru a produce bunuri agricole destinate exclusiv sau majoritar auto-consumului, acestea fiind într-una dintre următoarele situaţii: fie majoritatea producţiei obţinute în gospodărie s-a consumat în gospodăria proprie şi doar o mică parte a producţiei agricole obţinute a fost destinată vânzării, fie producţia agricolă obţinută este destinată exclusiv consumului propriu şi reprezintă o parte substanţială a consumului total al gospodăriei, precizează INS.

Șomajul în octombrie a urcat față de luna trecută

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică rata șomajului ajustată sezonier a urcat la 5,5% față de 5,4% în luna septembrie.

Ce se poate observa din documentele INS este că rata șomajului în rândul tinerilor a urcat semnificativ, ajungând la 22,9%. De asemenea, rata somajului la barbati a fost cu 1,4 puncte procentuale mai mare decat la femei.

Numărul șomerilor între vârstele de 15-74 ani estimat pentru luna octombrie a anului 2022 a fost de 453.200 persoane, în creștere față de luna precedentă când au fost 445.600 persoane, dar în ușoară scădere față de luna octombrie 2021 (454.900 persoane).

Pe sexe, rata șomajului la bărbați a depășit-o cu 1,4 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile respective fiind 6,1% în cazul persoanelor de sex masculin și 4,7% în cazul celor de sex feminin.

De reținut este faptul că nivelul ridicat, de 22,9%, al ratei șomajului se regăsește în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 ani, mai observă INS.

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata șomajului a fost estimată la 4,3% pentru luna octombrie 2022 (3,4% în cazul femeilor și 4,9% al bărbaților).

Numărul șomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 72,8% din numărul total al șomerilor estimat pentru luna octombrie 2022.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Adela Cojan, președintele CNAS: ”40% din banii asigurărilor sociale de sănătate merg pentru decontarea medicamentelor”

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Adela Cojan, președintele CNAS: ”40% din banii asigurărilor sociale de sănătate merg pentru decontarea medicamentelor”

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, a declarat că 40% din banii de asigurări de sănătate sunt folosiţi pentru decontarea medicamentelor – jumătate în circuitul deschis şi cealaltă jumătate pentru tratamentele în cazul afecţiunilor cuprinse în programele naţionale de sănătate curative.

Ea a vorbit pe această temă la conferinţa – dezbatere pe tema „Rolul Farmacistului în Sistemul de Sănătate Românesc”, organizată de Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii „Carol Davila” din Bucureşti, alături de Colegiul Farmaciştilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Fondul finanţator face un efort financiar extrem de consistent pentru decontarea medicaţiei necesare asiguraţilor noştri. 40% din banii asigurărilor sociale de sănătate merg pentru decontarea medicamentelor, din care jumătate se duc pentru medicamente din circuitul deschis şi cealaltă jumătate pentru medicamentele cuprinse în tratamentul pentru afecţiunile cuprinse în programele naţionale de sănătate curative. (…) Practic, ultimii doi ani de pandemie s-a constatat că au devenit catalizatorii unei revoluţii tehnologice abrupte, ample şi extrem de rapide în tehnologiile medicale, dar şi în terapiile medicamentoase. Prin urmare, şi aici se simte nevoia mobilizării şi redefinirii rolului farmacistului în sectorul de sănătate”, a precizat Cojan.

În opinia sa, farmacistul are un rol important în combaterea automedicaţiei populaţiei.

Esenţială este conversaţia, consilierea pe care farmacistul o poate avea şi o are farmacistul cu asiguratul, tocmai pentru ca acesta să ia decizie informată în legătură cu schema terapeutică pe care o urmează. (…) Nouă ni s-a părut important şi rolul farmacistului în combatarea automedicaţiei populaţiei, pentru că sunt bine cunoscute dezvoltarea rezistenţei microbiene la antibiotice, suprainfecţiile bacteriene ce pot să apară în supradozaj sau, din contră, în administrare de doze subclinice”, a spus medicul.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Un transport agabaritic de 94 de tone tranzitează județul Alba joi, pe autostrăzile A1 și A10, dinspre Vama Borș

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Un transport agabaritic de 94 de tone tranzitează județul Alba joi, pe autostrăzile A1 și A10, dinspre Vama Borș

Un transport agabaritic tranzitează în cursul serii de joi, 26 ianuarie 2023, județul Alba pe ruta autostrada A1 – A10, dinspre PTF Borș II spre Murighiol.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că astăzi, 26.01.2023, începând cu ora 20:00, se va desfășura un transport agabaritic pe traseul: PTF Borș II – A 3 – DN 19 – DN 1 – A 3 – A 10 – A 1 – DN 1 – DN 7 – A 1 – DN CB – DN 2 – DN 22A – DN 22 – Murighiol.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acesta este format dintr-un camion cu lățimea de 4,15 metri, lungimea de 33 metri și greutatea de 94,64 tone.

Transportul va fi însoțit pe traseul precizat de echipaje ale poliției rutiere.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Lista ajutoarelor sociale din anul 2023. Mai mulți bani de la stat pentru români

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lista ajutoarelor sociale din anul 2023. Mai mulți bani de la stat pentru români

Cresc sumele pentru românii care beneficiază, sub diverse forme, de bani de la stat ca formă de protecție socială.

Vor crește ajutoarele care se calculează în funcție de indicele ISR. Indicatorului social de referință (ISR) va fi majorat chiar din primăvară, ceea ce va duce la o majorare a cuantumului ajutoarelor sociale de toate tipurile, a căror formulă de calcul depinde de ISR.

Lista ajutoarelor sociale care sunt majorate

Elit - Gustul Desăvârșit

Concret, vorbim despre indemnizația de șomaj, prima de inserție, subvenția pentru persoane marginalizate, indemnizația lunară plătită mamelor aflate în concediu de creștere a copilului, venitul minim garantat – adică ajutorul social-, indemnizația lunară pentru persoanele cu handicap sau alocația pentru susținerea familiei. Toți acești români vor primi bani mai mulți de la stat, lună de lună, din primăvară.

„Beneficiile de asistență socială care sunt raportate la ISR sunt: ajutorul social, alocația pentru susținerea familiei, alocația lunară de plasament, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap (adulți și copii), nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului și al indemnizației de acomodare, sprijinul pentru adoptatori și ajutorul pentru refugiați”, explică Ministerul Muncii.

Guvernanții noștri ne explică faptul că majorarea ISR vine pe fondul creșterii inflației. Știm bine că România se confruntă cu un val agresiv de scumpiri, ceea ce înseamnă că dacă oamenilor nu le sunt crescute veniturile, acestora le va scădea puterea de cumpărare, crescând astfel riscul de sărăcie și excluziune socială. Pentru a veni în sprijinul persoanelor vulnerabile, asistate social, este nevoie deci de majorarea ISR, astfel încât ajutoarele de la stat să fie mai consistente și să țină pasul cu ritmul de creștere al prețurilor.

Care este baza legală pentru aceste majorări? Ei bine, potrivit Legii nr.225/2021, începând cu anul 2022, ISR se majorează, în luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv comunicat de Institutul Național de Statistică (INS). Acest indicator stă la baza stabilirii cuantumurilor prestațiilor de șomaj și al unor măsuri active, precum și al beneficiilor de asistență socială.

Sursa: playtech.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea