Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

„Rabla pentru sobe 2024”: A fost extinsă lista echipamentelor și cheltuielilor eligibile. Programul ar trebui să debuteze în primăvară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

„Rabla pentru sobe 2024”: A fost extinsă lista echipamentelor și cheltuielilor eligibile. Programul ar trebui să debuteze în primăvară

„Rabla pentru sobe 2024” va suferi o serie de modificări, fiind extinsă lista echipamentelor și cheltuielilor eligibile, a anunțat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet. Programul ar trebui să debuteze în primăvară.

Una dintre modificările anunțate de ministru este extinderea listei de echipamente și cheltuieli considerate eligibile pentru decontare cu acele costuri legate de instalarea unui coş de fum care să pună în siguranţă soba respectivă.

Rabla pentru sobe 2024. Aplicația informatică

„Suntem în grafic cu tot ceea ce ne-am propus. Important este ca, în sezonul rece al anului acesta, beneficiarii, cei care vor obţine această finanţare, să se poată bucura de aceste echipamente.

Citește și: Schimbări la Rabla Plus 2024: Valoarea ecotichetului scade la jumătate pentru achiziția de mașini full electrice

Asta înseamnă că, până la iarnă, va trebui să deschidem apelul, să permitem oamenilor să se înscrie, să permitem firmelor să instaleze acele sobe şi, bineînţeles, să le decontăm”, a spus Fechet.

Ministrul Mediului a anunţat, la jumătatea lunii ianuarie, lansarea în consultare publică a Ghidului de finanţare pentru Programul-pilot „Rabla pentru sobe„.

Programul privind acordarea de sprijin în vederea achiziţionării de aparate pentru încălzirea locuinţelor va avea un buget de 500 milioane lei.

Se adresează solicitanţilor din comunele situate în 27 de judeţe, conform Legii muntelui nr. 197/2018, iar fiecare solicitant poate primi finanţare reprezentând 70% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 10.000 lei, inclusiv TVA pentru fiecare aparat de încălzire care deserveşte o gospodărie.

Rabla pentru sobe 2024. Condiții de înscriere

Aparatele pentru încălzirea locuinţelor vor putea folosi drept combustibil lemnul pentru foc, peleţi sau bricheţi.

Sunt acceptate inclusiv termosobele, şemineele, termoşemineele care respectă standardele din Directiva EcoDesign:

– putere nominală de 8kw – 35kw

– randament de minimum 80%

– emisii de particule (PM) sub 40mg/m3

– emisii de gaze volatile sub 120 mg/mc

– emisii de monoxid de carbon sub 1.500 mg/mc

– emisii de oxizi de azot sub 300 mg/mc.

În cadrul unei sesiuni de înscriere, un solicitant poate transmite o singură cerere de înscriere, prin intermediul aplicaţiei informatice dedicate Programului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Din luna mai 2024, modificări temporare în circulația unor trenuri internaționale

Unirea Ziarul

Publicat

în

Din luna mai 2024, modificări temporare în circulația unor trenuri internaționale În urma închiderii totale a circulaţiei feroviare între stațiile Bekescsaba – Lokoshaza, petnru efectuarea unor lucrări la infrastructura feroviară de către administrația ungară – MAV Start, la sfârșitul lunii viitoare vor interveni modificări în circulaţia trenurilor CFR Călători. Dintre acestea, trenurile Ister și Dacia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea