Rămâi conectat

Actualitate

Rabla 2018: S-au terminat fondurile pentru persoanele fizice. Pentru firme, înscrierile continuă până pe 7 decembrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Potrivit unei informări recente a Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), s-au terminat fondurile pe 2018 pentru primele de casare alocate persoanelor fizice în programul Rabla. Prin programul Rabla, mașinile vechi pot fi duse la casare în scopul obținerii unor sume de bani pe care proprietarii să le folosească apoi la achiziționarea unor autoturisme noi, la producătorii înscriși în program. De la anul, accesul la acest program o să fie mai restrâns, pentru că s-a introdus condiția ca rablele duse la casare să aibă inspecția tehnică periodică valabilă (ITP).

Disponibilul alocat primelor de casare pentru persoanele fizice din cadrul programului Rabla s-a epuizat pe 27 noiembrie, potrivit informării AFM. Pentru firme însă, încă se mai fac înscrieri – mai exact, până pe 7 decembrie.

De la anul, înscrierea în program va fi mai dificilă. De curând, a fost stabilită regula ca la Rabla să nu mai fie acceptate decât mașinile cu ITP valabil. Condiția s-a vrut introdusă încă de anul acesta, dar s-a renunțat, până la urmă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Regulile derulării acestui program sunt cuprinse în Ordinul Ministerului Mediului nr. 661/2017 privind aprobarea Ghidului de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2017-2019.

Cei care vor să dea la schimb o mașină veche de cel puțin opt ani pentru a obține o primă de casare trebuie să ducă la producătorii auto acceptați în program, pentru a cere prima de casare și ecobonusul (după caz). Acești producători vor emite, dacă sunt îndeplinite condițiile, notele de înscriere în program, în baza cărora se vor cumpăra, de la aceiași producători, mașinile noi.

Condițiile ce trebuie îndeplinite pentru a fi acceptat în programul Rabla sunt următoarele:

 • domiciliul sau reşedinţa solicitantului în România;
 • lipsa obligațiilor de plată (datoriilor) la bugetul local;
 • înscrierea la un producător validat pentru a cumpăra o mașină nouă și obținerea unei note de înscriere;
 • predarea mașinii vechi unui colector autorizat şi obţinerea certificatului de distrugere;
 • radierea din evidenţa circulaţiei a maşinii vechi şi obţinerea certificatului de radiere;
 • solicitantul trebuie să prezinte producătorului validat dovada distrugerii şi a radierii din evidenţa circulaţiei a maşinii uzate;
 • cumpărarea mașinii noi de la producătorul validat care a dat nota de înscriere.

Așa cum e precizat mai sus, cei care au datorii la bugetele locale (taxe, impozite, amenzi neplătite etc.) nu pot beneficia de programul Rabla.

Dosarul de participare

Ca să se înscrie efectiv în program, proprietarul merge la producătorul validat pe care-l alege (dintre cei validați de AFM) cu un dosar de participare ce trebuie să cuprindă următoarele documente preliminare, conform ordinului:

 • actul proprietarului, care atestă identitatea şi domiciliul/reşedinţa în România (copie certificată „conform cu originalul”);
 • certificatul de înmatriculare al maşinii uzate (copie legalizată);
 • cartea de identitate a maşinii uzate (copie legalizată);
 • actul doveditor eliberat de către serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor competent teritorial, pentru cazul în care din certificatul de înmatriculare sau din cartea de identitate a autovehiculului uzat nu rezultă anul fabricaţiei, anul primei înmatriculări în România şi/sau categoria autovehiculului uzat (copie legalizată);
 • certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, eliberat de autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul/reşedinţa proprietarul şi este înregistrat fiscal autovehiculul uzat (original); din acesta trebuie să rezulte că maşina uzată este înregistrată pe numele proprietarului în evidenţele fiscale, iar proprietarul nu are obligaţii de plată la bugetul local;
 • declaraţia pe propria răspundere a proprietarului înscris prin care îşi exprimă în mod neechivoc opţiunea de a păstra beneficiul asupra primei de casare şi de a achiziţiona în nume propriu un automobil nou de la producătorul validat emitent al notei de înscriere.

Am spus mai sus că acestea sunt documentele preliminare, pentru că, de la caz la caz, e posibil să fie nevoie de documente suplimentare, mai exact:

 • certificatul de moştenitor sau, în situaţia succesiunii pe cale judecătorească, sentinţa civilă definitivă (copie legalizată);
 • decizia emisă de către autoritatea tutelară competentă teritorial, în cazul moştenitorului/comoştenitorului minor, din care să rezulte că reprezentantul legal al minorului, părinte sau tutore, este expres mandatat să acţioneze şi să încheie acte juridice în cadrul programului, în numele, pe seama şi în interesul minorului (copie legalizată);
 • decizia emisă de către autoritatea tutelară competentă teritorial, în cazul persoanei puse sub interdicţie sau al persoanei asupra căreia a fost instituită curatela, din care să rezulte că tutorele ori curatorul este expres mandatat să acţioneze şi să încheie acte juridice în cadrul programului, în numele, pe seama şi în interesul persoanei ocrotite (copie legalizată);
 • certificatul de căsătorie sau orice act administrativ eliberat de către autoritatea competentă material şi teritorial, care atestă schimbarea/modificarea numelui şi/sau prenumelui (copie legalizată);
 • documentul care atestă schimbarea/modificarea adresei de domiciliu sau de reşedinţă, eliberat de către autoritatea competentă material şi teritorial, în situaţia în care adresa de domiciliu ori de reşedinţă înscrisă în actul de identitate diferă de adresa înscrisă în certificatul de înmatriculare şi în cartea de identitate a autovehiculului uzat (copie certificată „conform cu originalul”);
 • împuternicirea notarială prin care proprietarul mandatează în mod expres o altă persoană să acţioneze şi să încheie acte juridice în cadrul programului, în numele, pe seama şi în interesul său (original), fiind nevoie şi de prezentarea actului care atestă identitatea şi domiciliul/reşedinţa persoanei împuternicite (copie certificată „conform cu originalul”).

Ce trebuie făcut după depunerea dosarului?

Dacă proprietarul bifează condițiile de înscriere și dosarul său de înscriere e aprobat, el va obține de la producătorul la care s-a înscris o notă de înscriere.

După emiterea notei de înscriere, solicitantul trebuie să se ducă la orice colector autorizat şi să predea maşina veche pentru distrugere. Apoi, de la colectorul respectiv va obține certificatul de distrugere.

Cu certificatul de distrugere, va merge apoi la radierea vehiculului din evidențele oficiale și va obține un certificat de radiere (actul trebuie să conţină o menţiune potrivit căreia maşina uzată a fost radiată după dezmembrare).

După radiere, proprietarul mașinii distruse trebuie să se întoarcă la producătorul care i-a dat nota de înscriere pentru a depune la dosar certificatul de distrugere (copie legalizată) şi certificatul de radiere (original).

În perioada de valabilitate a notei de înscriere, adică 120 de zile de la data emiterii (din 2019 va fi valabilă până la 25 noiembrie), persoana fizică şi producătorul auto trebuie să se ocupe de formalităţile de vânzare-cumpărare şi predare-primire pentru maşina nouă. Producătorul scade din prețul mașinii noi suma reprezentând prima de casare şi eliberează factura şi certificatul de conformitate.

Sursa: avocatnet.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

COD GALBEN de VÂNT puternic în Alba și alte județe. Rafale între 50-70 km/h

Ziarul Unirea

Publicat

în

ANM a emis duminică, 2 octombrie 2022, o atenționare cod galben de vânt puternic valabilă în Alba și alte județe din țară până la ora 13.15.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 10.15-13.15, se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55…65 km/h și izolat de peste 70 km/h. În Alba este vizată zona joasă a județului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Începând din a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică, în Carpații Meridionali și de Curbură, în sudul Banatului, în Oltenia și în sud-vestul Munteniei vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Instituţiile publice vor fi obligate să posteze online cereri şi formulare care pot fi descărcate şi editate pe computer. Actul normativ, adoptat de Guvern

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Instituţiile publice vor fi obligate să posteze online cereri şi formulare care pot fi descărcate şi editate pe computer. Actul normativ, adoptat de Guvern

Executivul de la București a adoptat în cursul zilei de joi, 29 septembrie, un act normativ care spunce că instituţiile administraţiei publice centrale vor fi obligate să publice online modele de formulare sau cereri aferente serviciilor pe care le oferă cetăţenilor, documentele trebuind să fie într-un format care să permită descărcarea şi editarea pe computer, potrivit news.ro.

Guvernul a aprobat, joi, un proiect de lege care modifică Ordonanţa 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice.

”Instituţiile publice, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale vor avea obligaţia să publice din oficiu informaţii şi modele de formulare sau cereri aferente tuturor categoriilor de servicii publice pe care le furnizează, în format electronic, atât pe website-ul propriu, cât şi pe punctul de contact unic electronic în varianta actualizată, într-un format tehnic care să permită descărcarea şi editarea, pentru ca beneficiarii să poată completa pe calculator aceste date”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

O parte din gazele din Marea Neagră au fost deja vândute unei companii străine pe trei ani. Reacția eurodeputatului Rareș Bogdan

BONTEA Alexandru

Publicat

în

O parte din gazele din Marea Neagră au fost deja vândute unei companii străine pe trei ani. Reacția eurodeputatului Rareș Bogdan

Rareș Bogdan, eurodeputatul liberal a declarat faptul că este mâhnit de gazul care este extras de la Black Sea Oil & Gas, primul gaz din platforma continentală, care a fost deja contractată de grupul Engie pe trei ani, ceea ce, în opinia acestuia, este o problema ce contravine legii în România.

Rareș Bogdan spune că există o lege extrem de clară, iar prioritatea o are statul român și doar dacă statul român refuză, atunci gazul respectiv poate intra pe piața internațională.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Mă supără sau sunt profund mâhnit că acest gaz care se extrage de la Black Sea Oil & Gas, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani, ceea ce este o chestiune care contravine legii în România, pentru că, în mod normal, gazul respectiv pot să îl export la un jucător european doar după ce în țara respectivă ți se dă hârtie, ți se dă hotărâre că refuză gazul”, a spus Rareș Bogdan.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea