Punctul negru, un indicator rutier prevestitor de tragedii. Semnificație și recomandări

Circulând pe șoselele din țară, șoferii pot întâlni un indicator rutier de forma unui triunghi alb cu marginile roșii, având în mijloc o bulină neagră, care nu este întâlnit atât de frecvent, dat fiind faptul că există în număr de 138 la nivel național.

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) – Direcția Rutieră, împreună cu Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, au demarat în anul 2012 un program național de creștere a siguranței rutiere pe drumurile din țară. Acest program consta în faptul că zonele cu risc ridicat de producere a accidentelor vor fi semnalizate cu un indicator nou, denumit punct negru.

ELIT
Ce reprezintă punctul negru?

De fapt, indică un sector de drum cu lungimea de maxim 1 km, pe care, într-o perioadă de 5 ani consecutivi, s-au înregistrat minim 10 accidente grave de circulație, soldate cu cel puțin 10 persoane decedate sau rănite grav.

Este recomandat ca, la întâlnirea unui astfel de indicator, să reduceți viteza de deplasare, să sporiți atenția și să evitați efectuarea oricărei manevre riscante.

La nivel național au fost amplasate 138 de puncte negre, în care s-au înregistrat un număr de 1517 accidente grave, soldate cu decesul a 569 persoane și rănirea gravă a altor 1369.

Adela SPĂTAR