Rămâi conectat

Politică Administrație

Publicitate electorală| Flaviu Rădițoiu (USR PLUS)- Cugir, un oraș „înțepenit” în timp, dar cu o șansă spre viitor

Publicat

în

Anul 2020, Cugir…

Oraș cu o istorie îndelungată, oraș în care veneau să muncească înainte de anul 1990 oameni din 3 județe și unde s-au stabilit, de asemenea, oameni din toate părțile țării, dar a cărui depopulare este o problemă care nu mai poate fi ignorată. Daca in anul 1992, populația orașului Cugir era de aproximativ 32.000 de locuitori, iar in anul 2000 de aproximativ 30.000 de locuitori, 20 de ani mai tarziu depopularea ne-a adus la 20.000 de locuitori. Ce s-a întâmplat? De ce am ajuns la o asemenea scădere demografică? De ce am ajuns la stadiul în care cugirenii au luat drumul pribegiei spre diferite țări și de ce tinerii absolvenți de facultăți nu se mai întorc în oraș?

Raspunsurile sunt ușor de dat, însă sunt cu atât mai greu de digerat. E un amestec de incompetență, delasare și interese personale ale celor care au condus acest oraș în ultimii 30 de ani, interese care nu converg cu acelea ale cetațeanului cugirean. Vorbim de lipsa unei strategii de dezvoltare sau a uneia de atragere a unor investitori, de incapacitatea sau dezinteresul vizavi de atragerea tinerilor absolvenți de universități, și nu numai, înapoi în oraș, prin proiecte, stimulente, dar mai ales prin oferirea unor locuri de muncă bine plătite.

Electrica Furnizare Discount

În anul 2020, administrația locală actuală, în loc să se poată lăuda cu realizări precum atragerea de investitori (sic. în timpul mandatelor sale actualul primar nu a reușit să atragă niciun investitor din afara Cugirului), dezvoltarea turismului și agroturismului local, amenajarea unor zone de agrement, a unor spații și locuri de petrecere a timpului liber bine dotate, asigurarea unui învățământ de calitate în școli beneficiind de infrastructură și tehnologie adaptate perioadei noastre, construirea unor creșe sau locuri de joacă pentru copii, moderne si diferențiate pe vârste, se laudă, în schimb, cu modernizarea unor străzi, a bulevardului și a unui parc, realizate în cea mai mare parte în primele două mandate și care, în acest moment, toate se află într-un stadiu avansat de degradare.

În anul 2020, într-un oraș care se dorește a fi unul european, actualul primar și administrația, după patru mandate consecutive a câte patru ani fiecare, vorbesc despre asfaltări și despre existența unor proiecte aflate în fașă, deși a existat timp suficient sa fie începute încă din 2007, de când suntem membri ai Uniunii Europene. Pentru o comună poate că ar fi suficient, dar pentru un oraș din Uniunea Europeană, cu siguranță, e foarte puțin.

Doar de aproximativ două luni se răspunde (arogant, de multe ori) la orice sesizare a cetățenilor făcută pe rețelele de socializare, însă lucrările sunt făcute „pe repede inainte”, de mântuială, doar pentru a nu mai fi aduse din nou în discuție. Administrația a fost într-o „amorțeală” totală timp de două mandate, iar acum aflăm că avem nu sțiu câte proiecte mari de reabilitare sau dezvoltare în faza incipientă, dar niciunul în derulare. Demagogie și campanie ieftină, specifică clasei politice vechi care ne-a condus destinele în ultimii 30 de ani. Îmi doresc și cred că oamenii vor taxa toate aceste nerealizări, activându-și memoria pe termen lung.

Pînă și infrastructura stradală, care e prezentată cu atâta emfază, lipsește, foarte multe străzi nefiind nici măcar în zi de astăzi asfaltate, deși ciclicitatea promisiunilor referitoare la numele fiecărei străzi care va fi reabilitată are loc la fiecare patru ani. E curios cum aceleași străzi au fost cuprinse în diverse proiecte pentru a fi modernizate, proiecte care ar fi trebuit implementate în 2012, apoi în 2016 și din nou, în 2020. Promisiuni deșarte, până acum… Praf în ochii cugirenilor, la figurat și la propriu, la fel ca praful care îneacă străzile cu trotuare sparte, realizate înainte de 1990, în perioada înfloritoare a orașului și la fel ca nisipul, mizeria și buruiana care abundă, crescută printre dale sau în „craterele” din asfalt. Pe toate aceste străzi iluminatul stradal, de o calitate și intensitate a luminii oricum precare, ne este oferit cu porția, doar la anumite ore spre seară și câteodată doar în anumite zile, punându-se astfel în pericol atât integritatea persoanelor care se îndreaptă spre sau care ies de la locul de muncă dimineața devreme și noaptea, precum și a persoanlelor care, pur și simplu, vor să se relaxeze plimbându-se după o zi obositoare.

Avem câini vagabonzi pe străzi… avem mijloace de transport în comun cu cindiții insalubre… Asta în cazul „fericit” în care aceste mijloace există, deoarece ele încă sunt inexistente pe anumite rute care au nevoie imperioasă de un circuit intern de transport în comun, pentru ca cetățenii să ajungă, de exemplu, la locul de muncă. Avem o singură creșă (și aceea facută în parteneriat), însă cu locuri insuficiente pentru toti copiii mici din Cugir. Nu mai avem de ani buni la Spitalul Orășenesc Cugir o secție de pediatrie funcțională, nici una de maternitate, numărul nașterilor în orașul nostru, în ultimii 10 ani, oprindu-se la cifra 0. Școlile parcă au rămas „înghețate” cumva în timp, reabilitarea lor fiind sporadică și doar de formă, nu de fond, neacoperind nevoile reale ale acestora.

Sunt multe idei care pot fi puse în practică, trebuie doar voință, viziune și pricepere.

Avem nevoie de creșe, grădinițe, cămine și școli sigure, moderne și atractive. Avem nevoie ca medici bine pregătiți să fie atrași în orașul nostru oferindu-le locuințe și eventual scutire de la plata impozitelor locale. Avem nevoie de o baza de agrement, de parcuri bine întreținute, toaletate periodic, îngrijite și irigate. Avem nevoie de cel puțin un nou cartier care să fie dat în folosință familiilor tinere și tinerilor. Avem nevoie de programe pentru aceștia din urmă, pentru a-i încuraja să rămână în oraș, oferindu-le oportunitatea unui loc de muncă bine plătit și opțiuni de petrecere a timpului liber. Avem nevoie de un cămin pentru persoane vârstnice și de programe prin care aceștia să rămână activi în comunitate. Avem nevoie de locuri de joacă pentru copii, bine întreținute și dotate cu mobilier și diverse echipamente difrențiate pe vârste. Avem nevoie de scutirea contribuabilului cugirean de drumuri facute la ghișeuri, prin digitalizarea instituțiilor care țin de Primărie. Toate acestea se puteau realiza printr-un plan bine gândit, de menținere, în primul rând, a populației Cugirului acasă. Acest plan trebuia să includă câteva lucruri esențiale: atragerea de investitori și dezvoltarea turismului și agroturismului, prin crearea de drumuri de acces spre zone cu potențial turistic din imprejurimi, cum e Șurianu, și conectarea Cugirului la satele aparținătoare.

Era imperios necesar ca toate acestea să fi fost realizate în ultimii 16 ani! În patru mandate consecutive, deși edilii noștri au avut la îndemână exemple de bune practici în acest sens, chiar în apropiere, și în ciuda existenței atât a fondurilor europene accesibile pentru astfel de proiecte, cât și a fondurilor de la bugetul local (care au fost orientate, din nefericire, în alte direcții, neesențiale) totuși, aspectele menționate anterior nu au fost realizate.

Dacă actuala administrație NU A PUTUT sau NU A VRUT, NOI, USR-PLUS AVEM SOLUȚIILE pentru realizarea acestor deziderate, așa cum le prezentăm de mai bine de o lună și jumătate.

Duminică e șansa noastră, a cugirenilor, pentru a avea un oraș cu adevărat european.
Să nu o ratăm!

Pe 27 septembrie, votați Flaviu Serdiuc pentru Primăria Cugir și echipa de consilieri locali USR PLUS!

Votați Mihail David pentru Președinția Consiliului Județean Alba și echipa de consilieri județeni USR PLUS!

Comandat de Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (parte a Alianței USR PLUS), PUBLICAT / EXECUTAT DE SC UNIREA PRES SRL portal online https://ziarulunirea.ro/, Cod mandatar financiar 21200391

Publicitate

Politică Administrație

Facturi de „coșmar” vin și la case mari, nu doar la români de rând: Cât a costat „lumina” la Casa Poporului pe timp de vară

Publicat

în

Facturi de „coșmar” vin și la case mari, nu doar la români de rând: Cât a costat „lumina” la Casa Poporului pe timp de vară

Parlamentul resimte scumpirea energiei electrice. Cât a costat factura pe timp de vară la Casa Poporului

Un milion de lei, atât este factura pentru curentul consumat pe perioada verii, la Palatul Parlamentului. Adică peste 200 de mii de euro în trei luni, iar asta în condițiile în care deputații și senatorii au fost în vacanță.

Una dintre cele mai mari dar și cele mai scumpe clădiri administrative din lume are o factură la energie pe măsură. Peste 717.000 de lei a plătit Parlamentul pentru curent electric în luna iulie a acestui an. Suma nu este de mirare dacă ne gândim că doar pentru iluminat sunt folosite 2.800 de candelabre.

Electrica Furnizare Discount

Pentru ca lumina să poată fi în permanență aprinsă în Parlament, dar mai ales pentru a asigura buna funcționare a activității deputaților și senatorilor, în subsolul clădirii se află un întreg sistem dedicat instalațiilor electrice.

George Dumitrică – secretar general al Camerei Deputaților: Practic de aici se poate întrerupe sau da drumul la energie electrică, în funcție de anumite zone. Practic dacă ai o avarie poți să întrerupi curentul electric pe zona respectivă. Sunt foarte bine gândite. De aici se controlează toată energia electrică în toată casă. Tot acest sistem a fost înlocuit cu un mouse și o tastatură. Aceste grupuri înlocuiesc practic cu succes vechile grupuri și asigură energia electrică pentru întraga clădire în caz de avarie. Acest grup consumă 60 de litri pe oră și trebuie pornit obligatoriu o dată la 14 zile.

Palatul Parlamentului găzduiește atât Curtea Constituțională, cât și Muzeul de Artă Contemporană, pe lângă Senat și Camera Deputaților. Pentru toate acestea energia electrică este esențială bunei funcționări, iar scumpirile nu ocolesc Casa Poporului.

În această vară prețul energiei electrice pentru Palatul Parlamentului a fost cu 61% mai mare față de iunie 2020 – mai 2021. Mai mult decât atât, din luna septembrie Palatul Parlamentului are un nou contract, cu un nou furnizor – costul va fi cu 58% mai mare față de furnizorul precedent.

sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Politică Administrație

SONDAJ CURS| Situație dramatică pentru PNL: Opoziția parlamentară atinge un nivel în premieră

Publicat

în

Actuala opoziție parlamentară, formată din PSD și AUR, sare în premieră de 50% în opțiune electoratului, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS, în perioada 8-10 septembrie 2021.

Situația peste una dramatică pentru PNL, care scade pentru prima dată sub 20%. Partidele care au format coaliția după alegerile parlamentare (PNL, USR PLUS și UDMR) mai au doar 35% susținere populară, cu USR PLUS sub AUR. Practic, doar UDMR și-a conservat popularitatea, dat fiind și specificul electoratului său.

Electrica Furnizare Discount

Dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, la o prezență de 42%, situația s-ar prezenta în felul următor:

PSD – 36%
PNL – 19%
AUR – 14%
USR PLUS – 11%
UDMR – 5%
PMP – 5%
PPU-sl – 4%
Pro România – 3%
ALDE – 2%
Altul – 1%

Metodologie

Universul de eşantionare: populaţia adultă rezidentă din România, în vârstă 18 ani şi peste

Volumul eşantionului: 861 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste

Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat

Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3,3% la un nivel de încredere de 95%

Metoda de culegere a datelor: metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS

Datele sunt ponderate în funcție de vârstă

Perioada de realizare: 8 – 10 septembrie, 2021

Citește mai mult

Politică Administrație

Cîțu nu se mai vrea Superman și se întruchipează drept Mirel Rădoi : „sunt cel mai bun antrenor al naționalei”

Publicat

în

Cîțu nu se mai vrea Superman și se întruchipează drept Mirel Rădoi : „sunt cel mai bun antrenor al naționalei”

Premierul Florin Cîțu a declarat, sâmbătă, în cadrul Consiliului Național al PNL care a avut loc cu o săptămâna înainte de Congresul unde va fi aleasă noua conducere a partidului, că „întotdeaun vor fi cârcotași” și că poate spune despre el că este „cel mai bun antrenor la echipa națională, nu Mirel Rădoi”, însă „după ce se termină meciul, îmi dau seama că realitatea este alta”.

„Am văzut în spațiul public…întotdeauna vor fi cârcotași, ne-am obișnuit. Vă spun și despre mine că sunt cel mai bun antrenor la echipa națională, nu Mirel Rădoi. Dar după ce se termină meciul, îmi dau seama că realitatea este alta”, a spus Florin Cîțu, în discursul în fața liberalilor.

Acesta a spus că sunt 34 de filiale care au votat doar moțiunea echipei sale, „România liberală” și astfel îl susțin, iar în total sunt 40 de filiale care au votat pentru aceasta.

Electrica Furnizare Discount

„La precedentul Consiliu Naţional mi-am anunţat candidatura pentru preşedinţia PNL şi atunci aveam în spate o echipă cu care am pornit la drum, dar am spus din primul moment că voi construi şi obiectivul era de a aduce în spatele meu întreg PNL după acest congres. Astăzi, după ce s-au votat moţiunile, sunt 40 de filiale care au votat moţiunea ‘România liberală’, dintre care 34 au votat doar moţiunea «România liberală». Nu este o surpriză pentru mine că membrii PNL vor o Românie liberală”, a spus Cîţu la Consiliul Naţional al PNL.

El a adăugat că a preluat guvernarea în plină pandemie, când nu exista nicio doză de vaccin anti-COVID în România şi nu exista niciun centru de vaccinare.

„Am alocat resursele necesare şi am reuşit să fim prima ţară, România să fie prima ţară din UE unde vaccinarea se putea face cu buletinul. Ăsta este un succes al acestei guvernări liberale şi ar trebui să fim mândri de asta. România a fost ţară verde până acum câteva săptămâni. Am ţinut economia deschisă şi am spus foarte clar că vom ţine guvernarea deschisă. Tot ceea ce am spus am făcut”, a afirmat premierul.

Florin Cîţu a amintit că în campania electorală a vorbit despre dezvoltarea României, conform Agerpres.

„Cu asta i-am convins pe români să ne voteze. Şi am făcut Planul Naţional de Investiţii «Anghel Saligny» care este total diferit de orice alt program care a fost făcut până acum. (…) Este un program care, pe de o parte, alocă mult mai multe resurse dezvoltării decât au alocat primele două programe de dezvoltare ale socialiştilor – ei au alocat 44 de miliarde, noi alocăm 50 de miliarde – şi în acelaşi timp l-am făcut transparent. De săptămâna viitoare primarii noştri, dar toţi primarii din România, pot să aplice online la acest program. Am văzut în spaţiul public tot felul de zvonuri care arată clar că oamenii ori nu înţeleg ori sunt răutăcioşi. În primul rând am băgat o facilitate pe care nu am găsit-o în niciun alt program, am sus că toate unităţile administrativ teritoriale din România, toate localităţile vor avea acces la cel puţin un proiect de 4 milioane de lei. Nu lăsăm pe nimeni în urmă, indiferent de culoarea politică”, a precizat Cîţu.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare