Rămâi conectat

Ştirea zilei

PSD Alba a depus plângere penală împotriva organizatorilor Serbărilor Unirii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD Alba a depus ieri dimineaţă, prin Ioan Dîrzu, o plângere penală împotriva „organizatorilor Zilei de 1 Decembrie”, înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia. „Organizatorii” sunt acuzaţi că ar fi adus ofense unor însemne naţionale, prin amplasarea pe clopotniţa Catedralei Reîntregirii a unui afiş publicitar imens pe care culorile drapelului naţional apăreau modificate. „La Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a fost depusă miercuri dimineaţă o plângere de către PSD Alba, prin domnul Ioan Dîrzu, împotriva organizatorilor Zilei de 1 Decembrie, pentru săvârşirea infracţiunii de ofensă adusă unor însemne naţionale, prevăzută de articolul 236 din Codul Penal. La plângere a fost ataşat şi un pliant al Serbărilor Unirii în care sunt specificaţi organizatorii, şi anume domnul Mircea Hava, domnul Ion Dumitrel şi domnul Ştefan Bardan. Plângerea a fost repartizată unui procuror căruia îi revine sarcina să facă cercetări şi să stabilească dacă va fi începută sau nu urmărirea penală”, a precizat procurorul-şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, Maria Cetean-Bălţat. Până ieri în jurul amiezii plângerea PSD era singura înregistrată la Parchet pe tema tricolorului modificat, deşi în ultimele zile aceasta a fost tema predilectă de atac a opoziţiei, inclusiv a reprezentanţilor PNL. Şi plângerea social-democraţilor a venit cu întârziere având în vedere că mash-ul cu pricina a fost amplasat duminică, iar de atunci au trecut două zile în care plângerea ar fi putut fi înregistrată. De altfel, acesta a şi fost dat jos marţi după-masă. Cel mai probabil gestul PSD a venit ca urmare a presiunii conducerii de la Centru a PSD, care a văzut acum o bună ocazie pentru a ataca PDL. De altfel reacţia opoziţiei din Alba la drapelul modificat a fost mult mai slabă decât a colegilor lor din alte judeţe care au avut atitudini publice foarte dure şi prompte (de exemplu PSD filiala Mureş).
Mircea Hava a spus că nu se simte vinovat de încălcarea Constituţiei sau a Legii însemnelor naţionale, şi că lasă la latitudinea procurorilor să constate dacă a săvârşit vreo infracţiune în condiţiile în care, susţine edilul, nu a făcut nimic cu intenţie. „Chestiunea (sesizarea instanţei – n. red.) e grăbită şi nejustificată. Desigur că o să ne apărăm. Nu puteam să cred că o greşeală pe care am îndreptat-o este marea lor problemă. Procurorii şi judecătorii trebuie să-şi facă datoria, dar eu vă spun din nou că nu mă simt cu nimic vinovat. Noi iubim oraşul, judeţul, mult mai mult decât oricine. De ce nu mi-au făcut plângere penală pentru cele peste 200 de milioane de euro pe care le-am adus finanţare pentru oraş? Nu vreau să amestec lucrurile dar îi întreb pe aceşti patrioţi, mari iubitori ai municipiului nostru, ce au făcut ei pentru Alba Iulia? Cât au contribuit ei la dezvoltarea oraşului? Au făcut lobby măcar pentru atragerea unui leu? Abia când vor putea da un răspuns public pozitiv la toate aceste întrebări să ridice piatra”, a mai declarat Mircea Hava. Ioana PITICARIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

COD PORTOCALIU de FURTUNĂ în mai multe localități din Alba: Când scăpăm de ciclonul periculos care face prăpăd în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

COD PORTOCALIU de FURTUNĂ în mai multe localități din Alba: Când scăpăm de ciclonul periculos care face prăpăd în România

ANM a emis o avertizare nowcasting cod portocaliu de furtună în Alba, valabil sâmbătă până la ora 17.30. Se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină.

Localitățile vizate: Aiud, Ocna Mureș, Teiuș, Unirea, Galda de Jos, Mihalț, Lopadea Nouă, Stremț, Sântimbru, Lunca Mureșului, Mirăslău, Bucerdea Grânoasă, Noșlac, Hopârta, Rădești.

Elit - Gustul Desăvârșit

Instabilitatea atmosferică rămâne accentuată, iar ploi torențiale, însoțite de descărcări electrice și posibil grindină se vor semnala în Maramureș, Transilvania și la munte. Temperaturile vor atinge 31 grade Celsius în Muntenia și Moldova. De luni, vremea se răcește.

Sâmbătă, 10 iunie, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), vremea va fi în general instabilă în regiunile intracarpatice și la munte, unde mai ales în a doua parte a zilei vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și cu totul izolat grindină. „Ploile vor avea și caracter torențial, astfel în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat de peste 30-40 l/mp. În celelalte regiuni, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse și cu o probabilitate mai ridicată în Oltenia și nordul Moldovei. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări de scurtă durată asociate ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 23 și 31 grade Celsius, cu cele mai ridicate valori în Muntenia și Moldova, iar cele minime se evor încadra între 8 grade Celsius în depresiunile Carpaților Orientali și 19 grade Celsius pe litoral”, anunță ANM.

Unde scad temperaturile

Duminică, 11 iunie, tot vreme capricioasă anunță meteorologii. Conform prognozei, instabilitatea atmosferică va fi pronunțată în jumătatea de nord a Moldovei, în Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat și Oltenia, unde mai ales în a doua parte a zilei și noaptea vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse torențiale și descărcări electrice. Va cădea grindină, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat de peste 40-50 l/mp.

În celelalte regiuni vremea se va menține caldă, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene vor fi pe arii mai restrânse îndeosebi în orele serii. Vântul va avea intensificări asociate ploilor, izolat vor fi și vijelii (rafale în general de 55-65 km/h), iar mai ales în a doua parte a intervalului se va intensifica temporar în est, sud-est și în extremitatea de vest. Temperaturile maxime mai scăzute față de ziua precedentă în nord și nord-est se vor încadra în general între 21 și 31 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 9 și 19 grade Celsius.

În Capitală, spre seară vor fi înnorări și condiții pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va fi de 30 grade Celsius, iar cea minimă se va situa între 15 și 17 grade Celsius.

Vremea rea pune stăpânire pe România

Luni, 12 iunie, vremea va fi în general instabilă și va deveni răcoroasă în majoritatea regiunilor, chiar rece pentru a doua decadă a lunii iunie în nordul țării și în zonele deluroase din vest-sud-vest. Înnorările vor fi accentuate și va ploua pe arii extinse în Oltenia, Transilvania, sudul Banatului și vestul Munteniei, precum și în zona de munte unde se vor acumula cantități de apă importante, în medie de 25-35 l/mp și pe arii restrânse peste 40-50 l/mp.

În celelalte regiuni, cerul va fi temporar noros, ploile se vor semnala local și în cantități în general moderate (cu probabilitate mai mare în sud-estul și nord vestul teritoriului). Vor fi mai ales averse, pe alocuri se vor semnala descărcări electrice și izolat vor fi condiții de grindină. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în sud-estul țării și în extremitatea de vest, dar de scurtă durată, asociate averselor și în partea central-sudică a teritoriului.

Temperaturile maxime, în scădere față de ziua anterioară în toată țara, se vor încadra între 15 grade Celsius în nordul Moldovei și în Maramureș și 27 grade Celesius, izolat în Muntenia și vestul Dobrogei. Minimele termice vor fi cuprinse între 9 și 18 grade Celsius.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Cardul de energie, anulat! Când vor primi românii ultimii 700 de lei

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Cardul de energie, anulat! Când vor primi românii ultimii 700 de lei

Ministrul Fondurilor Europene a confirmat informația potrivit căreia cardul de energie pentru plata facturilor, care se distribuie românilor din categorii sociale defavorizate, va dispărea.

Acest lucru ar urma să se întâmple în viitorul apropiat, a precizat ministrul Marcel Boloş.

Elit - Gustul Desăvârșit

Când va fi ultima lună de plată
Astfel, cardul de energie pentru plata facturilor va mai fi distribuit românilor o singură dată, în luna septembrie.

Din 2024, cardul european de energie va dispărea, la recomandarea Bruxellesului (UE).

Voucherele pentru plata facturilor la energie au o valoare de 1.400 de lei. Românii au încasat prima tranşă de bani în luna februarie, iar a doua este programată pentru septembrie.

Peste patru milioane de români beneficiază de cardul de energie. Persoanele eligibile sunt pensionarii din sistemul de stat de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor sectoriale de pensii și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2000 de lei, precum și pensionarii cu pensii de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2000 de lei.

De asemenea, copii și adulții încadrați în grad de handicap grav și ale căror venituri sunt egale sau mai mici de 2000 de lei.

Bugetul total al programului de ajutor pentru plata facturilor de energie a fost de 2,8 miliarde lei.

Cu ajutorul cardului de energie se pot face plăți ale facturii în următoarele perioade:

  • Pentru tranșa 1 (în valoare de 700 de lei), în perioada februarie 2023 – decembrie 2023;
  • Pentru tranșa 2 (în valoare de 700 de lei), în perioada septembrie 2023 – decembrie 2023.

Comisia Europeană a decis oprirea ajutorului
În urma discuțiilor purtate la Bruxelles cu șefii Comisiei Europene, autoritățile române au anunțat sistarea acestui ajutor pentru cetățenii vulnerabili.

Potrivit informațiilor oficiale, se pare că aceste măsuri de sprijin au contribuit la calmarea pieţei europene de energie, iar acum nu mai sunt necesare.

România, prinsă între cerințele Comisiei Europene și cele ale Băncii Mondiale, trebuie să facă față unei situații extrem de complicate. BM solicită reforme urgente şi încadrarea în ţinta de deficit asumată, arată Antena 3. La rândul său, C.E. insistă că nu mai primim fonduri europene dacă deficitul bugetar este depăşit.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Avocatul Mihai Baco, decanul Baroului din Alba a fost reales vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Avocatul Mihai Baco, decanul Baroului din Alba a fost reales vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România

Avocatul Mihai Baco, decanul Baroului din Alba a fost reales vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România. Alegerile pentru noua conducere a UNBR au avut loc la Congresul avocaților, eveniment desfășurat în 9 iunie la București.

 

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul Congresului Avocaților din 9 iunie 2023 a fost aleasă noua conducere a UNBR pentru următorii patru ani. Traian Briciu a fost reales Președinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR), iar în echipa de conducere îi va avea alături în calitate de vicepreședinți pe Ion Dragne și Daniel Fenechiu din Baroul București, Mihai Baco – decanul Baroului Alba , Sergiu Stănilă – decanul Baroului Timiș și Liviu Mihai – decanul Baroului Suceava.

Tot în cadrul Congresului au fost aleși membrii Comisiei Permanente și ai Consiliului UNBR. Avocata Tomșiț Dana-Veronica din Alba a fost aleasă consilier în cadrul Consiliul UNBR pentru mandatul 2023- 2027.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare