Protestele din Sebeș par imposibil de oprit! FOTO, VIDEO| Scandări împotriva Kronoșpan și a politicienilor și în această duminică

  • La a 7-a duminică de proteste împotriva poluării, o doamnă a propus ca viitorul primar să fie ales din rândul protestatarilor.

A 7-a duminica de proteste la Sebes112Reprezentanții societății civile, ONG-urile şi locuitorii municipiului Sebeş continuă seria manifestărilor de protest împotriva poluării şi a deschiderii unei noi fabrici de formaldehidă la Sebeş. Duminică, 22 februarie, au ieşit din nou în stradă.

Protestatarii s-au întâlnit, ca de obicei,  la ora 14.00, în fața Primăriei municipiului Sebeș de unde au plecat spre parcarea din fața fabricii Kronoșpan, chiar dacă duminica trecută au întâmpinat ”rezistență”, iar în fața porții de acces au fost comasate mai multe utilaje și camioane.

ELIT

Este cea de-a şaptea manifestare, iar reprezentanţii societăţii civile şi ai ONG-urilor pentru protecţia mediului  au anunţat proteste toată luna februarie.

Totodată, ecologiştii au anunţat că, din 1 martie, prostestele se mută la Alba Iulia, în faţa Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Decizia a fost luată după ce reprezentanţii angajaţilor Kronospan au programat şi ei proteste din luna martie în faţa Primăriei din Sebeş, exact la aceeaşi oră, 14.00.

Pentru a putea continua să îşi exprime poziţia, în contextul în care duminicile sunt acum rezervate de angajaţii companiei, ONG-urile au anunţat că speră să primească o sală în incinta casei de cultură din municipiu. Aici vor fi invitaţi toţi cei care doresc să continue protestele în condiţii paşnice şi civilizate.

ADEZIUNE PLUS

Oamenii cer relocarea fabricii la cel puţin 50 de kilometri de oraş.

UPDATE: Circa 200-250 de persoane, tineri, adulți și vârstnici s-au întâlnit la ora 14.00, așa cum era stabilit, în fața Primăriei, unde s-a scandat împotriva poluării și a deschiderii unei noi fabrici de formaldehidă, dar oamenii nu i-au ”menajat” nici pe consilierii locali sau pe primarul Alexandru Dăncilă, despre care au susținut că nu-și respectă jurământul: ”Jur să respect Constituția și legile țării și să fac cu bună credință tot ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”.

”Văd că sunteți toți, bine, fricoși. Stați cu capul în pământ ca și albinele (n.r. despre care s-a spus că au murit). Astea (n.r. albinele) n-au cuvânt să vorbească, ar fi vorbit mai mult ca noi. Dar noi tăcem ca muții, să nu ne facă cineva ceva. De aceea e Constituția, articolul de lege, să ne apere pe noi. Învățământul, preoții, instituțiile care conduc acest oraș nu se implică în această situație. De ce oare? Noi nu avem cuvânt să spunem nimic în fața oamenilor. Sunt 23.000 de locuitori în acest oraș și au ieșit 200 de oameni. Restul unde sunt? Copii, tineretul, doctorii?”, a spus Bogdan Ion, un locuitor din Sebeș.

”Se otrăvește și pământul, se otrăvesc apele, ne otrăvim și noi. Noi am simțit că se întâmplă ceva, că suntem otrăviți cu acest aer poluat, avem probleme cu gâtul, cu plămânii. Încă de anul trecut am observat că s-au uscat copacii, că roadele din grădini sunt afectate. Dar aceste lucruri nu sunt recunoscute. Noi vrem dovezi că această companie nu ne poluează. Într-adevăr, nu este singurul poluator, dar este principalul. Este cel care dă în atmosferă vapori de formaldehidă. Este foarte periculos și din cauza substanțelor care sunt acolo. În cazul unui accident vom avea de suferit pe o rază de 15 kilometri, din cauza substanțelor chimice inflamabile. Compania ne oferă doar vorbe, noi vrem fapte, iar instituțiile statului finanțate din banii contribuabililor ascund gunoiul sub preș. Vrem să ne demonstreze că nu poluează. Noi le simțim. Unii ne întreabă de ce ieșim în stradă. Nu am fi ieșit în stradă dacă instituțiile statului și-ar fi respectat menirea și nu ar fi închis ochii la mai multe nereguli pe care noi le știm. Noi nu suntem proști. Merge pe urma actelor eliberate de ei și au constatat că sunt multe, multe nereguli. Am sperat că acești oameni ne vor reprezenta. Iată cum sună jurământul primarilor și al consilierilor, poate o să ajungă la urechile lor și o să-și aducă aminte: ”Jur să respect Constituția și legile țării și să fac cu bună credință tot ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor. Așa să-mi ajute Dumnezeu!” Credeți că s-a făcut asta”, a spus un protestatar.

Nu au fost uitate nici angajamentele președintelui Klaus Iohannis, ”fără proiecte de exploatare care pun în pericol oamenii și mediul – Nu voi accepta proiecte de exploatare a resurselor României fără dezbatere, fără garantarea siguranței totale pentru sănătatea oamenilor și fără protejarea mediului înconjurător și intereselor comunității locale. Nu voi accepta ca proiecte precum ”Roșia Montană” și ”gazele de șist” să fie promovate peste noapte și în condiții care pun în pericol oamenii și mediul”, era scris pe o pancartă, alături de poza președintelui Iohannis. Alte mesaje au fost: ”Consilieri și primari, ne-ați vândut pe-un pumn de bani”, ”Kronoșpan = cancer” sau ”Afară cu mafia din țară”.

La ora 16.00, în fața sediului Kronoșapn din Sebeș au ajuns circa 400 de protestatari.

Dacă săptămâna trecută, în fața porții de acces Kronoșpan au fost comasate mai multe utilaje și camioane, de această dată accesul în parcare a fost liber, iar protestatarii au făcut ”gălăgie” circa 15-20 de minute.

(D.S.)

[Gallery not found]

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Riscul CARANTINĂRII orașului Alba Iulia. Alexandru Sinea ,,Momentan situația este gestionabilă și gestionată”

Riscul CARANTINĂRII orașului Alba Iulia. Alexandru Sinea ,,Momentan situația este gestionabilă și gestionată” Marți, 02.03.2021, directorul DSP-ului, Alexandru Sinea, a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

10 Comentarii

Horea 22 februarie 2015 at 21:00

Eroare: Unreadable CAPTCHA token file

Așa zis-a Burebista 22 februarie 2015 at 21:39

Tot eroarea asta îmi dă și mie de-mi mănâncă nervii!

Horea 22 februarie 2015 at 22:23

@Așa zis-a Burebista

Ziarul UNIREA ar putea avea un forum mai adecvat zilelor noastre. E aproape jalnic comparativ cu a multor ziare, fie ele chiar judetene.

S-au mai facut aici diverse OBSERVATII in acest sens dar nimeni – din cei in cauza – nu i-au nicio masura.

Horea 22 februarie 2015 at 21:03

Eroare: Unreadable CAPTCHA token file!!!

Horea 22 februarie 2015 at 21:05

„… reprezentanţii angajaţilor Kronospan au programat şi ei proteste din luna martie în faţa Primăriei din Sebeş, exact la aceeaşi oră, 14.00.”

Marsava gandire a acestor „reprezentanti”!
Vor sa puna fata in fata doua tabere cu interese diferite dar, de fapt, cu teluri comune.

Bulă 22 februarie 2015 at 22:29

Esti cred cel mai IDIOT impreuna cu copii (corect, copiii!) tai cu tot!

Bulă 22 februarie 2015 at 22:31

Ma refer binenteles la acest kllaus!

kllaus 22 februarie 2015 at 22:19

Ce ma amuza este ca vad in fiecare saptamana aceleasi moace de idioti.
Fratilor! Copii vostri nu sunt mai importanti decat copii mei.
Daca eu imi doresc sa traiesc intr-un oras industrializat si poluat asa cum Sebesul este de 200 de ani, voi polua in continuare. Voi aveti insa la dispozitie o serie de statiuni balneo-climaterice in care sa respirati numai aer curat. Carati-va!

Status-Quo 23 februarie 2015 at 21:23

bai k l l l l l aus,

porcului nu-i pasa de poluare. Porcul e un animal a carui unica ocupatie e sa manance, sa bea, sa doarma si sa f…a. Si intr-un final, sa moara rapid.

Sper ca aerul asta bascalios si superior (prostu nu-i prost destul daca nu-i si fudul) sa-ti iasa pe nas intr-o zi. Sper ca nu doar tie ci si copiilor tai.

Asta ca sa te saturi sa scrii imbecilitati pe forum.

Rol 23 februarie 2015 at 16:11

Formaldehidă, cuvantul care sperie kronospanul . Daca normele europene cu privire la formaldehidă sunt respectate -asta vrea tot sebesanul. Pana cand se face public din partea autoritatilor, ceva …….pute.

Comentariile sunt oprite