Rămâi conectat

Ştirea zilei

Protestele din Sebeș par imposibil de oprit! FOTO, VIDEO| Scandări împotriva Kronoșpan și a politicienilor și în această duminică

Publicat

în

  • La a 7-a duminică de proteste împotriva poluării, o doamnă a propus ca viitorul primar să fie ales din rândul protestatarilor.

A 7-a duminica de proteste la Sebes112Reprezentanții societății civile, ONG-urile şi locuitorii municipiului Sebeş continuă seria manifestărilor de protest împotriva poluării şi a deschiderii unei noi fabrici de formaldehidă la Sebeş. Duminică, 22 februarie, au ieşit din nou în stradă.

Protestatarii s-au întâlnit, ca de obicei,  la ora 14.00, în fața Primăriei municipiului Sebeș de unde au plecat spre parcarea din fața fabricii Kronoșpan, chiar dacă duminica trecută au întâmpinat ”rezistență”, iar în fața porții de acces au fost comasate mai multe utilaje și camioane.

Este cea de-a şaptea manifestare, iar reprezentanţii societăţii civile şi ai ONG-urilor pentru protecţia mediului  au anunţat proteste toată luna februarie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, ecologiştii au anunţat că, din 1 martie, prostestele se mută la Alba Iulia, în faţa Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Decizia a fost luată după ce reprezentanţii angajaţilor Kronospan au programat şi ei proteste din luna martie în faţa Primăriei din Sebeş, exact la aceeaşi oră, 14.00.

Pentru a putea continua să îşi exprime poziţia, în contextul în care duminicile sunt acum rezervate de angajaţii companiei, ONG-urile au anunţat că speră să primească o sală în incinta casei de cultură din municipiu. Aici vor fi invitaţi toţi cei care doresc să continue protestele în condiţii paşnice şi civilizate.

Oamenii cer relocarea fabricii la cel puţin 50 de kilometri de oraş.

UPDATE: Circa 200-250 de persoane, tineri, adulți și vârstnici s-au întâlnit la ora 14.00, așa cum era stabilit, în fața Primăriei, unde s-a scandat împotriva poluării și a deschiderii unei noi fabrici de formaldehidă, dar oamenii nu i-au ”menajat” nici pe consilierii locali sau pe primarul Alexandru Dăncilă, despre care au susținut că nu-și respectă jurământul: ”Jur să respect Constituția și legile țării și să fac cu bună credință tot ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”.

”Văd că sunteți toți, bine, fricoși. Stați cu capul în pământ ca și albinele (n.r. despre care s-a spus că au murit). Astea (n.r. albinele) n-au cuvânt să vorbească, ar fi vorbit mai mult ca noi. Dar noi tăcem ca muții, să nu ne facă cineva ceva. De aceea e Constituția, articolul de lege, să ne apere pe noi. Învățământul, preoții, instituțiile care conduc acest oraș nu se implică în această situație. De ce oare? Noi nu avem cuvânt să spunem nimic în fața oamenilor. Sunt 23.000 de locuitori în acest oraș și au ieșit 200 de oameni. Restul unde sunt? Copii, tineretul, doctorii?”, a spus Bogdan Ion, un locuitor din Sebeș.

”Se otrăvește și pământul, se otrăvesc apele, ne otrăvim și noi. Noi am simțit că se întâmplă ceva, că suntem otrăviți cu acest aer poluat, avem probleme cu gâtul, cu plămânii. Încă de anul trecut am observat că s-au uscat copacii, că roadele din grădini sunt afectate. Dar aceste lucruri nu sunt recunoscute. Noi vrem dovezi că această companie nu ne poluează. Într-adevăr, nu este singurul poluator, dar este principalul. Este cel care dă în atmosferă vapori de formaldehidă. Este foarte periculos și din cauza substanțelor care sunt acolo. În cazul unui accident vom avea de suferit pe o rază de 15 kilometri, din cauza substanțelor chimice inflamabile. Compania ne oferă doar vorbe, noi vrem fapte, iar instituțiile statului finanțate din banii contribuabililor ascund gunoiul sub preș. Vrem să ne demonstreze că nu poluează. Noi le simțim. Unii ne întreabă de ce ieșim în stradă. Nu am fi ieșit în stradă dacă instituțiile statului și-ar fi respectat menirea și nu ar fi închis ochii la mai multe nereguli pe care noi le știm. Noi nu suntem proști. Merge pe urma actelor eliberate de ei și au constatat că sunt multe, multe nereguli. Am sperat că acești oameni ne vor reprezenta. Iată cum sună jurământul primarilor și al consilierilor, poate o să ajungă la urechile lor și o să-și aducă aminte: ”Jur să respect Constituția și legile țării și să fac cu bună credință tot ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor. Așa să-mi ajute Dumnezeu!” Credeți că s-a făcut asta”, a spus un protestatar.

Nu au fost uitate nici angajamentele președintelui Klaus Iohannis, ”fără proiecte de exploatare care pun în pericol oamenii și mediul – Nu voi accepta proiecte de exploatare a resurselor României fără dezbatere, fără garantarea siguranței totale pentru sănătatea oamenilor și fără protejarea mediului înconjurător și intereselor comunității locale. Nu voi accepta ca proiecte precum ”Roșia Montană” și ”gazele de șist” să fie promovate peste noapte și în condiții care pun în pericol oamenii și mediul”, era scris pe o pancartă, alături de poza președintelui Iohannis. Alte mesaje au fost: ”Consilieri și primari, ne-ați vândut pe-un pumn de bani”, ”Kronoșpan = cancer” sau ”Afară cu mafia din țară”.

La ora 16.00, în fața sediului Kronoșapn din Sebeș au ajuns circa 400 de protestatari.

Dacă săptămâna trecută, în fața porții de acces Kronoșpan au fost comasate mai multe utilaje și camioane, de această dată accesul în parcare a fost liber, iar protestatarii au făcut ”gălăgie” circa 15-20 de minute.

(D.S.)

[nggallery id=52]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

TOPUL RUȘINII la BACALAUREATUL 2022 din Alba: Liceele cu ZERO candidați promovați

Publicat

în

TOPUL RUȘINII la BACALAUREATUL 2022 din Alba: Liceele cu ZERO candidați promovați

42 de licee din România au 0% promovabilitatea la Bacalaureat 2022, potrivit platformei bacplus.ro. 4 dintre aceste licee se află doar în județul Maramureș, câte 3 sunt în Sălaj și Constanța, iar câte 2 licee în județele Alba, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Harghita, Ialomița și Tulcea

Procentul de reușită reprezintă procentul elevilor care au depășit nota minimă necesară, adică 5 per disciplină, respectiv 6 în total. Acest procent este raportat la numărul total de candidați înscriși, inclusiv cei absenți și cei eliminați din examen.

Lista liceelor cu rata de reușită 0% la BAC 2022, sesiunea iunie:

Elit - Gustul Desăvârșit
Liceu Județ Număr de candidați
Liceul Tehnologic Cojasca Dâmbovița 6
Liceul Tehnologic Special ”Beethoven” Craiova Dolj 17
Liceul Tehnologic “Andrei Șaguna” Botoroaga Teleorman 10
Liceul Tehnologic „Iordache Zossima” Armășești Ialomița 17
Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Elena Doamna” Focșani Vrancea 6
Liceul Tehnologic ”Ioachim Pop” Ileanda Sălaj 11
Liceul Tehnologic ”Aurel Persu” Târgu Mureș Mureș 11
Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazul” Călugăreni Giurgiu 5
Liceul Tehnologic Ocna Șugatag Maramureș 9
Liceul Tehnologic Oraș Pătârlagele Buzău 4
Liceul Tehnologic ”Constantin Ianculescu” Carcea Dolj 1
Liceul Tehnologic Nr. 1 Surduc Sălaj 3
Liceul Tehnologic Țăndărei Ialomița 21
Liceul de Agricultură și Industrie Alimentară Odobești Vracea 9
Liceul Tehnologic Comuna Lopătari Buzău 1
Liceul Teoretic ”Anastasie Basota” Pomarla Botoșani 3
Școala Profesională, Comuna Starchiojd Prahova 1
Liceul Tehnologic ”Iosif Coriolan Buracu” Prigor Caraș-Severin 5
Liceul Tehnologic ”General de Marină Nicolae Dumitrescu Maican”, Localitatea Galați Galați 4
Liceul Tehnologic ”Unio-Traian Vuia” Satu Mare Satu-Mare 6
Școala Profesională Berzovia Caraș-Severin 2
Liceul Tehnologic Agroindustrial ”Tamasi Aron” Borș Bihor 1
Liceul Tehnologic “Tivai Nagy Imre” SANMARTIN Harghita 11
Liceul Tehnologic “Nicolae Istrătoiu” Deleni Constanța 4
Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” Tulcea Tulcea 2
Liceul Tehnologic ”Simion Leonescu” Luncavita Tulcea 4
Liceul Tehnologic ”Alexandru Filipascu” Petrova Maramureș 7
Liceul Tehnologic ”Timotei Cipariu” Blaj Alba 2
Liceul Tehnologic Nr. 1 Borcea Călărași 6
Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Albatros” Constanța Constanța 5
Liceul Tehnologic Transporturi Auto Călărași Călărași 15
Liceul Tehnologic Mîrșa Sibiu 5
Școala Profesională Ruscova Maramureș 1
Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz Cluj-Napoca Cluj 11
Liceul Tehnologic Pucioasa Dâmbovița 10
Liceul Tehnologic ”Zeyk Domokos” Cristuru Secuiesc Harghita 2
Liceul Tehnologic ”Dobrogea” Castelu Constanța 7
Liceul Tehnologic Stoina Gorj 9
Liceul Tehnologic ”Petru Rareș”, sat Vetrișoaia Vaslui 2
Liceul Tehnologic ”Petri Mor” Nusfalau Sălaj 1
Școala Profesională Poienile de Sub Munte Maramureș 1
Liceul Tehnologic de Turism și Alimentație Arieșeni Alba 2

Printre județele care au un singur liceu cu rata de promovare 0% se numără: Bihor, Cluj, Giurgiu, Gorj, Prahova, Mureș, Satu-Mare, Sibiu, Vaslui, Vrancea, Teleorman.

De remarcat este că în lista de mai sus se regăsește și un liceu teoretic. Este vorba despre Liceul Teoretic ”Anastasie Basota” Pomarla din județul Botoșani.

Amintim că Edupedu.ro a scris că Ministrul Educației a anunțat o analiză a liceelor cu rezultate slabe la BAC 2022: “Vom analiza chiar de azi cu maximă atenție acele școli care au obținut rezultate mult sub medie. Vom vedea în ce măsură au fost școli care nu a avut niciun candidat reușit examenul de bacalaureat”. Mai multe detalii aici.

Anul acesta au fost cu 40.000 de elevi mai puțini înscriși la BAC, deși ei erau în clasa terminală a XII-a sau a XIII-a la începutul anului școlar, ministrul spune că în curând va prezenta și motivele pentru care acești elevi nu au mai ajuns să dea examenul de Bac. Sorin Cîmpeanu a subliniat că este vorba despre cel mai mic număr de elevi înscriși la Bacalaureat din istoria postdecembristă a României.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Lucrări de reparații a crucilor și aleilor din Cimitirul Eroilor din Alba Iulia: Licitația de aproape 850.000 de lei, lansată în SEAP

Publicat

în

Lucrări de reparații a crucilor și aleilor din Cimitirul Eroilor din Alba Iulia: Licitația de aproape 850.000 de lei, lansată în SEAP

Primăria Municipiului Alba Iulia a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru lucrări de reparații a crucilor și aleilor la Cimitirul Eroilor din Municipiul Alba Iulia.

Valoarea totală estimată a investiției este de 840.180 lei, fără TVA.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cimitirul Eroilor, cu o suprafaţă de 1904 mp, este înscris în proprietatea Oraşului Alba Iulia.

Este împărţit în 2 parcele, în stânga cea a eroilor români cu 14 terase, 173 de morminte şi un monument, în dreapta cea a eroilor ruşi cu 9 terase, 110 morminte şi un monument funerar, în partea superioară. În dreptul parcelei veteranilor se mai găsesc 164 de morminte şi un monument.

Situaţia actuală:

– Monumentele funerare sunt afectate de infiltraţiile de apă , iar plăcile care le îmbracă prezintă fisuri şi au tendinţa de a se detaşa,

– Majoritatea crucilor sunt înclinate , ciobite sau sparte, fără fundaţie

– înscrisurile de pe cruci nu sunt vizibile

– în dreptul parcelei veteranilor lipsesc aleile amenajate

Necesitatea achiziţiei execuţiei lucrărilor de renovare

Cimitirul Eroilor a fost amenajat, după al Doilea Război Mondial, în majoritate cu morminte de soldaţi români şi sovietici care au murit luptând pentru libertate, credinţă, întregirea neamului şi a teritoriului naţional.

Cinstindu-ne înaintaşii, făcând cunoscute faptele şi jerfa lor în slujba patriei, ne respectăm actele istorice şi pe făptuitorii lor.

Îngrijirea locurilor în care aceştia îşi dorm somnul de veci, constituie nu numai un gest de recunoştinţă, dar şi o operă de educaţie şi cultură pentru generaţiile viitoare.

Există, de asemenea, tradiţia de a respecta monumentele şi mormintele cetăţenilor stăini căzuţi pe teritoriul ţării noastre, indiferent dacă ne-au fost aliaţi sau inamici.

Descrierea succintă a lucrărilor

Se vor repara monumentele, se vor înlocui crucile, atât a eroilor români, 337 buc , cât şi a soldaţiilor sovietici, 110 buc. Acestea se vor executa din beton armat cu oţel beton PC52 0 8 şi se vor fixa pe fundaţii continue din beton armat, îngropate în pământ.

În partea superioară, în dreptul parcelei veteranilor, se vor realiza 2 alei de-alungul mormintelor, din dale şi borduri de beton. Se vor fixa pe fiecare cruce din beton armat plăcuţe din marmură pe care se vor încripţiona datele de identificare a soldatului îngropat.

Se va sectoriza zona de morminte prin bordura realizată din beton armat cu o lungime de aprox. 200 ml. Lucrările ce se vor realiza se regăsesc în listele de cantităţi ataşate prezentei. înainte de demontarea crucilor se va face un inventar al mormintelor cu poziţia şi datele de identificare a soldaţilor îngropaţi, inclusiv dovezi fotografice.

Articolele de realizare a crucilor vor cuprinde inclusiv cheltuielile cu plăcuţa de marmură şi vopsirea în alb a acestora.

După finalizarea lucrărilor se va preda beneficiarului un plan de amplasament care să cuprindă toate crucile noi cu datele de identificare a soldaţilor îngropaţi şi poziţia monumentelor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Eficientizarea energetică a Căminului rezidențial pentru persoane vârstnice din Alba Iulia. Proiectul, pe masa consilierilor locali

Publicat

în

Eficientizarea energetică a Căminului rezidențial pentru persoane vârstnice din Alba Iulia. Proiectul, pe masa consilierilor locali

Între proiectele de pe ordinea de zi, din cadrul ședinței Consiliului Local Alba Iulia, din data de 29 iunie, se află și proiectul pentru aprobarea documentației tehnico-economice – faza DALI și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul „Eficiență energetică și confort sporit în cadrul Căminului rezidențial pentru persoane vârstnice din Alba Iulia”.

Amplasamentul pe care se va amplasa pompa de căldură sol – apă face parte din parcela pe care este amplasat Căminul pentru persoane vârstnice din Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit
Rezultatele studiului de prefezabilitate şi concluzii rezultate în urma auditului energetic:

Proiectul propune eficientizarea energetică a clădirii principale şi creşterea confortului interior prin montarea de pompe geotermale, înlocuirea sistemului de distribuţie a agentului termic şi monitorizarea performanţelor obţinute printr-un sistem inteligent de tip Building Energy Management System (BEMS).

Se urmăreşte reducerea consumului de energie convenţională şi a emisiilor aferente prin utilizarea pompelor de căldură sol-apă ca surse termice pentru încălzirea spaţiului interior.

De asemenea soluţia va creşte confortul în interiorul clădirii, pompele geotermale propuse fiind cu ciclu reversibil, va fi posibilă climatizarea pentru perioada caldă a anului. în plus sistemul de distribuţie nou propus va uniformiza temperatura ambientală pe durata sezonului rece cu ajutorul reglajelor locale intercalate în sistem.

Rezultate estimate prin auditul energetic şi indicatori de proiect:

Indicatori de rezultat final:

• Reducere preconizată anuală a emisiilor de C02 (în tone C02 echivalent/an): 175,3

• Energie produsă din surse geotermale (în MWh/an): 1174,5

• Reducere preconizată a costurilor (în euro/an): 29945

Indicatori de rezultat direct:

• Numărul de instalaţii noi sau retehnologizate pentru producţia de energie geotermală: 1 (incluzând 3 pompe de căldură)

• Capacitatea instalată de producţie a energiei termale (în MW): 0.36

• Numărul angajaţilor instruiţi prin proiect: 2.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare