Rămâi conectat

Actualitate

Propunerea noilor taxe și impozite imobiliare ar amâna decizia românilor de achiziție a unei locuințe. STUDIU

Ziarul Unirea

Publicat

în

Propunerea noilor taxe și impozite imobiliare ar amâna decizia românilor de achiziție a unei locuințe. STUDIU

Aproape 8 din 10 români, adică 77%, din cei interesați să vândă o locuință, ar fi influențați de propuneriel de modificare a taxelor și impozitelor imobiliare, conform unui studiu.

Totodată, 13% au declarat că nu ar fi influențați de măsurile fiscale propuse, dacă vor fi adoptate. În același timp, 10% dintre respondenți au menționat că nu sunt siguri în ce măsură noile legi le-ar afecta viitoarele decizii imobiliare, conform unui studiu Storia.ro.

Majoritatea românilor interesați (44%) în acest moment de cumpărarea unei locuințe au declarat că ar amâna să cumpere, 25% afirmă că ar renunța la achiziție, în timp ce 21% declară că s-ar grăbi să cumpere. Totodată, 17% dintre cumpărători declară că momentan nu le este clar cum și în ce măsură noile schimbări fiscale le-ar influența deciziile imobiliare.

Studiul mai arată că cei care vor să vândă o proprietate ar crește prețul de vânzare (40%), alții s-ar grăbi să vândă (27%) sau să amâne vânzarea (22%). 15% dintre respondenți spun că nu le este clar cum și în ce măsură le vor fi influențate viitoarele decizii imobiliare, iar numai 4% ar scădea prețurile pentru a vinde rapid proprietatea.

Ce spun agenții și dezvoltatorii despre noile măsuri fiscale de intermediere imobiliară

52% dintre agenții și dezvoltatorii imobiliari chestionați spun că românii vor amâna să cumpere o locuință, dacă legea ar ajunge să fie promulgată în forma propusă în draftul de ordonanță. Totodată, 30% consideră că aceștia se vor îndrepta către proprietăți mai mici, iar 9% susțin că românii vor mări bugetul de achiziție.

Potrivit agenților și dezvoltatorilor imobiliari, dacă propunerile de noi taxe și impozite imobiliare ar fi adoptate așa cum sunt în forma actuală, ar produce efecta ca: prețurile crescute ale locuințelor ce vor duce la o scădere a puterii de cumpărare, în timp ce creșterea taxelor va produce o stagnare sau chiar scădere a numărului de tranzacții încheiate.

De asemenea, printre efectele considerate a fi foarte probabile pe piața imobiliară, se numără:

Creșterea cererii de chirii (variantă aleasă de 52% dintre respondenți)
Scăderea tranzacțiilor ar putea genera o diminuare a interesului dezvoltatorilor pentru noi proiecte imobiliare (42%)
Creșterea prețului de achiziție pentru proprietățile noi (39%)

Chestionarul a fost publicat online, pe Storia.ro și OLX Imobiliare, în luna august 2023, iar răspunsurile au fost colectate de la 869 de respondenți: 700 interesați de achiziția sau vânzarea unei locuințe și 169 agenți și dezvoltatori.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Controale de amploare ale ANAF firmele care fac ITP: Ce nereguli au descoperit inspectorii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Controale de amploare ale ANAF firmele care fac ITP: Ce nereguli au descoperit inspectorii Controale de amploare au fost declanșate de Direcția Generală Antifraudă Fiscală în sectorul inspecțiilor tehnice periodice (ITP) pentru autovehicule. Acțiunile de control ale inspectorilor au scos la iveală neconcordanțe importante între numărul prestațiilor ITP efectuate și veniturile impozabile declarate de contribuabili. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea