Rămâi conectat

Actualitate

Proiectul de lege care elimină obligativitatea taxei radio-tv – în dezbatere publică la Camera Deputaților

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Proiectul de lege 884/2015, privind eliminarea taxei radio-tv, inițiat de deputatul independent Petre Petrescu și deputații PSD Petru Andea, Florică Bîrsășteanu, Dorel-Gheorghe Căprar, Nuțu Fonta, Ovidiu-Cristian Iane, Cornel Itu, Vasile Popeangă, Cătălin-Marian Rădulescu, Ionuț-Cristian Săvoiu, Anghel Stanciu, Zisu Stanciu, Ion Stan, Florin-Cristian Tătaru, se află în dezbatere publică la Camera Deputaților.

taxa radio-tvProiectul trebuie să primească aviz de la Consiliul Legislativ și punct de vedere de la Guvern cel târziu în 09.02.2016.

”Legea 41/1994, privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiofuziune şi Societăţii Române de Televiziune impune taxarea obligatorie radio-tv prin intermediul furnizorului de energie electrică. Odată cu adoptarea HG 977/203 şi HG 978/2003, colectarea taxei devine obligatorie prin intermediul furnizorului de energie electrică, atât pentru persoane fizice cât şi pentru persoane juridice. Aceasta lege este neconstituţională, injustă şi discriminatorie atât pentru beneficiari cât şi pentru operatorii privaţi, încalcă alte legi în vigoare printre care, Legea nr. 296/2004 privind Codul Consumului în care este specificat faptul că este interzisă condiţionarea vânzării către consumator a unui produs de cumpărarea unei cantităţi impuse sau de cumpărarea unui alt produs sau serviciu.

Prezenta propunere legislativă permite și dă dreptul cetăţeanului să îşi aleagă liber sursa de informare fără a fi obligat să achite taxa chiar dacă beneficiarul nu a încheiat un contract cu un operator de cablu – TV. Utilizarea unui aparat TV cu o antenă simplă de cameră nu permite recepţionarea tuturor canalelor SRTV, ci doar a posturilor TVR 1 şi TVR 2. Este inechitabil ca persoana ce poate beneficia doar parţial de serviciile SRTV să achite aceeaşi taxă cu cea ce poate beneficia de emisia tuturor canalelor. Dreptul de informare al cetăţenilor, prin, mijloacele de informare, radioul şi televiziunea publică, nu poate fi transformat într-o obligaţie.
În acelaşi timp dispare şi obligativitatea de a achita taxa atât ca persoană fizică, cât şi ca persoană juridică separat, în situaţia în care persoana fizică este unic asociat într-o societate comercială (persoană juridică) care are sediul social la aceeaşi adresă cu domiciliul acestuia.

Propunem abrogarea textelor de lege care prevăd obligativitatea achitării acestui tip de taxe, măsură aşteptată cu interes nu doar de cei cu venituri scăzute, dar în special de cei care văd în taxa radio-tv o măsură inechitabilă fiind obligaţi să achite un serviciu care nu le satisface exigenţele şi care conform Constituţiei, reprezintă un drept ce nu poate fi transformat într-o obligaţie”, se arată în expunerea de motive întocmită de inițiatorii legii. (Z.U.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea? ANM anunță momentul în care se va încălzi vremea: prognoza detaliată de Paște și 1 Mai 2024 Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat că, începând din acest weekend vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile maxime vor ajunge în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea