Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Proiecte culturale în Alba Iulia: Se deschide Museikon, începe reabilitarea Sălii Unirii, iar Biblioteca ”Lucian Blaga” va avea sediu nou

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Museikon, unul dintre primele muzee de artă religioasă din România, care va găzdui peste 5.000 de obiecte de patrimoniu, ateliere de pictură și tipografie, va fi deschis pentru public în 30 noiembrie, a spus, marți, la radio Unirea FM, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

Museikon va oferi posibilitatea vizitatorilor să picteze icoane, pe care le pot lua acasă, dar și să redacteze texte cu ajutorul unei piese tipografice aidoma celor folosite în secolele XVII-XVIII. De asemenea, muzeul va valorifica și clădirea primului spital militar din România.

Patrimoniul muzeului este format din colecția Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia și a Muzeului Național al Unirii. Astfel, vor fi aduse cărți religioase din secolele XVI-XVIII, icoane pe lemn și sticlă și diverse piese de cult.

Citește și: PROGRAMUL de 1 DECEMBRIE 2017, Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii, concerte Iris, Compact, Holograf și masă populară

Atelierul de pictură este destinat însuşirii, de către elevi, dar şi de către alte categorii de public, a cunoştinţelor cu privire la realizarea icoanelor pe sticlă și pe hârtie. Acesta va pune la dispoziția participanților materialele și know-how-ul necesar, pentru ca, la final, aceștia să plece acasă cu o icoană realizată în întregime de mâinile lor.

Vizitatorii vor afla cum a luat naștere icoana pe lemn, precum și însemnătatea icoanei în general, prin intermediul unui film care prezintă etapele de realizare a unei icoane, folosind ca model icoana făcătoare de minuni de la Nicula.

Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a spus, marți, la radio Unirea FM, vorbind despre proiectele culturale din Alba Iulia, că până la sfârșitul lunii, comisia de licitație va stabili firma care se va ocupa de restaurarea Sălii Unirii. Banii provin dintr-un proiect guvernamental.

Sala Unirii din Alba Iulia este un simbol și templu al României Mari, unde s-a hotărât și semnat actul Marii Uniri. În dimineața zilei de 1 Decembrie 1918, în Sala Unirii din Alba Iulia, pe atunci cazinou militar, 1.228 de delegați din Transilvania au hotărât Unirea cu România. Din acea zi, oamenii îi spun Sala Unirii, iar câțiva ani mai târziu a primit acest nume oficial.

De asemenea, Ion Dumitrel a spus că se dorește și reabilitarea Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Totodată, Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga” Alba se va muta în sediu nou. Este vorba despre clădirea unde, în prezent, funcționează secția de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia, respectiv în Cetatea Alba Carolina, lângă Museikon.

Clădirea noii secții de psihiatrie se va construi în curtea Spitalului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Mircea Hava: Era momentul și cazul să recunoaștem și să admitem: agricultorii și fermierii Uniunii, cu atât mai mult cei din România, aveau nevoie să fie încadrați într-o formă corectă și limpede a legislației.

Unirea Ziarul

Publicat

în

Mircea Hava: Era momentul și cazul să recunoaștem și să admitem: agricultorii și fermierii Uniunii, cu atât mai mult cei din România, aveau nevoie să fie încadrați într-o formă corectă și limpede a legislației. Grupul PPE, cea mai mare familie politică din Parlamentul European, salută simplificarea și relaxarea normelor Politicii Agricole Comune, ca urmare a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea