PROIECT: Patronii care își țin angajații peste program și nu îi plătesc să fie amendați pentru fiecare persoană în parte identificată ca prestând muncă suplimentară

Amenzile pentru neplata muncii suplimentare, în cazul patronilor care nu respectă prevederile Codului muncii, vor fi date pentru fiecare persoană în parte, identificată că a efectuat muncă suplimentară și nu i s-au acordat plățile corespunzătoare, prevede un proiect legislativ depus la Senat.

Parlamentarii care au inițiat acest act normativ aduc ca argumente, în expunerea de motive a proiectului, datele european Working Conditions Survey din 2016, care arată că peste 35% dintre angajații români muncesc mai mult de 40 de ore pe săptămână, țara noastră ocupând locul 3 în clasamentul statelor care nu respectă timpul legal de muncă. Conform studiilor de specialitate, munca suplimentară afectează extrem de negativ viața personală a angajatului, iar efectele negative se răsfrâng atât în familia sa, cât și la locul de muncă, ducând chiar la cazuri de epuizare profesională.

Amenzile prevăzute pentru munca suplimentară sunt în acest moment, cuprise între 1.500 lei și 3.000 lei, dar nu există o corelare a cuantumului amenzilor cu numărul de salariați care prestează ore suplimentare, astfel că inițiatorii consideră necesară o astfel de proporționalitate.

Lege pentru modificarea art. 260 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, alin. (1), lit. i se modifică și va avea următorul cuprins:

“Nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoană identificată ca prestând muncă suplimentară”.

Indiferent de votul senatorilor, proiectul legislativ va fi trimis Camerei Deputaților, pentru votul final.

sursa: legestart.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

ronin 17 februarie 2018 at 0:40

foarte bine!!
sper sa se aplice cat mai curand.
nesimtitii care ii sclavesc pe cei ce muncesc si nu le platesc orele suplimentare merita sa faca si puscarie , nu doar amenda mare.

Jonin 21 februarie 2018 at 15:24

Sper ca nu doar pe patroni ci si pe cei se la stat. Sa fi incadrat cu 8 ore da tu bagi sanbata, duminica, sarbatori legale si angajatoru spune ca nu are cadru legal sa te plateasca ca nu sant bani.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...