Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Proiect de hotărâre pentru suspendarea scumpirii gazelor până la data de 31 martie 2017

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Un proiect de hotărâre de Guvern prin care propune suspendarea calendarului de liberalizare pe perioada 1 iulie 2016 – 31 martie 2017 și stabilirea unui preț de 60 de lei pe MWh în această perioadă pentru prețul de producție internă destinat consumatorilor casnici și termocentralelor, a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Energiei.

gaze-pretPrevederile Hotărârii Guvernului nr. 488 / 2015 privind stabilirea prețului de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației în perioada 1 iulie 2015 — 30 iunie 2021, se suspendă pe perioada 1 iulie 2016 — 31 martie 2017. În perioada 1 iulie 2016 — 31 martie 2017, prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației este de 60 lei/MWh”, se arată în textul proiectului de act normativ.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Totodată, prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și termocentrale, din depozitele de înmagazinare subterană, achiziționate începând cu data de 1 iulie 2016, este prețul de achiziție din perioada ciclului de injecție la care se adaugă tarifele aferente prestării serviciilor de înmagazinare subterană, aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), se mai precizează în proiect.

De asemenea, ANRE trebuie să realizeze o analiză, până la 1 martie 2017, privind prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică.

„Schimbările neprevăzute de pe piața resurselor energetice primare, începând cu declinul abrupt al prețurilor la țiței din ultima perioadă, a generat o conjunctură deosebită în piața românească de gaze naturale, unde prețurile administrative stabilite în conformitate cu prevederile legale, dar și cu acceptul Comisiei Europene și al instituțiilor financiare internaționale, au devenit comparabile și, uneori, chiar mai mari față de prețurile pieței”, se arată în nota de fundamentare.

Conform actualului calendar de liberalizare, legiferat prin HG 488/2015, de la 1 iulie 2016 prețul gazelor de producție internă pentru consumatorii casnici și pentru termocentrale ar fi trebuit să crească cu 10%, de la 60 de lei pe MWh, la 66 de lei pe MWh.

La mijlocul lunii mai, Niculae Havrileț, președintele ANRE, preciza că a cerut Guvernului abrogarea HG 488/2015, întrucât o majorare a prețului de 10% de la 1 iulie ar fi însemnat ca prețul reglementat să devină mai mare decât cel de pe piața liberă, care este de circa 63 de lei pe MWh.

De asemenea, la mijlocul lunii iunie, Havrileț a arătat că gazele de import vor avea la iarnă un preț cu 20% mai mic decât cele din producția internă înmagazinată, astfel că s-ar putea ajunge la situația în care vom prefera să importăm peste 30% din consum și să nu mai utilizăm gaze din depozite.

Potrivit acestuia, în cazul în care de la 1 iulie va exista o creștere de 10% la prețul de producție internă, așa cum prevede actualul calendar de liberalizare, furnizorii de gaze pentru consumatorii casnici vor fi obligați să realizeze un coș de gaze care să aibă cel mai mic preț. Practic, se poate ajunge și la 70% import, dacă în acest fel coșul va fi cel mai ieftin, a adăugat președintele ANRE.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea