Rămâi conectat

Curier Județean

Proiect de anvergură la Teiuș: Peste 850.000 euro fonduri REGIO pentru modernizarea iluminatului public

Ziarul Unirea

Publicat

în

Proiect de anvergură la Teiuș: Peste 850.000 euro fonduri REGIO pentru modernizarea iluminatului public

Orașul Teiuș, din județul Alba, este cel de-al doilea din județ, după Cugir, care obține resurse financiare nerambursabile pentru eficientizarea iluminatului public.

Contractul de finanțare a fost semnat de către domnul Mirel Hălălai, primarul orașului, și domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, la sediul Agenției din Alba Iulia. Acest proiect – a cărui valoare totală este de peste 4,25 milioane lei – completează lista proiectelor REGIO ce vor schimba fața orașului, fiind investite fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea și refuncționalizarea unor zone urbane, inclusiv crearea unui centru multifuncțional pentru tineret, dar și pentru modernizarea celor mai mari unități de învățământ din localitate.

Buget și perioadă de finalizare:

Contractul pentru cererea de finanțare cu titlul ” Modernizarea iluminatului public în Orașul Teiuș” are o valoare totală de 4.259.651,65  lei, din care 4.173.117,44 lei reprezintă fondurile nerambursabile solicitate (respectiv aproape 900.000 euro). Finanțarea este asigurată din bugetul Regiunii Centru alocat prin Axa prioritară 3.1 a POR 2014-2020, ce prevede ”Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor-Iluminat public”.

Beneficiarul finanțării – Primăria orașului Teiuș – estimează că proiectul se va finaliza până la 30.09.2021, ceea ce înseamnă că în maxim doi ani, teiușenii vor beneficia de condiții mult mai bune de iluminat stradal, dar cu costuri mult mai reduse.

”Prin realizarea acestei investiții urmărim reabilitarea integrală a sistemului de iluminat public stradal, pentru aducerea acestuia la un nivel cantitativ și calitativ optim, pentru reducerea consumului de curent electric, a cheltuielilor de întreținere, dar și pentru a avea un sistem care va deservi populația pe o perioadă mai lungă de timp. Este foarte important că vom reduce de mai mult de trei ori atât consumul de energie primară, cât și nivelul emisiilor poluante pentru ca toți oamenii din oraș să beneficieze de un sistem de iluminat public modern și eficient.

Evident că în lipsa fondurilor europene nu am fi avut posibilitatea să schimbăm întregul sistem de iluminat public din oraș, deodată și nici să reabilităm și să modernizăm clădirile școlii generale și a liceului. O mândrie a noastră, a teiușenilor, este și proiectul de regenerare urbană, prin care vom realiza un centru de tineret în zona de nord a orașului, un centru expozițional, în zona centrală, lângă școală, dar și modernizarea arterei care merge către Gara Teiuș. Astfel, dovedim cetățenilor că dorim să oferim tuturor servicii publice de calitate”, a declarat domnul primar Mirel Hălălai din Teiuș.

Lucrări prevăzute în proiect:

Investiția propusă constă în schimbarea corpurilor de iluminat existente cu unele mai eficiente energetic. În esență, prin acest proiect se vor monta aparate de iluminat cu tehnologie LED, în locul aparatelor de iluminat existente. Noile corpuri de iluminat vor avea carcasă din aluminiu turnat sub presiune sau aluminiu extrudat, cu difuzor din sticlă tratată termic, securizată, plană sau curbată.

Distribuția luminoasă a noilor lămpi va fi de tipstradal și nu va fi influențată de apariția unor defecte asupra unora dintre LED-uri, deoarece fiecare dintre LED-uri va avea asociat același tip de lentilă specifică, pentru a reproduce distribuția luminoasă completă a aparatului de iluminat. Fluxul luminos total al lămpii stradale poate fi determinat de numărul de LED-uri sau de curentul aplicat la bornele LED-urilor, sau de ambii parametri. Pentru noile corpuri de iluminat compartimentul accesoriilor electrice și compartimentul optic vor constitui incinte separate, pentru a evita murdărirea elementelor optice.

Prin proiect se are în vedere și extinderea sau reîntregirea rețelei existente, precum și instalarea unui sistem de telegestiune. Acesta va gestiona întreaga rețea și va avea posibilitatea de extindere ulterioară. În afara informațiilor despre funcționarea aparatelor de iluminat, sistemul de telegestiune va furniza informații despre parametri tehnici de pe rețeaua de alimentare, calitatea energiei electrice, precum și eventualele defecte sau furturi de curent.

Lungimea întregului sistem de iluminat public modernizat va fi de 29.848 ml, iar numărul de corpuri de iluminat instalate prin proiect va crește de la 861, câte sunt în prezent, la 957, toate urmând a fi controlate prin sistemul de telegestiune. Din punct de vedere energetic și al calității mediului, trebuie menționat că, prin acest proiect, consumul anual de energie primară în iluminat public va depăși cu puțin 108.000 kwh/an, de trei ori mai mic decât în prezent, iar volumul gazelor poluante, cu efect de seră, va scădea de mai mult de trei ori, până la circa 25 echivalent tone de CO2, ceea ce este foarte puțin la un oraș de mărimea Teiușului.

”Iată că și orașele mai mici au acum posibilitatea de a dezvolta proiecte europene, lucru care, în urmă cu câțiva ani, era greu de realizat. În orașul Teiuș se investesc importante sume alocate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, care nu mai trebuie rambursate și investițiile duc la creșterea calității vieții cetățenilor. La nivelul întregii Regiuni Centru, investițiile dedicate creșterii eficienței energetice și utilizării eficiente a resurselor, asigură un mediu mai sănătos în orașe, degrevând, în același timp, bugetele locale de cheltuieli mari pe marii consumatori de energie. Pentru Teiuș, spre exemplu, dacă vom face calculul – la finalul implementării proiectelor de modernizare a celor două mari unități școlare din centrul urbei și al actualului proiect – ar trebui să constatăm o reducere la mai puțin de jumătate a cheltuielilor publice pentru energie, concomitent și cu creșterea calității serviciilor publice de profil.

Orașul Teiuș nu este singular la nivelul județului Alba și nici al Regiunii Centru, din punctul de vedere al interesului administrației publice locale pentru valorificarea beneficiilor aduse de apartenența noastră la Uniunea Europeană. Acest aspect va fi și tema unei dezbateri publice pe care o vom avea chiar mâine la Alba Iulia, în cadrul căreia vom analiza, împreună cu toți cei interesați să participe, la Hotel Parc, ce s-a făcut bine în acești ani și ce își mai doresc cetățenii, pentru dezvoltarea localităților în care trăiesc și muncesc”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU de vegetație uscată la Spătac: Intervin pompierii din Blaj

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU de vegetație uscată la Spătac: Intervin pompierii din Blaj Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit luni seara, în localitatea Spătac. Intervin pompierii din Blaj pentru stingerea flăcărilor. Garda de intervenție Blaj intervine cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Spătac. Din primele informații, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea