Rămâi conectat

Actualitate

Programul „Săptămâna verde” ar putea primi o finanțare de 100.000 de lei. Cum vor fi folosiți banii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Programul „Săptămâna verde” ar putea primi o finanțare de 100.000 de lei. Cum vor fi folosiți banii

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a publicat, pe site-ul instituției, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea finanțării din Fondul pentru mediu a Programului „Săptămâna verde”, informează instituţia printr-un comunicat de presă.

Un proiect de Hotărâre de Guvern a fost publicat de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru aprobarea unei finanțări din Fondul pentru mediul a Programului „Săptămâna verde”.

Proiectul propune acordarea sumei de 100.000 de lei, sub formă de finanțare nerambursabilă, prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), pentru realizarea acţiunilor multianuale, necesare Programului „Săptămâna verde”, derulat de Ministerul Educației, prin unitățile de învățământ preuniversitar de stat, pe parcursul anilor 2024 și 2025.

„Așa cum știți, în noiembrie 2023, am creat cadrul legal pentru finanțarea activităților Programului „Săptămâna verde”.

Chiar dacă multe școli au organizat „Săptămâna verde” în primul modul al acestui an școlar, proiectul prevede finațarea, inclusiv pentru anul viitor, astfel încât banii să ajungă la cât mai mulți dintre copiii, în special din mediul rural, care nu își permit să desfășoare în mod corespunzător activitățile de multe ori costisitoare, deoarece presupun deplasarea la diferite instituţii, în arii naturale protejate, la muzee sau în parcuri, și pe care nu întotdeauna părinţii le pot achita.

Citește și: Guvernul a introdus Programul „Săptămâna Verde” în lista programelor finanțabile prin Fondul de Mediu

Sper ca profesorii să înțeleagă că acest program își propune să schimbe modul în care tinerii se implică în rezolvarea problemelor de mediu, punând bazele unei generații a schimbării. Ne dorim să dezvoltăm o formulă modernă de educație de mediu, realizată în colaborare cu dascăli cu experiență sau pasionați de protejarea naturii, care să folosească în mod creativ platformele Școli verzi și Săptămâna Verde.

Ne dorim să schimbăm comportamente și modul de luare a deciziilor în activitățile de zi cu zi care au un impact asupra mediului și, nu în ultimul rând, să promovăm responsabilitatea individuală și comunitară în raport cu natura”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Care este strategia ministerului

Secretarul general al MMAP, Alexandru Avram, a coordonat grupul de lucru pentru realizarea acestui act normativ care creează baza legală pentru înființarea activității finanțate integral din venituri proprii, pe lângă Ministerul Educației, inspectoratele școlare și unitățile de învățământ preuniversitar de stat.

Metodologia de implementare va fi aprobată prin ordin al ministrului educației, pentru utilizarea eficientă și cu respectarea prevederilor legale a fondurilor alocate către inspectoratele școlare.

MMAP încearcă să transpună așteptările tinerilor în măsuri, programe și proiecte menite să vină în întâmpinarea nevoii de cunoaștere și în oferirea unui suport cât mai consistent. Școlile trebuie să devină exemple de bune practici în materie de sustenabilitate pentru a inspira elevii să adopte un comportament adecvat de protecție a mediului.

În plus, școlile eficiente energetic sau transportul școlar cu emisii reduse de dioxid de carbon pot contribui substanțial la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel național. Studiile demonstrează beneficiile unei infrastructuri educaționale „verzi” care duce la o creștere a stării de bine a elevilor și a profesorilor, o creștere a calității învățării sau o îmbunătățire a rezultatelor la testele și la evaluările școlare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

VIDEO | Direcția Generală Anticorupție lansează campania națională ” E timpul să NU mai dăm și noi ceva”: Practicile de dare și luare de mită, descurajate

Cezar Lancrajan

Publicat

în

VIDEO | Direcția Generală Anticorupție lansează campania națională ” E timpul să NU mai dăm și noi ceva”: Practicile de dare și luare de mită, descurajate Direcția Generală Anticorupție (DGA), în parteneriat cu platforma Stop Contrabanda inițiată de BAT România, lansează pe 13 decembrie 2024 campania națională de prevenire a corupției „E TIMPUL SĂ NU […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea