Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Programul Noua Casă 2022: Interes mai scăzut ca în anii trecuți și doar 45% din buget epuizat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Programul Noua Casă 2022: Interes mai scăzut ca în anii trecuți și doar 45% din buget epuizat

În 2022 programul Noua Casă nu a mai fost atât de atractiv pentru români ca anul trecut, când în două luni s-a epuizat bugetul.

Anul acesta, avem același buget, 1,5 miliarde, dar, după două luni, avem 45% din buget epuizat, sunt deja patru mii de credite. A mers ca înainte de perioada de criză. Anul trecut, când am avut școala de acasă, munca de acasă, oamenii s-au orientat spre spații mai mari, ceea ce a dus la creșterea cererii. În acest an, numărul cererilor au fost la jumătatea cererilor de anul trecut, în momentul în care a fost publicată în Monitorul Oficial procedura de implementare, Hotărârea de Guvern a programului, numărul 60.” a spus Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN), în cadrul emisiunii DCNews.

Întrebat de către jurnalistul Val Vâlcu dacă nu e o consecință a faptului că în București nu se mai construiește – primarul General, Nicușor Dan, suspendând PUZ-urile – Dumitru Nancu a venit cu date care ar putea confirma această teorie: ”În 2021, Bucureștiul și Ilfovul au fost pe primul loc, anul acesta Iașiul este pe primul loc. Normal că are impact. Ne aflăm în a treia lună în care epuizăm jumătate din plafon.”

Trecerea de la ROBOR la IRCC

”Aceste programe sunt pentru momente de criză economică” a mai spus președintele FNGCIMM, considerând interesantă și migrarea românilor de la ROBOR la IRCC. ”Toate creditele ipotecare luate de către persoane fizice pot fi adiționate, conform Ordonanței 19, iar românii pot trece de la ROBOR la Indicele de consum, IRCC-ul, care este până-n 2%, practic este o scădere a dobânzii cu 4%.”

ROBOR la 3 luni este astăzi 6,26%, la 6 luni – 6,39%, iar la 12 luni – 6,58%.

”În timp, este clar că IRCC-ul va ajunge tot acolo (la nivelul ROBOR n.r.)” a fost remarca lui Dumitru Nancu, în cadrul emisiunii.

Iancu Guda, analist economic, a explicat cum poate ști un român ce casă își permite. Economistul a spus că valoarea casei pe care și-o permite cineva este echivalentul a ”cinci ani salariul pe familie, soț – soție”.

Se calculează salariul comun al familiei pe o perioadă de cinci ani. Iancu Guda a spus că dacă o familie, formată din soț și soție, câștigă 2.000 de euro pe lună, acest lucru înseamnă 24.000 de euro pe an, iar pe cinci ani sunt 120.000 de euro. Astfel, respectiva familie nu ar trebui să sară la o casă de 150.000, de exemplu.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea