Programul Eurodyssee, șansa tinerilor între 18-30 de ani din Alba la un stagiu plătit în Europa, supus votului aleșilor

Biroul ARE Alba IuliaConsilierii județeni din Alba vor supune votului, în cadrul ședinței ordinare de mâine, un proiect de hotărâre privind aderarea judeţului Alba Ia Programul Eurodyssee, respectiv aprobarea bugetul aferent programului, pentru anul 2014.

În urmă cu câteva zile vă informam în legătură cu succesul înregistrat de delegația Consiliului Județean Alba, condusă de Florin Roman, reprezentantul regiunii Alba în Ansamblul Regiunilor Europeene, la Forumul Eurodyssee de la Ajaccio, Franța, unde județul Alba a fost în Programul Eurodyssee – șansa tinerilor între 18 și 30 de ani din județul nostru de a  mearge în stagii plătite, în străinătate, pentru a câștiga experiență profesională și a învăța o limbă străină.

ELIT

Astfel, proiectul de hotărâre prevede:

Art.l. Se aprobă aderarea judeţului Alba la Programul Eurodysse, program ce constă în schimbul de stagiari-bursieri pentru efectuarea de stagii profesionale între regiunile membre ale Adunării Regiunilor Europei.

Art.2. Se aprobă participarea judeţului Alba în cadrul Programului Eurodyssee, prin schimb de stagiari pentru efectuarea de stagii profesionale, începând cu data de 1 ianuarie 2014.

ADEZIUNE PLUS ALBA

Art.3. Se aprobă bugetul aferent programului, pentru anul 2014, conform anexei – parte integrantă a prezentei hotărâri.

Art.4. Responsabilul cu administrarea Biroului Adunării Regiunilor Europei de la Alba Iulia va duce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri şi va gestiona derularea programului.

Potrivit raportului de specialitate al CJ Alba, printre serviciile pe care ARE le oferă membrilor săi se găseşte şi posibilitatea de a participa în cadrul programului Eurodyssee, program de mobilitate profesională destinat tinerilor, cu vârste între 18 şi 30 de ani, rezidenţi ai unei regiuni membre ARE, ce Ie permite acestora să beneficieze de un stagiu profesional în străinătate pentru o perioadă de 3 până la 7 luni, din care 1 lună stagiu de învăţare a limbii şi culturii regiunii gazdă.

Cu ocazia Forumului Eurodyssee organizat Ia Ajaccio, Franţa, în perioada 17-18 octombrie 2013, judeţul Alba a primit aviz pozitiv pentru aderarea la Programul Eurodyssee, motiv pentru care se iniţiază prezenta Hotărâre a Consiliului Judeţean Alba.

O dată devenit membru cu drepturi depline al Programului Eurodysse, începând cu data de 1 ianuarie 2014, judeţul Alba poate să trimită tineri în stagii de practică în alte regiuni membre ale programului şi poate, de asemenea, să primească în stagii de practică tineri din alte regiuni membre.

Filosofia de funcţionare a programului se bazează pe reciprocitate. Astfel, conform cerinţelor programului, costurile necesare pentru funcţionare se împart între regiunile participante: regiunea care primeşte stagiarul îi suportă acestuia cheltuielile de cazare, formare lingvistică şi funcţionare, iar regiunea care trimite stagiarul îi suportă acestuia costurile de transport.

Valoarea estimată a bugetului alocat de judeţul Alba programului, pentru anul 2014, este de 100.000 lei.

De la începutul Eurodyssee şi până în prezent, circa 25.000 de tineri din Europa au efectuat stagii de practică prin acest program. La data redactării acestui raport, 158 de oferte de stagii sunt deschise în cele 14 ţări participante, în contextul în care dezvoltarea economico-socială a judeţului şi adaptarea continuă la provocările mediului economic constituie priorităţi pentru Consiliului Judeţean Alba.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă: PNL Alba nu negociază funcții. Posturile din deconcentrate trebuie ocupate prin concurs

După cum am afirmat încă din timpul campaniei electorale, PNL Alba nu negociază funcţii, ci susţine ocuparea, pe baza principiului… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro