Rămâi conectat

Ştirea zilei

Programul „Cornul și laptele”: Produsele REFUZATE de elevi și părinți vor fi DONATE spitalelor și centrelor sociale

Ziarul Unirea

Publicat

în

A fost schimbată legislația, iar părinții vor putea să ridice cornul și laptele de la școală. Dacă le refuză, vor fi donate către spitale sau centre sociale. Sunt însă județe în care acest program nu poate să înceapă în lipsa unor contracte cu furnizorii.

De la grădiniță până în clasa a opta, sunt în jur de două milioane de copii și adolescenți. Cum pentru mulți însă școala încă se derulează în mediul online, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care produsele din programul „Laptele și cornul” să poată să ajungă și la ei.

Stelian Ion, secretar de stat Ministerul Educației: „Putem înlocui produsele lactate și cele de panificație cu altele, care să poată avea un termen de valabilitate mai mare.”

Astfel, în loc de corn, copiii pot primi biscuiți și lapte UHT, care are un termen de valabilitate de șase luni. Produsele se pot ridica de la școală, de către părinți sau de reprezentanții legali.

De exemplu, la o școală din centrul Capitalei, în jur de jumătate dintre elevi, adică 300, învață de acasă. Școala are spații de depozitare suficiente, dar profesorii nu cred că părinții se vor înghesui să ridice alimentele. Programul „Laptele și cornul” a fost suspendat în martie, odată cu decretarea stării de urgență.

Daniela Voinea, directorul Școlii „Sfinții Voievozi”: „Nu știu dacă părinții ar fi dispuși să vină zilnic, pentru că, totuși, au servicii.”

Reporter: „Ați merge la școală să luați laptele și cornul?”

Mamă elev: „Nu, nu. Deja programul nostru este haotic, cu lucrul de acasă. E un drum în plus și nu ajută. Sunt niște alimente pe care nu le-am cosuma în mod normal.”

Programul se bucură sau nu de succes în funcție de zonă. Pentru copiii de la țară sau din mediile defavorizate, laptele și cornul reprezintă, de multe ori, singura masă zilnică.

Pe de altă parte, sunt județe care nu mai au contracte în derulare, ceea ce înseamnă că trebuie organizate noi licitații, un proces care poate dura. Banii pentru acest program vin prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, dar autoritățile locale se ocupă de achiziții și de distribuție.

Adrian Oros, ministrul Agriculturii: „Noi vom finanța în continuare acest program, tocmai pentru a păstra și a respecta contractele cu furnizorii. Sunt bani europeni.”

În 2020, României i-au fost alocate pentru acest program 17 milioane de euro.

La începutul pandemiei, din cauza suspendării cursurilor, producătorii au rămas cu porțiile pe stoc, iar școlile cu laptele și cornurile în depozite. Acum, hotărârea de guvern stabilește și ce se va întâmpla cu produsele care nu vor fi ridicate de părinți sau care rămân în cazul suspendării cursurilor: vor putea fi donate către spitale, organizații umanitare sau centre de asistență socială.

Sursa: stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor Un accident rutier a avut loc vineri dimineața, în jurul orei 9.00, în Alba Iulia, pe strada Orhideelor. O mașină ar fi avariat o țeavă de gaz. Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine cu o autospecială de stingere cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea