Actualitate
Prognoza meteo pentru intervalul 7-19 aprilie, în Transilvania
Meteorologii ANM au publicat o estimare a vremii pentru intervalul 7-19 aprilie, în Transilvania. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.
TRANSILVANIA
Pe parcursul primei săptămâni, se va trece, treptat, de la un regimul termic diurn cu mult sub cel obişnuit, la unul apropiat de cel normal. Astfel, media regională a maximelor termice va creşte de la 5 grade, pe 6 aprilie, la 16 sau 17 grade pe 11 şi 12 aprilie. Însă media minimelor termice va fi permanent sub pragul îngheţului. Intre 13 şi 19 aprilie, temperaturile maxime vor creşte uşor, mediile fiind de 17…19 grade, dar cele minime vor fi semnificativ mai mari decât în prima săptămână, până la 3… 4 grade, în medie.
LA MUNTE
În primele trei zile, valorile termice diurne medii se vor situa în jurul pragului de îngheţ şi vor caracteriza o vreme mai rece decât în mod obişnuit. Începând cu 9 aprilie, procesul de încălzire va determina trecerea la valori medii normale ale temperaturilor maxime, circa 8 grade pe 11 şi 12 aprilie şi 9…10 grade, ulterior. De-a lungul primei săptămâni, temperaturile minime vor fi permanent negative, în medie, între -8 şi -2 grade, iar apoi vor marca o creştere, depăşind cu puţin 0 grade.
Va ninge în intervalul 6 – 9 aprilie, local însemnat cantitativ şi se va depune stat nou de zăpadă. Precipitaţii predominant sub formă de ploaie slabă şi pe arii restrânse vor fi posibile în unele zile ale celei de-a doua săptămâni

Actualitate
Beneficii pentru femeile cu mulţi copii sau trecute de 40 de ani: Anunțul ministrului Familiei, Gabriela Firea
Beneficii pentru femeile cu mulţi copii sau trecute de 40 de ani: Anunțul ministrului Familiei, Gabriela Firea
Mai multe femei trebuie să fie implicate în decizii la nivel înalt, în structuri de conducere, spune ministrul Familiei, Gabriela Firea. Aceasta a afirmat că lucrează la minister pentru echilibrarea ponderii femeilor în diferite structuri prin stabilirea unor cote de gen şi pregătesc un pachet de beneficii fiscale pentru femeile cu mulţi copii sau trecut de 40 de ani.
”Respectul faţă de femei – tema dezbătută împreună cu reprezentanţi la nivel înalt ai corpului diplomatic – SUA, Franţa, Austria, Italia, Spania, Finlanda, Croaţia, Polonia, Slovacia şi Serbia, ai mediului academic – Academia Română şi Universitatea Bucureşti şi ai organizaţiilor care militează pentru drepturile femeilor din România – Centrul Filia, Asociaţia Front, Asociaţia Secs, Asociaţia Plural, care au răspuns invitaţiei Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.entru că egalitatea de şanse este dovada unui stat modern!”, spune Firea într-o postare, relatează News.ro.
”Trebuie să modificăm mentalităţi, să luptăm mai hotărât pentru ca româncele să aibă tot ce merită de la viaţă, conform pregătirii fiecăreia. De asemenea, sănătatea şi calitatea vieţii femeii este încă un subiect asupra căruia trebuie insistat. Rolul femeilor în societate poate fi mai mult decât să îngrijească copiii şi familia, îndeletniciri admirabile, dar pe care cele mai multe dintre femei le fac în paralel cu o carieră pentru care investesc mult efort şi dăruire. Mai multe femei trebuie să fie implicate în decizii la nivel înalt, să fie reprezentate în structuri de conducere, la stat şi la privat. Şi în politică avem nevoie de mai multe femei”, a scris Gabriela Firea.
Ea anunţă că lucrează la minister pentru echilibrarea ponderii femeilor în diferite structuri prin stabilirea unor cote de gen, pentru mai multe femei în consiliile de administraţie ale companiilor de stat şi pentru combaterea şi prevenirea hărţuirii sexuale la locul de muncă.
”De asemenea, pregătim un pachet de beneficii fiscale pentru femeile cu mulţi copii sau trecute de 40 de ani”, mai afirmă Firea.
Sursa: stiripesurse.ro
Actualitate
Kelemen Hunor, la Alba Iulia: „O comunitate care este majoritară în oraş a acceptat eroul unei comunităţi minoritare”
Kelemen Hunor, la Alba Iulia: „O comunitate care este majoritară în oraş a acceptat eroul unei comunităţi minoritare”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la dezvelirea statuii principelui Gabriel Bethlen la Alba Iulia, că amplasarea acestui monument „indică, printre altele, că o comunitate care este majoritară în oraş a acceptat eroul unei comunităţi minoritare”.
„Acest gest puternic şi demn de preţuit pentru noi că statuia este amplasată în cetatea Alba Iulia, şi autorităţile locale nu au încercat să ascundă monumentul într-un colţ al oraşului. (…). Asemenea gesturi ne indică clar că în trecuturile noastre pot exista dezacorduri, chiar controverse, dar prezentul este comun şi, dacă suntem înţelepţi, şi viitorul este comun”, a afirmat el, la evenimentul la care a participat şi preşedintele Ungariei, Katalin Novak.
„Atunci când, în zilele noastre, inaugurăm o statuie în cinstea cuiva, trebuie să răspundem la măcar două întrebări. Amintirea cui o cinstim prin acea statuie şi de ce am ales acel loc pentru ca ea să fie amplasată. Dacă-mi permiteţi, voi răspunde prima dată la a doua întrebare. Se spune, sau cel puţin înainte de cancel culture se spunea, că ridicăm statui în cinstea eroilor. Aducem omagiu personalităţilor, ale căror fapte glorioase sunt demne de a rămâne pentru posteritate. Monumentele publice sunt, pe de o parte, amprentele memoriei colective, iar pe de altă parte sunt faruri şi ne ajută să nu uităm trecutul, ne arată direcţia şi modele de acţiune”, a afirmat Kelemen Hunor, sâmbătă, la inaugurarea statuii principelui Gabriel Bethlen la Alba Iulia.
CITEȘTE ȘI: Senatorul PSD Călin Matieș a pus o imagine înrămată cu Avram Iancu, la baza statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, de Ziua Unităţii Reformate Maghiare
El a adăugat că „faptul că Bethlen Gábor are statuie de astăzi în Alba Iulia indică, printre altele, că o comunitate care este majoritară în oraş a acceptat eroul unei comunităţi minoritare”.
„Acest gest puternic şi demn de preţuit pentru noi că statuia este amplasată în cetatea Alba Iulia, şi autorităţile locale nu au încercat să ascundă monumentul într-un colţ al oraşului. Nu! Monumentul principelui Bethlen Gábor a primit loc în cetate, un loc care, pentru noi, semnifică perioada de aur a Transilvaniei, iar pentru prietenii noştri români evocă naşterea României moderne. Asemenea gesturi ne indică clar că în trecuturile noastre pot exista dezacorduri, chiar controverse, dar prezentul este comun şi dacă suntem înţelepţi, şi viitorul este comun. Statuia lui Bethlen Gábor, pe lângă multe altele, stă mărturie despre aceste lucruri. Statuia fostului principe oriunde în Transilvania ar fi într-un loc bun, dar în Alba Iulia este amplasată în locul său adevărat, unde îi este locul”, a subliniat liderul UDMR.
El a arătat că Bethlen este considerat, „pe bună dreptate, principele remarcabil al maghiarilor din Transilvania”, dar „opera sa de viaţă are măcar două aspecte datorită cărora, aici, în Europa de Est, poate fi un exemplu pentru orice om politic”.
„Pe de o parte, prin aplicarea persistentă şi consecventă a convingerii că statele mai mici, fără statut de superputere, pot avea succes, dacă înţeleg şi folosesc în avantajul lor realitatea politică – dacă trebuie, cu o contrabalansare inteligentă, dacă e necesar, cu confruntare, dar mereu ţinând cont de propriile interese, cum a făcut Bethlen Gábor faţă de imperiile habsburgice şi otomane. Pe de altă parte, cu acea convingere că o operă de om politic, om de stat poate fi de durată doar dacă edifică viitorul. Bethlen Gábor – prin vedere ascuţită, capacitate de previziune şi, desigur, cu multă experienţă – a ajuns la concluzia că edificarea – mai ales dacă este vorba de o naţiune mică – este posibilă doar dacă este pace. Dacă puterea, energia, vieţile omeneşti nu le folosesc pentru război, pentru distrugere, ci dacă îşi îndreaptă atenţia către creaţie”, a spus Kelemen Hunor.
Potrivit liderului UDMR, „politica pragmatică transilvană, originile transilvanismul politic duc până la Bethlen Gábor”.
„Dacă privim statuia lui Bethlen Gábor să ne amintim încă un lucru. Merită să luptăm pentru ceea ce credem cu adevărat. Chiar dacă această dorinţă sau intenţie este mult mai avansată decât timpurile prezente. Trebuie să facem întotdeauna ceea ce se poate. Acest crez ne oferă încă un motiv în plus pentru a-l privi pe Bethlen Gábor nu doar ca pe un mare strămoş, ci şi ca pe un exemplu de urmat”, a arătat el.
Kelemen a salutat prezenţa la eveniment a preşedintelui Ungariei, Novák Katalin, şi a mulţumit primarului Gabriel Codru Pleşa şi autorităţilor locale, Eparhiei Reformate din Ardeal şi episcopului Kató Béla, care au finanţat lucrarea de turnare, şi sculptorului orădean Deák Árpád, creatorul acestei statui, precum şi filialei UDMR din Alba.
„Putem fi mândri, deoarece am făcut ce s-a putut, poate chiar un pic mai mult. În timp ce alţii dărâmă statui şi creează conflicte, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic, bazat pe respect şi înţelegere reciprocă”, a conchis Kelemen.
Actualitate
21 mai 2022, COVID-19 în Alba. 2 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
21 mai 2022, COVID-19 în Alba. 2 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
La nivelul județului Alba, sâmbătă, 21 mai 2022, s-au înregistrat 2 cazuri noi de infectare cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.
Citește și situația cazurilor din Alba, de ieri, 20 mai 2022, COVID-19 în Alba. 3 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.
Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate rămâne la 53850 de persoane confirmate, 52460 persoane vindecate, 1.290 decese.
Vineri, în județul Alba au fost prelucrate în total 215 teste, 68 PCR, 147 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 467040 mai exact, 357210 de teste PCR și 109830 de teste rapide.
Localitățile din care provin cele 2 noi cazuri de coronavirus:
Valea Lungă- 1 caz
Blaj- 1 caz
Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate | Populatie | Incidenta | Infectari |
RIMETEA | 990 | 2.02 | 2 |
OHABA | 583 | 1.72 | 1 |
POŞAGA | 893 | 1.12 | 1 |
POIANA VADULUI | 1041 | 0.96 | 1 |
METEŞ | 2751 | 0.73 | 2 |
LUPŞA | 2836 | 0.71 | 2 |
ORAŞ OCNA MUREŞ | 13788 | 0.65 | 9 |
VALEA LUNGĂ | 3115 | 0.64 | 2 |
CIUGUD | 3293 | 0.61 | 2 |
NOŞLAC | 1816 | 0.55 | 1 |
CRICĂU | 1965 | 0.51 | 1 |
MUNICIPIUL ALBA IULIA | 76685 | 0.42 | 32 |
ORAŞ TEIUŞ | 7148 | 0.42 | 3 |
LOPADEA NOUĂ | 2494 | 0.4 | 1 |
ŞPRING | 2537 | 0.39 | 1 |
ŞUGAG | 2856 | 0.35 | 1 |
CETATEA DE BALTĂ | 3061 | 0.33 | 1 |
SÂNTIMBRU | 3019 | 0.33 | 1 |
ORAŞ CUGIR | 25354 | 0.32 | 8 |
MUNICIPIUL BLAJ | 20622 | 0.29 | 6 |
MUNICIPIUL AIUD | 25133 | 0.24 | 6 |
GALDA DE JOS | 4414 | 0.23 | 1 |
ŞONA | 4365 | 0.23 | 1 |
SĂSCIORI | 6485 | 0.15 | 1 |
ORAŞ ZLATNA | 7779 | 0.13 | 1 |
MUNICIPIUL SEBEŞ | 32855 | 0.12 | 4 |
ALBAC | 1939 | 0 | 0 |
ALMAŞU MARE | 1197 | 0 | 0 |
ARIEŞENI | 1533 | 0 | 0 |
AVRAM IANCU | 1411 | 0 | 0 |
BERGHIN | 1882 | 0 | 0 |
BISTRA | 4496 | 0 | 0 |
BLANDIANA | 877 | 0 | 0 |
BUCERDEA GRÂNOASĂ | 2259 | 0 | 0 |
BUCIUM | 1379 | 0 | 0 |
CÂLNIC | 1932 | 0 | 0 |
CENADE | 1046 | 0 | 0 |
CERGĂU | 1629 | 0 | 0 |
CERU-BĂCĂINŢI | 227 | 0 | 0 |
CIURULEASA | 1123 | 0 | 0 |
CRĂCIUNELU DE JOS | 2142 | 0 | 0 |
CUT | 1272 | 0 | 0 |
DAIA ROMÂNĂ | 3115 | 0 | 0 |
DOŞTAT | 1014 | 0 | 0 |
FĂRĂU | 1470 | 0 | 0 |
GÂRBOVA | 2133 | 0 | 0 |
GÂRDA DE SUS | 1467 | 0 | 0 |
HOPÂRTA | 1157 | 0 | 0 |
HOREA | 1898 | 0 | 0 |
IGHIU | 7110 | 0 | 0 |
ÎNTREGALDE | 551 | 0 | 0 |
JIDVEI | 5301 | 0 | 0 |
LIVEZILE | 1147 | 0 | 0 |
LUNCA MUREŞULUI | 2540 | 0 | 0 |
MIHALŢ | 3213 | 0 | 0 |
MIRĂSLĂU | 1945 | 0 | 0 |
MOGOŞ | 744 | 0 | 0 |
OCOLIŞ | 498 | 0 | 0 |
ORAŞ ABRUD | 5141 | 0 | 0 |
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ | 3743 | 0 | 0 |
ORAŞ CÂMPENI | 7120 | 0 | 0 |
PIANU | 3563 | 0 | 0 |
PONOR | 574 | 0 | 0 |
RĂDEŞTI | 1271 | 0 | 0 |
RÂMEŢ | 491 | 0 | 0 |
ROŞIA DE SECAŞ | 1580 | 0 | 0 |
ROŞIA MONTANĂ | 2690 | 0 | 0 |
SĂLCIUA | 1367 | 0 | 0 |
SĂLIŞTEA | 2327 | 0 | 0 |
SÂNCEL | 2579 | 0 | 0 |
SCĂRIŞOARA | 1486 | 0 | 0 |
ŞIBOT | 2327 | 0 | 0 |
SOHODOL | 1658 | 0 | 0 |
STREMŢ | 2419 | 0 | 0 |
UNIREA | 4823 | 0 | 0 |
VADU MOŢILOR | 1268 | 0 | 0 |
VIDRA | 1500 | 0 | 0 |
VINŢU DE JOS | 5528 | 0 | 0 |
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena: În jur de 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
Mesaje de Sfinții Constantin și Elena 2022. FELICITARI și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica
-
Sportacum 21 de ore
Avântul Reghin – Unirea Alba Iulia 1-1 (1-0) | Zi neagră! “Alb-negrii” au retrogradat în Liga a 4-a!
-
Actualitateacum 19 ore
Variola maimuței: Organizaţia Mondială a Sănătăţii se reuneşte într-o întâlnire de urgenţă pe tema noului focar izbucnit în Europa
-
Sportacum 18 ore
FOTO: Cosmin Ionaș-Rădoi, gol în Liga a 4-a la nici 16 ani, pentru Viitorul Vama Seacă
-
Actualitateacum 22 de ore
Ucraina a primit o nouă tranșă de bani din partea Comisiei Europene. A primit 600 de milioane de euro pentru asistență umanitară și apărare
-
Actualitateacum 22 de ore
La ei se poate: Benzina la pompă se ieftinește în Germania pe timpul verii, la fel și călătoriile cu autobuzul și trenul
-
Actualitateacum 5 ore
FOTO| Senatorul PSD Călin Matieș a pus o imagine înrămată cu Avram Iancu, la baza statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, de Ziua Unităţii Reformate Maghiare
-
Actualitateacum 21 de ore
Echipamente militare în valoare de 100.000 de euro au fost furate din depozitele Armatei Republicii Moldova. Ministerul Apărării colaborează cu anchetatorii
-
Actualitateacum 23 de ore
Salarii medici 2022: Câți bani încasează fiecare categorie în parte. Grila de salarizare
-
Actualitateacum 3 ore
VIDEO| Senatorul Matieș, către președintele Ungariei, la Alba Iulia: „Transilvania va fi mereu românească”
-
Actualitateacum 21 de ore
Cum va fi VREMEA în weekend: Meteorologii anunță vreme cu mult soare, dar și șanse de averse în anumite zone ale țării