Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Profesorii continuă greva, chiar dacă măririle salariale au fost adoptate prin OUG. Cât vor câștiga de acum înainte

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Profesorii continuă greva, chiar dacă măririle salariale au fost adoptate prin OUG. Cât vor câștiga de acum înainte

Greva din educație continuă. Sindicaliştii nu s-au lăsat înduplecaţi de mia de lei, de la 1 iunie, dată joi de guvern.

Oficialii din Executiv spun că aceasta este oferta finală, însă profesorii cer în continuare ca majorările să fie făcute, toate odată, anul acesta, nu în etape.

La rândul lui, președintele Iohannis, a avertizat – dur- „să nu îndrăznească cineva, să pună în pericol examenele” – după ce, potrivit acestuia, dascălii ar fi primit, tot ce au cerut. Într-o ședință excepțională, Guvernul a decis prin ordonanță de urgență ca, de la 1 iunie, salariile cadrelor didactice să crească cu 1000 de lei brut, iar ale cadrelor nedidactice cu 400 de lei brut.

Nicolae Ciucă, premier: „Întregul personal din învăţământ, toţi cei peste 330.000 de oameni care, zilnic, au grijă de educaţia copiilor noştri, vor beneficia, de azi, de creşterile salariale. Este un proces ireversibil.”

Sindicaliștii și-au anunțat încă de miercuri seară dezacordul fata de propunerea Guvernului ca abia peste trei ani salariul debutantului în educație, adică cel mai mic din sistem, să ajungă la 4.000 de lei net. Cadrele didactice vor majorarea acum, nu în tranșe.

Simion Hăncescu, președinte FSLI: „Să vă amintiţi că tot aici am spus la un moment dat că oamenii doresc o mărire de 25% a salariului. Ori, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat cu acea mie de lei, nu se ajunge la acest procent”.

Discuțiile cu sindicaliștii au avut loc la Guvern după ce Executivul adoptase deja ordonanța, iar oferta a fost una finală, potrivit Guvernului, așa că negocierile s-au încheiat.

Marius Nistor, FSE Spiru Haret: „De marţi încolo, colegii noştri vor continua acţiunile de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva.”

Ligia Deca, ministrul Educației: „În cazul în care se continuă protestul profesorilor, nu vom mai putea să evităm consecinţe de tip reprogramare examene sau prelungire an şcolar”

Conform calculelor făcute de ministerul Educației, un profesor debutant care până acum avea un salariu net de nici 2.400 de lei va câștiga în plus 580 de lei, de la 1 iunie, ceea ce înseamnă o creștere de 24,4%.

Exemplu de creștere salarială:
Profesor studii superioare de lungă durată, debutant

salariu net 31 mai: 2376 lei

de la 1 iunie (24,4%): 2956 lei

De o majorare procentuală similara va beneficia, de pildă, și un profesor cu o vechime de 5-10 ani, care va ajunge de la 2.713 lei la 3.365 de lei. La o vechime mai mare, de 25 de ani, leafa ar urca cu 18 procente, la puțin peste 4.700 de lei. Toate aceste exemple nu iau în calcul sporuri și alte majorări acordate pentru dirigenție, de pildă.

Exemplu de creștere salarială:
Profesor studii superioare de lungă durată, definitivat, 5-10 ani vechime

salariu net 31 mai: 2.713 lei

de la 1 iunie: 3.365 lei

Exemplu de creștere salarială:
Profesor studii superioare, grad didactic I, peste 25 de ani vechime

salariu net 31 mai: 3.985 lei net

de la 1 iunie (+18%): 4.707 lei

sursă: Ministerul Educației

Liderii PNL și PSD consideră că sursa nemulțumirilor nu ar fi în mod real profesorii, ci membrii unui partid de opoziţie infiltrați în rândul sindicatelor care instigă permanent la proteste. Președintele a avut un mesaj şi mai dur.

Klaus Iohannis, președintele României: „Greva a durat un pic mult şi se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli, fiindcă liderii de sindicat tot vin şi tot pleacă, dar ei sunt doar un fel de interfaţă, cum sunteţi voi, media, Guvernul le spune ceva sau eu, ei se duc şi le consultă oamenii. În afară de asta, cum îndrăzneşte cineva să pună în dificultate examenele naţionale? După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut. Încă o dată, le-a dat tot ce au cerut. Acuma în ce temei să mai continue greva? Şi dacă liderii de sindicat naţionali şi judeţeni nu se înţeleg între ei, dascălii vor înţelege foarte bine acest semnal.”

Săptămâna viitoare, spun liderii sindicali, dascălii se vor reuni pentru a decide dacă renunță de tot la grevă sau o suspendă, pentru a putea fi organizate examenele.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Incident ȘOCANT la o grădiniță din Alba: O îngrijitoare a luat un pumn în față de la o mămică supărată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Incident ȘOCANT la o grădiniță din Alba: O îngrijitoare a luat un pumn în față de la o mămică supărată Un incident șocant a avut loc săptămâna trecută, mai exact miercuri 17 aprilie, la o grădiniță din orașul Cugir. Una dintre îngrijitoarele a primit un pumn în gură de la mama unei fetițe. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea