Ştirea zilei
Producţie agricolă mai mare în acest an
Anul acesta va fi unul cu mult mai bun decât 2010 pentru agricultura românească, cu recolte mai mari la majoritatea culturilor, potrivit unui raport elaborat de divizia pentru monitorizarea resurselor agricole a centrului de cercetări Joint Research Centre din cadrul Comisiei Europene. Producţia la hectar va depăşi media ultimilor cinci ani pentru majoritatea culturilor, cu o evoluţie semnificativă a recoltelor de grâu, orz şi cartofi, care vor depăşi cu mult cotele de anul trecut. „În principalele câmpuri agricole din România şi Bulgaria, temperaturile favorabile şi resursele suficiente de apă au determinat o foarte bună dezvoltare a plantelor, cu acumulări de biomasă mult mai ridicate decât media”, se arată în raport. Astfel, producţia de grâu se va ridica, în acest an, la 3,46 de tone la hectar, reprezentând o creştere de 23,5% faţă de cea înregistrată în 2010.
lMai mult grâu, mai puţin porumb
După acest criteriu, România ocupă locul doi la nivelul Uniunii Europene, fiind depăşită numai de creşterea obţinută de Slovacia (24,4%). De asemenea, şi orzul românesc va avea un an mai bun, producţia la hectar ajungând la 2,7 tone, cu 6,6% mai mare decât în 2010.
În ceea ce priveşte cartofii, producţia la hectar va creşte cu 12,4%, ajungând la 15,12 tone. Pe de altă parte, unele culturi vor înregistra scăderi în acest an. Printre acestea se numără şi porumbul. Producţia estimată pentru acest an se situează la 3,86 tone la hectar, cu 5% mai mică decât nivelul din 2010. Similar, producţiile de sfeclă de zahăr şi de floarea-soarelui vor scădea, în acest an, cu 2,2%, respectiv 2,4% faţă de cotele din 2010. (A.V.)

Ştirea zilei
Avertizare METEO: COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe, până miercuri seara. Vijelii, descărcări electrice și grindină
Avertizare METEO: COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe, până miercuri seara. Vijelii, descărcări electrice și grindină
Administrația Națională de Meteorologie a emis miercuri, 17 august, o avertizare cod galben instabilitate atmosferică temporar accentuată.
În Moldova, local la munte, în Maramureș, Transilvania și nordul Munteniei și al Dobrogei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.
Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe arii restrânse și în restul țării.
Ştirea zilei
ASTĂZI| BACALAUREAT 2022, sesiunea de toamnă: Absolvenții vor susține Proba obligatorie a profilului. Calendarul examenului
ASTĂZI| BACALAUREAT 2022, sesiunea de toamnă: Absolvenții vor susține Proba obligatorie a profilului. Calendarul examenului
Miercuri, 17 august, are loc proba obligatorie a profilului în cadrul examenului de Bacalaureat 2022, sesiunea august-septembrie. Absolvenții de liceu s-au putut înscrie în perioada 18-25 iulie. Conform metodologiei, accesul candidaților în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30.
Pentru examenul de BAC 2022 se aplică prevederile Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de Bacalaureat – 2011, conform Ministerului Educației.
La probele scrise, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor folosesc numai creion negru. La disciplinele “Matematică” și “Geografie”, elevii pot să utilizeze instrumente de desen, după cum este menționat în metodologie.
Le este interzis candidaţilor la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, potrivit ordinului de ministru 5.151/2021. Ei au obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.
De asemenea, se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, potrivit ordinului 5151/2021.
Nu este permisă folosirea, în timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul. Se folosește numai hârtia distribuită candidaților de către asistenți.
Cei care încalcă regulile de mai sus vor fi eliminați din examen și nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat, fără a se lua în calcul sesiunea specială, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu.
După ce s-au terminat cele 3 ore, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei candidați rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.
Cei care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen fără a primi subiectele. Candidații primesc subiectele numai dacă părăsesc sala după expirarea timpului maxim destinat desfășurării probelor scrise.
Cum corectez o greșeală
Elevii care doresc să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală, conform metodologiei. În cazul în care unii candidați, din diferite motive, doresc să-și transcrie lucrarea, fără să depășească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Acest lucru este consemnat de către asistenți în procesul-verbal de predare-primire a lucrărilor scrise. Colile folosite inițial se anulează pe loc de către asistenți, menționându-se pe ele “Anulat”, se semnează de către asistenți și se păstrează în condițiile stabilite pentru lucrările scrise.
Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii în prima sesiune a examenului de bacalaureat 2022 pot fi consultate aici.
Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2022
- 18 – 25 iulie 2022: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
- 16 august 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
- 17 august 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
- 18 august 2022: Proba la alegere a profilului și specializării —– proba E.d) — proba scrisă
- 19 august 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
- 22 – 23 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
- 24 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
- 25 august 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
- 26 și 29 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
- 31 august 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
- 1 – 2 septembrie 2022: Rezolvarea contestațiilor
- 3 septembrie 2022: Afișarea rezultatelor finale
Ştirea zilei
PROGRAM de vizite la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, în contextul riscului de transmitere Covid: Recomandări pentru aparținători
PROGRAM de vizite la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, în contextul riscului de transmitere Covid: Recomandări pentru aparținători
Accesul vizitatorilor la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia este limitat pentru protecția pacienților, având în vedere persistența riscului de transmitere a virusului SARS-CoV-2. Aparținătorii au obligația să poarte echipament de protecție (mască, halat de vizitator, botoșei) și să respecte, în contextul epidemiologic, următorul
PROGRAM de VIZITĂ:
LUNI – VINERI: 16:00 – 18.00
SÂMBĂTĂ-DUMINICĂ: 15.00 – 18.00
Este recomandat ca vizita în spital să nu depășească 15 minute. De asemenea, este posibil ca vizitatorilor să li se solicite să aștepte pentru a se evita supraaglomerarea saloanelor.
Mulțumim aparținătorilor pentru înțelegere! Vă asigurăm că măsurile adoptate sunt, în primul rând, pentru protecția pacienților. De aceea, vă rugăm să respectați toate indicațiile personalului medical cu ocazia vizitei!
Multă sănătate, tuturor!
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
VIDEO| Urs de dimensiuni impresionante, filmat pe străzile unei localități din Alba: Alerga pe lângă casele oamenilor
-
Ştirea zileiacum 15 ore
VIDEO| ACCIDENT rutier MORTAL pe șoseaua Geoagiu – Orăștie: Doi bărbați și-au pierdut viața după ce au intrat cu mașina într-o autoutilitară
-
Ştirea zileiacum 15 ore
FOTO| Gest de omenie făcut de un polițist originar din Alba: Și-a oferit geaca unor femei pentru a le feri de ploaie, la Mănăstirea Nicula
-
Sportacum 16 ore
AFC Unirea 1924 Alba Iulia achită datoriile către Al. Giurgiu și Bicheși, în speranța că scapă de depunctare!
-
Actualitateacum 16 ore
Modificarea Legii Pensiilor: Ce spune ministrul Muncii despre o nouă formulă de calcul
-
Ştirea zileiacum 18 ore
FOTO| Revedere emoționantă după 30 de ani: Cum și-a regăsit un tânăr originar din Alba fratele abandonat, cu ajutorul polițiștilor
-
Ştirea zileiacum 14 ore
Cum a dat un samsar de mașini din Alba „țepe” de zeci de mii de euro. Ce au decis magistrații
-
Politică Administrațieacum 16 ore
Comunicat de presă| PSD Sebeș solicită lucrări de refacere la Parcul Tineretului, nu soluții improvizate și cârpeli!