Procedura de repartizare a copiilor în clasele pregătitoare va fi stabilită de fiecare Inspectorat Școlar Județean

Paul Voicu - Primar 2020
Procedura de repartizare a copiilor în clasele pregătitoare va fi stabilită de fiecare Inspectorat Școlar Județean

Inspectoratele Școlare Județene vor stabili procedura exactă de repartizare a copiilor în clasele pregătitoare, în ordine alfabetică sau prin tragere la sorți în ședință publică,  nu școlile așa cum cu prevedea inițial metodologia de înscriere în clasa pregătitoare 2020, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache.

Decizia a fost luată în această dimineață, la Ministerul Educației, în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social.

ELIT

În cadrul acestei comisii, Ministerul a discutat cu sindicatele, cu reprezentanții elevilor și ai părinților metodologiile de înscriere în învățământul primar și de organizare a Evaluării Naționale și a Bacalaureatului.

Potrivit surselor Edupedu.ro, sindicatele au susținut în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei de Dialog Social ca procedura exactă de repartizare a elevilor în clasele pregătitoare să fie stabilită de fiecare școală în parte, în timp ce Federația Națională a Părinților, asociațiile de elevi și Ministerul Educației au impus deciderea regulilor la nivel județean.

Mihail David - 2020

Concret, modificarea adusă astăzi Metodologiei de înscriere în clasa pregătitoare 2020 este următoarea:

Gheorge Valentin Rotar - Alegeri Locale 2020

Varianta modificată astăzi a articolului 51, aliniatul (4), din proiectul Metodologiei de înscriere în clasa pregătitoare:

“(4) Constituirea formațiunilor de elevi în clasa pregătitoare se face după finalizarea procesului de înscriere, conform Calendarului, în baza unei proceduri elaborate la nivelul Inspectoratului Școlar Județean și aprobate de Consiliul de administrație, cu respectarea criteriilor de transparență, echitate, nondiscriminare și incluziune”.

Varianta inițială a articolului 51, aliniatul (4) din proiectul Metodologiei de înscriere în clasa pregătitoare era:

“Constituirea formațiunilor de elevi în clasa pregătitoare se face după finalizarea procesului de înscriere, conform Calendarului înscrierii, în baza unei proceduri elaborate la nivelul unității de învățământ și aprobate de Consiliul de administrație, cu respectarea criteriilor de transparență, echitate, nondiscriminare și incluziune“.

Deși Ministerul Educației nu vorbește în metodologia de înscriere în clasa pregătitoare 2020 nicăieri, explicit, despre tragerea la sorți a numelor copiilor sau despre repartizarea alfabetică a elevilor în clasele pregătitoare, o decizie din 2018 a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a impus aceste două soluții ca modalități “în deplină concordanţă cu prevederile O.G. nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare” de constituire a claselor de elevi.

Ministerul Educației folosește în metodologie, generic, sintagma: procedură de constituire a claselor “cu respectarea criteriilor de transparență, echitate, nondiscriminare și incluziune”.

Pe baza acestei sintagme, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a comunicat Inspectoratului Școlar Județean Timiș, în 2018, că:

“algoritmul de repartizare a elevilor în ordine alfabetică poate şi reprezintă o soluţie de a elimina eventualele discriminări generate de posibile criterii/preferinţe. Această repartizare poate fi considerată o metodă de repartiţie transparentă şi aleatorie în unităţile de învăţământ de stat.
Pentru a se dovedi transparenţă şi neimplicare preferenţială a repartizării învăţătorilor la formaţiunile de studiu constituite, aceasta se poate face prin extragere la sorţi.
Modalitatea de repartizare a elevilor pe criteriul alfabetic este în deplină concordanţă cu prevederile O.G. nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare cu modificările şi completările ulterioare, republicată.”

Calendarul de înscrieri în clasa pregătitoare 2020 – proiect

În perioada 4 martie – 23 martie 2020, părinții trebuie să completeze, online sau la școala pe care o doresc pentru copii, cererile-tip de înscriere. Validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, zilnic, în intervalul orar 8,00-18,00 (luni-vineri).

Listele cu copiii înscriși în clasa pregătitoare vor fi afișate, la școli, pe 1 aprilie 2020, când se încheie și prima etapă de înscriere în învățământul primar în anul școlar 2020-2021.

sursa: edupedu.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Badea Onu 15 februarie 2020 at 9:48

Cum vine vorba cu descentralizarea?

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...