Rămâi conectat

Actualitate

Probleme în „paradisul” Coaliției. USR-PLUS amenință cu ieșirea de la guvernare. Liberalii par să nu mai accepte bocancul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Apar tensiuni în coaliția de guvernare PNL-USR/PLUS-UDMR-Minorități, ultima fricțiune fiind pricinuită de moțiunea simplă depusă de PSD împotriva lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

Nici măcar nu s-a terminat împărțeală posturilor guvernamentale și deconcentrate și a venit cearta generală de la facerea Bugetului pentru 2021. S-a mers până acolo încât în plină ședință de guvern miniștrii USR/PLUS să amenințe că dacă nu primesc bani mai mulți nu vor susține proiectul. Și au primit mai mulți în dauna miniștrilor PNL.

Un nou hop se ridică la orizont. Va fi curând. E vorba de moțiunea simplă depusă la Camera Deputaților de PSD și susținută de toți ceilalți din opoziție și nu numai. Moțiunea pare bine țintită și se referă strict la haosul generalizat de la Ministerul Sănătății aflat sub conducerea lui Vlad Voiculescu – date concrete, întâmplări nefericite pe bandă rulantă și perspectivă neagră. Toate acestea fac ca moțiunea împotriva ministrului USR/PLUS să aibă șanse mari de reușită… mai ales dacă ținem cont că sunt destui de mulți liberali care și-au manifestat la scenă deschisă admirația pentru fostul ministrul Nelu Tătaru și criticând dur prestația lui Vlad Voiculescu.

Simțind pericolul liderii USR/PLUS au avertizat imediat – ”Dacă moțiunea împotriva lui Vlad Voiculescu va trece atunci Coaliția se rupe!” – declarația îi aparține unui lider USR din Guvernul Cîțu în cadrul unei recente întâlniri informale. E a III-a oară când liberalii sunt condiționați dur și de sus cu multă condescendență de noii lor parteneri la guvernare. Liberalii au cedat la împărțeala ministerelor pentru a putea să se constituie Guvernul Florin Câțu, liberalii au cedat la facerea Bugetului pentru 2021 pentru a avea în sfârșit un buget al României și li se pune acum sula în coaste dacă cumva nu își iau măsurile de precauție și moțiunea trece.

În mod normal adoptarea unei moțiuni simple este doar un vot de blam la adresa acelui ministru și nu implică neaparat demisia acelui ministru sau demiterea lui. Este la fel de adevărat că au fost cazuri când un ministru împotriva căruia a fost adoptată o moțiune simplă să fie demis, dar la fel de bine au fost miniștri care chiar și cu două moțiuni simple adoptate la adresa lor au rămas în funcție.

Importanța acestei moțiuni simple este una aparte. Dacă moțiunea trece este prima expresie clară a marilor probleme ale Coaliției care ar bubui în public (acum se fac eforturi disperate pentru a le ține sub capac… deși liberalii acuză frecvent că anumite campanii de presă – vezi la Apele Române , Spital Cluj sau altele)… au în spate comanditari din zona USR/PLUS. Dacă ”rebelii” liberali cu acordul tacit al conducerii PNL sau nu vor lovi în spatele USR/PLUS acest lucru ar trebui privit ca o atenționare că nu mai acceptă să fie călcați în picioare și că pot prelua oricând inițiativa în acest război surd pentru întâietate.

Și în discuțiile ascunse sub protecția anonimatului lucrurile stau la fel de încordate. ”Noi ne vedem de agenda noastră. Liberalii nu diferă cu nimic de PSD și de aceea suntem dispuși să ne luptăm cu ei. Noi putem pleca oricând înapoi în Opoziție și poate chiar ar fi mai bine pentru noi, dar pentru moment ne vedem de treabă și sperăm ca partenerii să nu fie atât de proști încât să ne dea ocazia să degajăm”, a spus un important lider parlamentar al USR/PLUS.

De partea cealaltă… liberalii par să nu mai accepte bocancul USR/PLUS: ”Voiculescu e un incapabil, un prost… Nu a fost în stare să lămurească treaba cu diplomele și mai avem pretenții să facă ceva în domeniul Sănătății unde nu face altceva decât să își aducă oamenii și firmele să le mufeze la cașcaval. E un fel de Cumpănașu. Ludovic (n.a referire la Ludovic Orban, președintele PNL) știe opinia noastră a parlamentarilor. Eu unul nu mai girez un prost în guvern și mai sunt și alții ca mine. Nu știu dacă suficienți ca să treacă moțiunea, dar trebuie să le arătăm că nu ne mai lăsăm la ei. Până la urmă ce riscăm? Nimic! Să plece!… dar îți spune eu că nu pleacă că deja le plac prea mult scaunele și secretarele și mașinile și SPP-ul”, a spus un deputat PNL, lider de organizație județeană, sub protecția anonimatului.

Că moțiunea simplă e foarte importantă a atras atenția și un important comentator de dreapta. Ea susține că moțiunea PSD este ”neașteptat de abilă” și le spune liderilor Coaliției să nu se culce cu capul pe o ureche că ar putea izbucni o criză majoră.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori

Unirea Ziarul

Publicat

în

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori Utilizatorii WhatsApp vor putea folosi, în curând, filtre pentru a separa şi localiza mai rapid mesajele. WhatsApp anunţă introducerea filtrelor pentru accesarea mai rapidă a mesajelor, o funcţionalitate care seamănă cu ceea ce există de foare mulţi ani în Gmail. Vor exista trei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea