Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Problema gunoaielor din județul Alba poate afecta calitatea vieții cetățenilor. Dănuț Hălălai ”Autoritățile locale trebuie să răspundă și să găsească de urgență soluții”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Problema gunoaielor care amenință să ”înghită” județul Alba a fost una intens dezbătută în ultimele zile, în mediul online. Oamenii au fost îngrijorați și revoltați din pricina acestei situații. Dănuț-Emil Hălălai, Comisar Șef al Gărzii de Mediu Alba, a discutat despre această problemă astăzi, 23.03.2021, în cadrul unei emisiuni Radio Unirea Fm. Acesta a ne-a explicat care ar putea să fie eventualele soluții și cum va fi afectat mediul înconjurător ca urmare a acestei situații.

Începând de ieri, gunoiul din mai multe localități din județ, printre care și Alba Iulia, au fost ”private” de ridicarea gunoiului menajer, deoarece nu mai există un loc în care acesta să poată fi depozitat. În ceea ce privește acest ”proces”, există două chestiuni separate: există un transportator care preia deșeul direct de la populație, și există cel care deține o autorizație pentru rampa de deșeuri și care operează această rampă.

CITEȘTE ȘI: Dumitrel îî SALVEAZĂ „fundul” lui Pleșa: Bihorul ne primește gunoiul

”La momentul de față avem rampa de deșeuri de la Galda, este deja predată către operatorul de salubritate, respectiv un consorțiu de firme. Acum, la momentul de față se lucrează la preluarea/predarea obiectivului rampa de la Galda, și chestiunile astea mai durează. Caietul de sarcini spune după 9 mai, eu sper că vom putea porni după 9 mai. În ceea ce privește autorizația de mediu, aceasta este dată, rampa poate funcționa respectând toate condițiile legale.”

Dănuț Hălălai a spus că în trecut exista un ”taxi al deșeurilor”. Pe scurt, firma Polaris, care era operatorul de salubritate, colecta deșeurile din aceste UAT-uri și le transporta la Târgu-Jiu, unde le depozita. Acest circuit era unul extrem de complex, care implica și foarte multe costuri. În urma unei sesizări legate de mirosul deranjant, Garda de Mediu Târgu Jiu a intervenit și a constatat existența unor probleme, motiv pentru care autorizația a fost retrasă. ”Această operațiune ne-a afectat și pe noi, pentru că noi suntem cei care vom avea de suferit dacă nu vom mai putea depozita la Târgu Jiu.”

În ceea ce privește eventualele soluții pentru problema actuală, el ne-a mărturisit că au fost puse în discuție trei posibile scenarii, pe care le-a detaliat.

Depozitarea gunoiului într-un oraș/județ învecinat

Se pare că președintele Consiliului Județean ar fi găsit o rezolvare pentru această problemă. În urma unor discuții avute cu Ilie Bolojan, se pare că acesta a acceptat ca gunoiul menajer din județul nostru să fie depozitat temporar în Bihor. ”Am înțeles de la președintele Consiliului Județean că există o înțelegere cu omologul său de la Bihor, cu domnul Bolojan. Am înțeles că acesta a fost de acord să depoziteze aceste deșeuri până într-un termen limită. Suntem într-o chestiune foarte complicată. Mai aveam trei săptămâni în care puteam porni această rampă, și ne trezim într-o chestiune foarte  complicată, cu atât mai mult cu cât avem deja o problemă delicată, aceasta a pandemiei. Este singurul lucru care ne mai lipsește. Sănătatea populației ar putea fi afectată. Să nu mai vorbim de faptul că gunoiul se vede, miroase, creează disconfort.”

Depozitarea pe o rampă temporară, pe șoseaua de centură

În cazul în care se va obține o autorizație pentru această depozitare, care nu este una foarte fericită din punctul său de vedere, el spune că vor face tot ce le stă în puteri pentru a reduce, pe cât posibil, orice fenomen de poluare. ”O a doua variantă ar fi o autorizație de mediu pe o rampă temporară, să se poată depozita pe o perioadă de 3-4 săptămâni, să se depoziteze pe centura orașului. Această chestiune nu mi se pare foarte bună, din punctul meu de vedere, pentru că avizul de mediu pentru o astfel de rampă a fost făcut pentru anumite cantități. O să vedem dacă autoritățile de mediu din județul Alba, respectiv Agenția de Protecție a Mediului o să îi acorde autorizatia de mediu pentru chestiunea asta, o să fim cu ochii pe operator, iar dacă se dorește depozitarea pe rampa de acolo, noi o să fim cu o echipă de comisari, în așa fel încât să reducem pe cât posibil orice fel de fenomen de poluare.”

Depozitarea pe una din celulele de la Galda

Se pare că această ultimă propunere nu este neapărat cea mai fezabilă, cu toate că rampa de la Galda a primit deja toate autorizațiile de mediu ”O altă chestiune care s-a propus, care se pare că nu este cea mai fezabilă, constă în depozitarea acestor deșeuri pe una dintre celulele de la Galda, în condițiile în care rampa de la Galda are toate autorizațiile de mediu. Aici ar fi trebuit discutat cu operatorul care a preluat stația de la Galda să poată începe depozitarea mai repede pentru cele 8 sau 9 localități. Vom avea posibilitatea să depozităm acolo în cele trei săptămâni, după care o să intrăm cu alt operator, pentru că este foarte complicat la momentul de față  să schimi operatorul la nivelul orașului Alba Iulia. Operatorul a venit cu pubele, cu anumite chestiuni care trebuie să țină cont de contracte făcute. O schimbare de operator în mers durează, oricât de repede ai face-o,  tot durează 2-3 săptămâni.”

Acesta a spus că speră să se găsească o soluție în cursul zilei de astăzi, pentru ca la sfârșitul săptămânii deșeurile să poată să fie depozitate în unul dintre locurile despre care s-a discutat. Având în vedere că această problemă va afecta calitatea aerului pe care îl respirăm, autoritățile ar trebui să depună toate diligențele necesare pentru a rezolva cu celeritate această chestiune. În caz contrar, vor exista sancțiuni ”Autoritățile locale trebuie să răspundă și să găsească de urgență soluții. Noi ca și Gardă vom constata și vom da amenzi în cazul în care situația nu este respectată. Ei trebuie să decidă foarte repede. Noi vom aplica măsurile legale în condițiile în care vom avea cea mai mică poluare și va fi pusă în pericol sănătatea persoanelor, pentru că nu putem lăsa oamenii descoperiți. Chestiunea asta nu o avem de acum, eu port această chestiune de acum 5 ani de zile. Tot timpul s-a pasat responsabilitatea, am încercat s-o învârtim, dar problema nu s-a rezolvat.”- a mai declarat acesta pentru Radio Unirea Fm.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

DOLIU în familia primarului din Alba Iulia: Mama lui Gabriel Pleșa a încetat din viață după o grea suferință

Ziarul Unirea

Publicat

în

DOLIU în familia primarului din Alba Iulia: Mama lui Gabriel Pleșa a încetat din viață după o grea suferință Este doliu în familia primarului de la Alba Iulia. Mama lui Gabriel Pleșa a încetat din viață vineri, 26 aprilie, după o grea suferință. Citește și: Mesaje de condoleanțe Mama primarului Gabriel Pleșa, Maria Pleșa, a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea