Rămâi conectat

Actualitate

„Prison Break” de Alba: Un deținut a scris pe o bucată de cearșaf „Plan de evadare Aiud”, unde a notat pașii de urmat pentru a evada din penitenciar. Cum a fost prins

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Prison Break” de Alba: Un deținut a scris pe o bucată de cearșaf „Plan de evadare Aiud”, unde a notat pașii de urmat pentru a evada din penitenciar. Cum a fost prins

Un deținut condamnat la aproape 30 de ani de închisoare pentru omor și tentativă de omor a încercat o evadare spectaculoasă din Penitenciarul Aiud.

Fapta a avut loc în martie 2018, dar abia peste 5 ani avea să fie judecată și pedepsită. Bărbatul (I. B.), condamnat pentru omor în Galați și tentativă de omor în Dâmbovița, s-a aflat în perioada 19 martie – 30 martie 2018 în executarea pedepsei în Penitenciarul Aiud din Alba, fiind încadrat în regim de maximă siguranță.

„În perioada care precede nopții de 28 spre 29 martie 2018, inculpatul a întocmit un plan în vederea evadării din Penitenciarul Aiud, desenând o schiță pe o bucată de material textil, ruptă dintr-un cearșaf, pe care a inscripționat Plan de evadare Aiud și și-a notat pe aceasta pașii de urmat după ieșirea din camera de detenție.

În continuare, în noaptea de 28 spre 29 martie 2018, a scos o tijă care măsura aproximativ 50 cm, din sistemul de închidere al geamului camerei de deținere, pe care l-a distrus, și cu ajutorul căreia a dislocat tencuiala și bucăți mici de cărămidă de sub rama geamului, respectiv de lângă gratiile de fier montate la acel geam, pentru a slăbi sistemul de siguranță de la fereastră. Înspre dimineața zilei de 29.03.2018, inculpatul s-a oprit din activitatea infracțională, a ascuns tija metalică și schița întocmită, având intenția ca în nopțile următoare să continue, până reușea dislocarea gemului și să evadeze din starea de deținere”, au susținut anchetatorii.

O percheziție i-a dat peste cap planul de evadare

Planul nu a putut fi pus în executare, întrucât a doua zi dimineață, respectiv în data de 29 martie 2018, în baza unui plan de acțiune întocmit la nivelul Penitenciarului Aiud, a fost efectuată o percheziție la camera unde era cazat individual deținutul.

A fost găsită tija metalică ascunsă sub pat, iar schița cu planul de evadare din Penitenciarul Aiud a fost identificată ascunsă sub salteaua patului.

Deținutul a declarat că nu a intenţionat să evadeze, ci doar să îi fie schimbat regimul de executare, însă instanța de judecată a considerat că este nesincer.

Bărbatul a ajuns la închisoare în 2015 și avea de executat nu mai puțin de 23 de ani de detenție pentru omor pentru că-și omorâse vecina, o femeie în vârstă de 70 de ani. În 2018 a încercat să își omoare un coleg de celulă, pe care l-a lovit cu televizorul în cap, doar pentru că acesta i-a cerut insistent țigări.

Apoi, în 28 februarie 2023, I. B. a mai primit un supliment de pedeapsă, pentru tentativă la evadare și distrugere, acesta urmând să stea după gratii 9 ani, 1 lună şi 7.402 de zile: adică aproape 30 de ani.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vouchere pentru alimente 2023: LISTA actualizată a magazinelor în care pot fi folosite cardurile sociale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vouchere pentru alimente 2023: LISTA actualizată a locurilor în care pot fi folosite cardurile sociale O nouă listă a magazinelor în care pot fi folosite voucherele sociale a fost publicată de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. MIPE urmează a vira, în prima jumătate a lunii decembrie 2023, ultima tranşă de bani din acest an […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare