Rămâi conectat

Cultură Educație

Prin minciună şi fals, Şcoala din Teleac este închiriată pentru 100 de lei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În şedinţa din 27 ianuarie 2011, primarul comunei Ciugud a obţinut votul majoritar al consilierilor locali pe un proiect de hotărâre ticluit de acesta pentru închirierea unei săli de clasă (circa 32 m.p. plus sala de acces în aceasta, care este comună cu cea pentru copiii de la grădiniţă) din clădirea în care funcţionează grădiniţa din satul Teleac. Clădirea are 2 săli de clasă. În una se desfăşoară activitatea grădiniţei, iar în cea de-a doua este amenajată o mică expoziţie sătească, dar este folosită în mod curent şi ca spaţiu public, unde de 2 ori pe săptămână medicii de familie merg din centrul de comună şi asigură consultaţii persoanelor vârstnice şi copiilor din sat, dar acesta este spaţiul în care merg şi funcţionarii primăriei şi încasează impozitele şi taxele locale, se încasează şi facturile pentru celelalte servicii – televiziunea prin cablu, apa curentă, etc. Aşadar, un spaţiu de mare utilitate pentru populaţie.
Sfidarea legii şi interesului local
Pentru obţinerea aprobării consilierilor, adică a forului care răspunde în final pentru legalitatea hotărârilor, primarul Damian nici măcar nu s-a mai deranjat să întocmească toate documentele necesare, fie şi doar ca o formalitate – cum se întâmplă de obicei în întocmirea documentaţiilor pentru şedinţe, deoarece majoritatea consilierilor, de 8-9 persoane din 11 consilieri, nu se deranjează să-şi pună măcar problema dacă ceea ce primarul propune este legal sau total pe lângă astfel de reglementări. Astfel, proiectul de hotărâre pentru închirierea şcolii din Teleac, nu a fost însoţit de o expunere de motive, nu are avizele locale prevăzute de lege sau pentru schimbarea destinaţiei spaţiului din unul destinat invăţămîntului în unul comercial sau cu alte utilitate. Drept paravan demersului său, primarul oferă un minim de informaţii: spaţiul „se închiriază în favoarea Societăţii pentru ajutorare ELEN” şi va folosi ca sediu pentru proiectul „Spaţiu rural românesc între identitate şi globalizare – valorificarea potenţialului resurselor umane din mediul rural şi promovarea mobilităţii ocupaţionale şi geografice”, derulat de Societatea de ajutorare Elen, cu sediul în localitatea Alba lulia, str. Simion Barnutiu nr. 17, jud. Alba şi că societatea ar aparţine unui funcţionar al Primăriei Cugud – Pop Doru.
Personal, în calitate de consilier local, le-am explicat colegilor că nu este oportună închirierea spaţiului tocmai pentru că acesta este nu doar util, ci absolut necesar sătenilor pentru utilităţile mai sus menţionate. Nu a fost suficient ca argument pentru susţinătorii primarului din Consiliul local nici faptul că închirierea înseamnă pierdere pentru administraţia locală, deoarece propunerea primarului era o chirie de 100 de lei lunar, şi cheltuieli administrative de folosinţă a acestuia tot de 100 de lei, în condiţiile în care în sezonul rece numai cheltuiala cu încălzirea pentru şcoală este de peste 800 de lei. Aşadar, pe lângă pierderea spaţiului ca utilitate publică, mai trebuie plătite şi cheltuielile noului locatar al şcolii, pe post de chiriaş.
Minciuni gogonate şi fals în acte publice
Deoarece înaintea şedinţei de Consiliu local nu am avut timpul necesar să mă documentez asupra celor prezentate în proiectul de hotărâre, deoarece Ordinea de zi mi-a fost prezentată cu mare întârziere, am încercat să aflu unele detalii ulterior şedinţei. Aşa am aflat că la adresa menţionată în Proiectul de hotătâre, Alba lulia, str. Simion Bărnuţiu nr. 17, este înregistrată societatea de ajutorare Elena, dar nu „ELEN”, cum este menţionat în hotărârea adoptată de majoritatea consilierilor din Ciugud, iar ca titulari ai acesteia sunt menţionaţi Elena Covaciu – preşedinte şi Cristian Covaciu ca vicepreşedinte (Vezi faximil anunţ pe internet) publicinfo.ro – Portal de Informaţii Publice – ONG SOCIETATEA DE AJUTORARE ELENA, Alba, Simion Bărnuţiu nr. 17, Elena Covaciu, preşed. Cristian Covaciu, vicepreşed. Elena Covaciu, 0258811827, 0258814491.
Din acest moment este limpede că primarul Damian a venit în faţa consilierilor nu doar cu informaţii incomplete, ci de-a dreptul cu falsuri care au devenit fals în acte publice odată ce propunerea lui a devenit Hotărâre a Consiliului local. Nu pot să-mi imaginez că doamna Elena Covaciu sau fiul acesteia Cristian – oameni de prestigiu, care administrează firma de porţelan IPEC, se vor muta în spaţiul unei săli de clasă la Teleac, închiriată prin fals de la administraţia locală Ciugud, şi nici că aceştia ar avea nevoie de finanţare de la această comună pentru încălzire, curăţenie, curent electric şi alte cheltuieli administrative. Există, însă, unele informaţiile conform cărora în spatele acestei găinării penale stă o prietenie, pe alocuri dubioasă, între primarul Gheorghe Damian şi Cosmin Covaciu. Nici acest amănunt nu este foarte important. Grav rămâne faptul că interesele locuitorilor sunt călcate în picioare tocmai de cei care ar trebui să le apere interesele, iar autoritatea locală nr. 1, primarul comunei recurge la fals pentru a crea un favor minuscul unui om pentru care un astfel de avantaj nu înseamnă nimic. Dar se confirmă zicala că „Oamenii mărunţi se ocupă de nimicuri”! Cât despre „metodă”, aceasta seamănă leit cu una descrisă chiar de primarul Damian, descoperită de el ca fiind folosită anul trecut de o firmă participantă la licitaţia pentru canalizarea localităţii şi care copia în denumirea folosită denumirea unei firme foarte puternică din Spania, numai că din denumirea acesteia era „omisă” o literă, lată un motiv pentru care putem fi (???) mândri: primarul nostru prinde din zbor… prostiile.
Constantin BUCEA, consilier local Ciugud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

Amsterdam Music Festival anunță un line-up monumental în “noua decadă”

Dan HENEGAR

Publicat

în

Ajuns la cea de-a unsprezecea ediție, Amsterdam Music Festival pregătește o ediție cu totul specială, sâmbătă, 21 octombrie, pe stadionul Johan Cruijff Arena din Amsterdam. Fenomenala artistă de origine belgiană. Charlotte de Witte, este surpriza din line-up-ul anunțat de organizatori pentru 2023.

Alături de aceasta pe scenă vor mai urca vor împărți scena AMF în 2023 Afrojack, Armin van Buuren, Dimitri Vegas & Like Mike, James Hype, Meduza sau Vini Vici. Cel mai mare eveniment care are loc în cadrul Amsterdam Dance Event a anunțat.

La un deceniu de existență, AMF întoarce pagina, anticipând cine sunt următoarele superstaruri ale muzicii dance. „Am fost întotdeauna mândri să rezervăm cele mai mari nume din industria noastră la AMF”, a declarat co-fondatorul și CEO-ul ALDA, Allan Hardenberg. „Ceea ce vedem acum este o artistă care, fără îndoială, își revendică spațiul ca una dintre cele mai mari vedete ale muzicii dance. Credem cu tărie că artiști precum Charlotte de Witte sunt viitorul, așa că am simțit că ar trebui să-i oferim o platformă precum AMF pentru a răspândi acest sunet”, a incheiat acesta.

AMF 2023 va oferi, de asemenea, o oportunitate unică de a-l vedea pe Headhunterz interpretând unul dintre ultimele sale spectacole, darămite la această scară. Headhunterz a anunțat recent că va înceta să cânte după 2023 pentru a se concentra pe producerea de muzică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Colaborare cu TIK TOK

Pe lângă cartografierea de noi teritorii dintr-o perspectivă muzicală, AMF este, de asemenea, lider atunci când vine vorba de crearea de conținut la evenimentele lor. De asemenea, AMF anunță cu mândrie că TikTok este partenerul oficial de conținut al evenimentului. Vorbind despre parteneriat, Farhad Zand, TikTok Music Partnerships, a declarat: „Pe măsură ce TikTok își aprofundează angajamentul față de muzica electronică, suntem atât de încântați să colaborăm cu AMF pe măsură ce ne întoarcem la Amsterdam Dance Event pentru al doilea an. ADE este un eveniment iconic și extrem de influent în industria globală a muzicii electronice și abia așteptăm să ne întoarcem cu hub-ul nostru TikTok pentru a explora modalități de a continua să creștem un gen atât de interesant și divers din punct de vedere muzical.”

Mai multe detalii dar și bilete pentru marele eveniment al toamnei din Europa găsiți pe amf-festival.com, începând de la 89,00 €.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2023: înscrieri prelungite și premii în valoare totală de peste 14.000 de euro

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2023: înscrieri prelungite și premii în valoare totală de peste 14.000 de euro

Asociația pentru Valori în Educație (AVE) prelungește înscrierile pentru Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2023. Astfel, directorii și directorii adjuncți din liceele, școlile și grădinițele publice și private din România mai pot aplica pentru unul dintre cele patru premii până pe 22 august (ora 23.59). Înscrierea se face online.

Gala Premiilor pentru Directorii Anului este un eveniment unic care apreciază la scenă deschisă poveștile de succes ale liderilor educaționali care fac diferența pentru copii și transformă școlile din România. Totodată, este singurul eveniment care aduce împreună liderii din școli și pe cei din business, reprezentanți din sectorul non-profit și din cel public, determinați să genereze schimbarea necesară pentru viitorul școlilor din țara noastră.

Elit - Gustul Desăvârșit

Asociația pentru Valori în Educație premiază începând din 2017 directorii de școală care, prin eforturile și proiectele pe care le implementează, schimbă școlile și comunitățile din care fac parte. Anul acesta are loc a șaptea ediție a Galei Premiilor pentru Directorii Anului, care se va desfășura pe 9 octombrie, la Ateneul Român.

  Prin intermediul Galei Premiilor pentru Directorii Anului este recunoscut rolul strategic al directorului de școală în procesul de modernizare a educației. AVE premiază 4 directori de școală în cadrul următoarelor categorii: Inovare, Antreprenoriat, Egalitate de Șanse, precum și marele premiu, Directorul Anului 2023. Pentru fiecare categorie va fi acordat un premiu în valoare de 3.500 de euro cu scopul de a susține directorii în proiectele pe care le au în derulare în cadrul școlii sau pentru a demara un nou proiect. De asemenea, aceștia primesc și un loc în programul AVE de transformare a școlilor din România.

Înscrierea se face prin completarea, până pe 22 august, ora 23.59, a unui formular disponibil online, unde fiecare director poate aplica pentru cel mult două categorii de premii din cele trei posibile – Inovare, Antreprenoriat și Egalitate de Șanse. Fiecare director înscris este luat automat în considerare și pentru marele premiu, Directorul Anului 2023.

Mai mult, oricine cunoaște un director de școală cu rezultate extraordinare îl poate încuraja să aplice prin completarea unui formular de recomandare care durează maximum 5 minute.

Selecția și jurizarea pentru Gala Premiilor pentru Directorii Anului se fac în mai multe etape, pentru care au fost cooptați specialiști din diferite domenii. Comisiile de jurizare alocate fiecărei categorii de premiu vor fi compuse din minimum șapte membri, majoritatea reprezentanți ai mediului de afaceri, specialiști în recrutare și educație, precum și câte un reprezentant al elevilor și un jurnalist.

Gala Premiilor pentru Directorii Anului este la a șaptea ediție și își propune să devină o tradiție. Evenimentul, organizat de Asociația pentru Valori în Educație, are rolul de a oferi sprijin și recunoaștere directorilor de școală, dar și să creeze un mediu în care educația să fie apreciată și valorizată, inspirând și mobilizând întreaga comunitate și lideri din diferite sectoare pentru a se implica în transformarea educației. Asociația pentru Valori în Educație (AVE) este o organizație non-profit, al cărei principal obiectiv este acela de a aduce sistemul educațional din România în top 10 din Europa, până în 2035. AVE dorește să transforme sistemul educațional din România într-unul care să promoveze respectul, onestitatea, spiritul de echipă și responsabilitatea. Detalii complete pot fi găsite pe site-ul https://ave-romania.ro/.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Ești proaspăt absolvent și vrei un job „solid”? Înscrie-te la Școala Tehnică Holcim! (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Școala Tehnică Holcim, lansată de Holcim România, unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcții de pe piață, continuă înscrierile pentru o nouă generație de tineri care doresc să se specializeze în sectorul construcțiilor. Programul de școlarizare are titlu gratuit și este recunoscut de către Ministerele Muncii și al Educației.  

Programul educațional se adresează absolvenților de liceu cu profil tehnic sau real dornici să se pregătească profesional pentru industria materialelor de construcții.

La Școala Tehnică Holcim din Aleșd, cei 20 de elevi tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani  vor avea asigurate:  burse de merit, cazare și masă, transport, toate materialele necesare studiului și echipamentul individual de protecție.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cel mai important este că, la finalul anilor de studiu, absolvenții vor primi o diplomă cu calificarea de Tehnician în industria cimentului și un loc de muncă în una dintre locațiile Grupului Holcim Romania.

„Căutăm tineri care doresc să descopere lucruri noi, curioși și ambițioși, pregătiți să își dezvolte cunoștințele tehnice, să învețe ce înseamnă munca în echipă și colaborarea cu profesioniști. Programul educațional are menirea de a pune, pe perioada a doi ani de studii, bazele viitoarei cariere în industria construcțiilor pentru viitorii absolvenți ai Școlii Tehnice.“ – este mesajul transmis de Florina Rusneac, Manager Resurse Umane și Coordonator Școala Tehnică Holcim.

Ce vei învăța?

Modulul teoretic include cursuri tehnice, precum procesul și tehnologia de fabricare a cimentului, mentenanță mecanică, preventivă, electrică, calitate, tehnologia prefabricatelor, SSM și mediu, dar și cursuri generale precum matematică, fizică, chimie, limbi străine (engleză), desen tehnic, IT. Toate cunoștințele teoretice dobândite vor putea fi aplicate de cursanți în fabricile Holcim și Somaco și a stațiilor de betoane Holcim, în cadrul unor module de practică supervizate de mentorii companiei.

Cum te înscrii?

Documente necesare: scrisoare de motivație, copie CI, certificat naștere, certificat căsătorie (dacă este cazul), diplomă de bacalaureat / adeverință de absolvire, foaie matricolă a celor 4 ani de liceu, adeverință de la medicul de familie.

Cei selectați pentru programul educațional vor parcurge și o perioadă de examinare. Pe 22 august, vor susține un examen scris, cu cerințe din matematică, fizică și chimie, apoi în zilele de 23 și 24 august vor parcurge o evaluare profil psihologic, un interviu și o evaluare orală de cunoștințe în limba engleză.

Bibliografie:

Matematică I. Operații cu numere reale a. Puteri b. Radicali c. Calcul algebric II. Ecuații de gradul I, II și III III. Funcții de gradul I și II. Operații cu funcții. IV. Elemente de trigonometrie a. Funcțiile sin, cos, tg, ctg b. Formule trigonometrice fundamentale c. Ecuații trigonometrice V. Calcule cu procente VI. Sisteme de ecuații VII. Elemente de geometrie plană și în spațiu a. Calculul perimetrelor, ariilor, volumelor b. Corpuri geometrice și formule de calcul în corpuri geometrice c. Desfășurarea corpurilor geometrice

Fizică I. Principiile mecanicii Newtoniene și tipuri de forțe II. Legea lui Newton III. Masă și greutate (Definiție. Formule de calcul) IV. Forțe gravitaționale și acceleratii gravitaționale (Definiție. Formule de calcul) V. Lucru mecanic. Putere mecanică. Energie mecanică. (Definiție. Formule de calcul) VI. Echilibrul corpurilor VII. Sistemul internațional de unități de măsură. Multipli și submultipli. VIII. Legea lui Ohm a. Condensatoare b. Rezistență c. Electromagnetism. Câmpul magnetic d. Inducția electromagnetică IX. Transferul de căldură. Convectie. Radiație. X. Legea transformării izoterme, izocore, izobare. XI. Principiul I și II al termodinamicii

Chimie I. Simbolurile elementelor chimice II. Valența elementelor III. Solide a. Cristaline b. Metalice c. Ionice d. Covalente e. Moleculare IV. Lichide a. Structura b. Soluții c. Concentrația molară V. Acizi și baze. Proprietăți VI. Gaze. Starea gazoasă. Transformări de baza. VII. Clasificarea substanțelor chimice VIII. Clasificarea reacțiilor chimice IX. Combustibili

Examinarea va avea loc la Colegiul Tehnic Alexandru Roman din Aleșd (str. Ciocârliei, nr.4, cod poștal 415100, jud. Bihor). Rezultatele finale se vor afișa pe 25 august.

Cei care doresc să se înscrie la Școala Tehnică Holcim din Aleșd o pot face online, pe site https://www.holcim.ro/ro/cariere/programe-educationale/scoala-tehnica, la secretariatul Colegiul Tehnic Alexandru Roman din Aleșd  sau prin WhatsApp la numărul de telefon 0758-016.284.

Scanând codul QR de mai jos viitorii specialiști Holcim sunt invitați să se înscrie în grupul de WhatsApp al Școlii Tehnice Holcim și să obțină astfel informații suplimentare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare