Rămâi conectat

Cultură Educație

Prin minciună şi fals, Şcoala din Teleac este închiriată pentru 100 de lei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În şedinţa din 27 ianuarie 2011, primarul comunei Ciugud a obţinut votul majoritar al consilierilor locali pe un proiect de hotărâre ticluit de acesta pentru închirierea unei săli de clasă (circa 32 m.p. plus sala de acces în aceasta, care este comună cu cea pentru copiii de la grădiniţă) din clădirea în care funcţionează grădiniţa din satul Teleac. Clădirea are 2 săli de clasă. În una se desfăşoară activitatea grădiniţei, iar în cea de-a doua este amenajată o mică expoziţie sătească, dar este folosită în mod curent şi ca spaţiu public, unde de 2 ori pe săptămână medicii de familie merg din centrul de comună şi asigură consultaţii persoanelor vârstnice şi copiilor din sat, dar acesta este spaţiul în care merg şi funcţionarii primăriei şi încasează impozitele şi taxele locale, se încasează şi facturile pentru celelalte servicii – televiziunea prin cablu, apa curentă, etc. Aşadar, un spaţiu de mare utilitate pentru populaţie.
Sfidarea legii şi interesului local
Pentru obţinerea aprobării consilierilor, adică a forului care răspunde în final pentru legalitatea hotărârilor, primarul Damian nici măcar nu s-a mai deranjat să întocmească toate documentele necesare, fie şi doar ca o formalitate – cum se întâmplă de obicei în întocmirea documentaţiilor pentru şedinţe, deoarece majoritatea consilierilor, de 8-9 persoane din 11 consilieri, nu se deranjează să-şi pună măcar problema dacă ceea ce primarul propune este legal sau total pe lângă astfel de reglementări. Astfel, proiectul de hotărâre pentru închirierea şcolii din Teleac, nu a fost însoţit de o expunere de motive, nu are avizele locale prevăzute de lege sau pentru schimbarea destinaţiei spaţiului din unul destinat invăţămîntului în unul comercial sau cu alte utilitate. Drept paravan demersului său, primarul oferă un minim de informaţii: spaţiul „se închiriază în favoarea Societăţii pentru ajutorare ELEN” şi va folosi ca sediu pentru proiectul „Spaţiu rural românesc între identitate şi globalizare – valorificarea potenţialului resurselor umane din mediul rural şi promovarea mobilităţii ocupaţionale şi geografice”, derulat de Societatea de ajutorare Elen, cu sediul în localitatea Alba lulia, str. Simion Barnutiu nr. 17, jud. Alba şi că societatea ar aparţine unui funcţionar al Primăriei Cugud – Pop Doru.
Personal, în calitate de consilier local, le-am explicat colegilor că nu este oportună închirierea spaţiului tocmai pentru că acesta este nu doar util, ci absolut necesar sătenilor pentru utilităţile mai sus menţionate. Nu a fost suficient ca argument pentru susţinătorii primarului din Consiliul local nici faptul că închirierea înseamnă pierdere pentru administraţia locală, deoarece propunerea primarului era o chirie de 100 de lei lunar, şi cheltuieli administrative de folosinţă a acestuia tot de 100 de lei, în condiţiile în care în sezonul rece numai cheltuiala cu încălzirea pentru şcoală este de peste 800 de lei. Aşadar, pe lângă pierderea spaţiului ca utilitate publică, mai trebuie plătite şi cheltuielile noului locatar al şcolii, pe post de chiriaş.
Minciuni gogonate şi fals în acte publice
Deoarece înaintea şedinţei de Consiliu local nu am avut timpul necesar să mă documentez asupra celor prezentate în proiectul de hotărâre, deoarece Ordinea de zi mi-a fost prezentată cu mare întârziere, am încercat să aflu unele detalii ulterior şedinţei. Aşa am aflat că la adresa menţionată în Proiectul de hotătâre, Alba lulia, str. Simion Bărnuţiu nr. 17, este înregistrată societatea de ajutorare Elena, dar nu „ELEN”, cum este menţionat în hotărârea adoptată de majoritatea consilierilor din Ciugud, iar ca titulari ai acesteia sunt menţionaţi Elena Covaciu – preşedinte şi Cristian Covaciu ca vicepreşedinte (Vezi faximil anunţ pe internet) publicinfo.ro – Portal de Informaţii Publice – ONG SOCIETATEA DE AJUTORARE ELENA, Alba, Simion Bărnuţiu nr. 17, Elena Covaciu, preşed. Cristian Covaciu, vicepreşed. Elena Covaciu, 0258811827, 0258814491.
Din acest moment este limpede că primarul Damian a venit în faţa consilierilor nu doar cu informaţii incomplete, ci de-a dreptul cu falsuri care au devenit fals în acte publice odată ce propunerea lui a devenit Hotărâre a Consiliului local. Nu pot să-mi imaginez că doamna Elena Covaciu sau fiul acesteia Cristian – oameni de prestigiu, care administrează firma de porţelan IPEC, se vor muta în spaţiul unei săli de clasă la Teleac, închiriată prin fals de la administraţia locală Ciugud, şi nici că aceştia ar avea nevoie de finanţare de la această comună pentru încălzire, curăţenie, curent electric şi alte cheltuieli administrative. Există, însă, unele informaţiile conform cărora în spatele acestei găinării penale stă o prietenie, pe alocuri dubioasă, între primarul Gheorghe Damian şi Cosmin Covaciu. Nici acest amănunt nu este foarte important. Grav rămâne faptul că interesele locuitorilor sunt călcate în picioare tocmai de cei care ar trebui să le apere interesele, iar autoritatea locală nr. 1, primarul comunei recurge la fals pentru a crea un favor minuscul unui om pentru care un astfel de avantaj nu înseamnă nimic. Dar se confirmă zicala că „Oamenii mărunţi se ocupă de nimicuri”! Cât despre „metodă”, aceasta seamănă leit cu una descrisă chiar de primarul Damian, descoperită de el ca fiind folosită anul trecut de o firmă participantă la licitaţia pentru canalizarea localităţii şi care copia în denumirea folosită denumirea unei firme foarte puternică din Spania, numai că din denumirea acesteia era „omisă” o literă, lată un motiv pentru care putem fi (???) mândri: primarul nostru prinde din zbor… prostiile.
Constantin BUCEA, consilier local Ciugud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea