Primul judecător din România mort din cauza COVID-19, la doar 47 de ani. CSM: ,,Ne exprimăm profundul regret pentru încetarea din viaţă, și transmitem sincere condoleanțe familiei”

Bogdan Marin, judecător la Tribunalul București, este oficial primul judecător din România mort în urma infectării cu COVID-19. Magistratul avea 47 de ani și era internat la Terapie Intensivă de joi, au declarat surse judiciare pentru G4Media.

Colegii săi se află în stare de șoc pentru că judecătorul se simțea bine și prezenta o evoluție favorabilă, însă starea lui s-a deteriorat în urmă cu câteva zile. Joi a fost intubat la ATI, iar sâmbătă au fost identificați donatori pentru plasma care urma să ajungă la magistrat.

Elit ELIT

Judecătorul Bogdan Marin a decedat duminică și nu este cunoscut dacă acesta suferea și de alte afecțiuni.

UPDATE ora 21:30 Forumul Judecătorilor din România a transmis, printr-un comunicat de presă publicat duminică, că își exprimă profunda tristețe pentru decesul judecătorului Bogdan Marin de la Tribunalul București, în urma infectării cu SARS-CoV-2:

”Încă o dată, în scopul protejării vieții și a sănătății personalului din instanțe, a tuturor colegilor magistrați, avocați, grefieri și, în același timp, a justițiabililor, dată fiind regretabila lipsă de reacție a autorităților, pe fondul creșterii numărului de persoane infectate în instanțe și parchete, asociația solicită restrângerea activității de judecată la soluționarea cauzelor urgente

Nu există, în contextul pandemic actual, nicio scuză pentru refuzul autorităților (Parlamentul României, Guvernul României, Ministerul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii, în limita competențelor legale) de a lua măsurile pe care asociațiile profesionale ale magistraților (Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție) le-au solicitat de nenumărate ori în ultimele opt luni: proceduri urgente legislative și administrative în scopul diminuării răspândirii infecțiilor respiratorii cauzate de virusul SARS-CoV-2, inclusiv prin restrângerea fazei orale în unele dintre cauzele aflate pe rolul instanțelor judecătorești și prin digitalizarea justiției în România.

În acest moment însă, în actualele condiții de lucru, situația pare scăpată de sub control, numărul judecătorilor, procurorilor și grefierilor infectați din instanțe și parchete fiind în continuă creștere, culminând, astăzi, cu decesul colegului judecător Bogdan Marin de la Tribunalul București. Ne putem doar imagina șocul prin care trec familia și colegii, constatând, totodată, fragilitatea măsurilor luate până în prezent în instanțe și parchete, impactul semnificativ pe care lipsa unei reforme profunde și ferme îl are pentru viața nu doar a colegilor noștri, ci și a avocaților ori a justițiabililor.

Solicităm adoptarea cu prioritate și celeritate a tuturor măsurilor legale care să permită restrângerea activității de judecată la soluționarea cauzelor urgente, având în vedere curba ascendentă de infectare, carantinarea unor zone din țară și riscul carantinării rapide a altora, situația din sistemul public de sănătate, gradul de ocupare a secțiilor ATI și tragismul care izvorăște din cumularea tuturor acestor factori.
Transmitem, pe această cale, condoleanțe familiei îndoliate!

UPDATE ora 19:49 Consiliul Superior al Magistraturii a publicat un mesaj de condoleanțe pe site-ul oficial al instituției prin care transmite condoleanțe familiei judecătorului Bogdan Marin, decedat în urma infectării cu COVID-19:

”Consiliul Superior al Magistraturii îşi exprimă profundul regret pentru încetarea din viaţă a domnului Bogdan Marin, judecător în cadrul Tribunalului București-Secția a IV-a Civilă, delegat de la Tribunalul Călărași, şi transmite sincere condoleanţe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească!”, au transmis reprezentanții CSM.

Sursa: g4media.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419