Rămâi conectat

Ştirea zilei

Primarul din Șibot, Ilie Tomuș, a pierdut definitiv procesul de incompatibilitate și va rămâne fără funcție

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Înalta Curte de Casașie și Justiție a respins, în 17 noiembrie, contestația primarului *Prefectul Dănuț Hălălai ar urma să emită un ordin privind încetarea mandatului de primar

Primarul comunei Șibot, Ilie Tomuș (PNL), a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI) și urmează să își piardă mandatul de primar. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins în 17 noimebrie 2017 contestația acestuia la o decizie anterioară a Curții de Apel Alba Iulia, care a a constatat starea de incompatibilitate a edilului. ANI a emis în decembrie 2015 un raport potrivit căruia primarul Ilie Tomuș a deținut calitatea de comerciant ca persoană fizică autorizată, concomitent cu funcţia publică de la conducerea Primăriei Șibot.

“Primarul Ilie Tomuș s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26 iunie 2012 – 14 iulie 2014 întrucât a deținut simultan funcția de primar al comunei Șibot și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul «Tomuş Ilie Persoană Fizică Autorizată», încălcând dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea 161/2003”, se susține în raportul emis în urmă cu aproape doi ani de ANI. Primarul a contestat raportul în justiție și a pierdut prima parte a procesului la Curtea de Apel Alba Iulia, în decembrie 2016.

Ilie Tomuș a susținut în instanță că nu a obținut venituri ca urmare a calității de persoană fizică autorizată. ”Arată ca nu a exercitat în toată această perioadă activități comerciale în calitate de titular al persoanei fizice autorizate «Tomuş Ilie Persoană Fizică Autorizată», așa cum de altfel se reține în raportul de evaluare. A figurat înregistrat sub această formă la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Al apână la data de 14.07.2014 , când a solicitat și s-a dispus radierea din registrul comerțului. (…) Într-adevăr există mențiuni la dosar în sensul că această activitate economică a încetat la data de 14.07.2014, însă se constată că reclamantul a încălcat regimul incompatibilităților, așa cum în mod corect au reținut și inspectorii pârâtei, deținând în mod simultan funcția de primar cât și funcția persoana fizica autorizata, contrar prescripțiilor legiuitorului din art. 87 alin.1 lit.g din Legea nr.161/2003.

De asemenea, din actele dosarului reiese faptul că reclamantul a realizat in perioada 2012-2013 venituri din activități comerciale, respectiv creșterea bovinelor  in suma de 3341 lei. Din cele ce preced, rezultă că raportul de evaluare contestat în prezenta cauză este legal, așa încât, pentru menținerea lui, Curtea va respinge acțiunea reclamantului ca neîntemeiată”, se afirmă în motivarea deciziei de la Curtea de Apel.

Edilul de la Șibot a mers mai departe și a contestat hotărârea Curții de Apel la Instanța Supremă, unde a pierdut definitiv procesul. ”Respinge recursul declarat de Tomuș Ilie împotriva sentinţei nr. 308/2016 din 28 decembrie 2016 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 17 noiembrie 2017”, se reține în dispozitivul deciziei de la ÎCCJ.

Urmarea acestei hotărâri definitive va fi emiterea unui ordin de către prefect prin care se va constata încetarea mandatului primarului Ilie Tomuș. Funcția va fi preluată interimar de viceprimarul comunei, până la organizarea de noi alegeri pentru postul de primar. Ilie Tomuș are și o condamnare penală la activ. În 2014 a fost condamnat la 1 an de închisoare cu amânarea executării pedepsei, pentru activităţi comerciale incompatibile cu funcţia de primar. Faptul că a încheiat un acord de vinovăție cu procurorii și a obținut amânarea executării, i-a permis acestuia să își păstreze funcția de primar și să candideze din nou în 2016.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea