Primarii din Aiud și Sîncel au emis ilegal dispozițiile privind majorarea salariilor funcționarilor cu sporul de dispozitiv de 25%

Primarii din Aiud și Sîncel au emis ilegal dispozițiile privind majorarea salariilor funcționarilor cu sporul de dispozitiv de 25%.

Tribunalul Alba a pronunțat primele decizii în cazul proceselor inițiate de Instituția Prefectului Alba împotriva a 42 de administrații locale din județ prin care a solicitat anularea unor dispoziții emise de primari prin care au fost majorate salariile angajaților cu 25%, reprezentând sporul de dispozitiv. În 15 noiembrie 2017, instanța de judecată a anulat dispozițiile emise în luna februarie 2017 de către primarii din comuna Sîncel, respectiv municipiul Aiud.

La Sîncel, prin dispozițiile emise de primarul Ilie Frățilă au fost majorate salariile a șapte funcționari, în timp ce la Aiud, dispozițiile emise de primarul Oana Badea au vizat circa 80 de angajați. În cauza referitoare la angajații Primăriei Aiud, dispozițiile primarului au fost anulate în parte, în sensul că s-a menținut sporul de 15% acordat unor angajați pentru ”condiții vătămătoare”.

În acțiunile depuse la instanța de judecată, reprezentanții Instituției Prefectului au precizat că indemnizația de dispozitiv a fost reglementată de prevederile art. 13 din Legea nr. 138/1999 privind salarizarea și alte drepturi ale personalului militar din instituțiile publice de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, precum și acordarea unor drepturi salariale personalului civil din aceste instituții, ea fiind instituită ca un spor salarial specific personalului militar și salariaților civili din instituțiile publice ale apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale. Această prevedere a fost menținută printr-o decizie a Curții Constituționale din decembrie 2009.

Reprezentanții administrațiilor locale au susținut prin documentele depuse la instanță că dispozițiile sunt legale și au invocat mai multe prevederi legislative și decizii ale Curții Constituționale. Potrivit motivării deciziei referitoare la situația de la Aiud, prin dispozițiile în discuție, s-a dispus egalizarea nivelului de salarizare al pârâților de ordinul 2 și funcționari publici din aparatul de specialitate al Primarului, la nivelul maxim în plată pentru fiecare funcție, grad/treaptă, gradație, vechime în muncă sau specialitate, după caz, și care sunt prevăzute în aceeași familie ocupațională, prin acordarea indemnizației de dispozitiv de 25% din salariul de bază începând cu luna februarie 2017.

”Actul administrativ supus discuției este nelegal, pe motiv că nu este suficient de bine motivat în fapt și în drept, în condițiile în care, pe de o parte, în cuprinsul lui nu se indică situația componenței salariului brut al funcționarilor publici cărora li s-a acordat sporul de dispozitiv cu începere de la data de 1.02.2017, în procent de 25%, nu se indică felul și cuantumul sporurilor individuale care se adaugă la salariul de bază al fiecăruia pe lângă sporul nou acordat, nu se arată care sunt salariile brute ale angajaților care lucrează în aparatul de specialitate al primarului până la data de 28.02.2017 și nici nu indică, pentru comparație, salariile certe încasate de alți salariați, de la alte primării din țară ori din județ, lucru care se impune pentru a dovedi oportunitatea modificării salarizării funcționarilor publici și a emiterii actului administrativ”, susține instanța de la Tribunal.

Potrivit motivării ”pârâtul nu a demonstrat legalitatea și oportunitatea emiterii actului sub aspectul necesității demonstrate de a aplica prevederile referitoare la stabilirea nivelului maxim al salariului de bază ori a indemnizației de încadrare, implicit a sporurilor solicitate alături de salariul de bază”.

De asemenea, instanța a constatat că drepturile salariale stabilite prin dispozițiile atacate sunt rezultatul unei interpretări eronate a dispozițiilor legale, acordarea sporului de dispozitiv fiind lipsită de suport legal. Deciziile pot fi atacate cu rescurs, iar competența de judecată va aparține Curții de Apel Alba Iulia. În perioada următoare,

Tribunalul se va pronunța și în celelate dosare aflate pe rol.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

6 Comentarii

Alegatorul 3 decembrie 2017 at 20:36

Și dacă sentința este definitivă, banii trebuie dați înapoi de către cei care au dat dispoziția din buzunarul propriu, normal, nu?

Pippo 3 decembrie 2017 at 20:49

Hooopa ! Pai ce-ai facut mai nene ?

Coco 4 decembrie 2017 at 0:20

Doamna primar Oana Badea va rugam sa veniti si acum pe jos, pe unele străzi ale orașului Aiud, asa cum a-ti venit si inainte de alegeri si a-ti facut oamenilor doar promisiuni false. Mi-aș dori să vă văd cum puteti străbate gropile pline de apă și noroi, cu niste pantofi cu toc, după care sa mergi la birou, cu acei pantofi!

Ilie de la Primarie 4 decembrie 2017 at 18:47

Pentru ”Alegatorul”
Gresit. Banii se vor da înapoi, dar nu de catre cei care au dat dispozitia, ci de catre cei care i-au încasat fara temei legal.Asa spune legea. Normal ,nu ?

Karma 4 decembrie 2017 at 20:04

Cand nu te duce capu…macar intreaba pe altii cum au facut ei…sau nu.

Alegatorul 5 decembrie 2017 at 5:34

Ptr. Iie. Legea spunea sa nu se dea, normal, nu?

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...