Rămâi conectat

Ştirea zilei

Primarii din Aiud și Sîncel au emis ilegal dispozițiile privind majorarea salariilor funcționarilor cu sporul de dispozitiv de 25%

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Primarii din Aiud și Sîncel au emis ilegal dispozițiile privind majorarea salariilor funcționarilor cu sporul de dispozitiv de 25%.

Tribunalul Alba a pronunțat primele decizii în cazul proceselor inițiate de Instituția Prefectului Alba împotriva a 42 de administrații locale din județ prin care a solicitat anularea unor dispoziții emise de primari prin care au fost majorate salariile angajaților cu 25%, reprezentând sporul de dispozitiv. În 15 noiembrie 2017, instanța de judecată a anulat dispozițiile emise în luna februarie 2017 de către primarii din comuna Sîncel, respectiv municipiul Aiud.

La Sîncel, prin dispozițiile emise de primarul Ilie Frățilă au fost majorate salariile a șapte funcționari, în timp ce la Aiud, dispozițiile emise de primarul Oana Badea au vizat circa 80 de angajați. În cauza referitoare la angajații Primăriei Aiud, dispozițiile primarului au fost anulate în parte, în sensul că s-a menținut sporul de 15% acordat unor angajați pentru ”condiții vătămătoare”.

În acțiunile depuse la instanța de judecată, reprezentanții Instituției Prefectului au precizat că indemnizația de dispozitiv a fost reglementată de prevederile art. 13 din Legea nr. 138/1999 privind salarizarea și alte drepturi ale personalului militar din instituțiile publice de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, precum și acordarea unor drepturi salariale personalului civil din aceste instituții, ea fiind instituită ca un spor salarial specific personalului militar și salariaților civili din instituțiile publice ale apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale. Această prevedere a fost menținută printr-o decizie a Curții Constituționale din decembrie 2009.

Reprezentanții administrațiilor locale au susținut prin documentele depuse la instanță că dispozițiile sunt legale și au invocat mai multe prevederi legislative și decizii ale Curții Constituționale. Potrivit motivării deciziei referitoare la situația de la Aiud, prin dispozițiile în discuție, s-a dispus egalizarea nivelului de salarizare al pârâților de ordinul 2 și funcționari publici din aparatul de specialitate al Primarului, la nivelul maxim în plată pentru fiecare funcție, grad/treaptă, gradație, vechime în muncă sau specialitate, după caz, și care sunt prevăzute în aceeași familie ocupațională, prin acordarea indemnizației de dispozitiv de 25% din salariul de bază începând cu luna februarie 2017.

”Actul administrativ supus discuției este nelegal, pe motiv că nu este suficient de bine motivat în fapt și în drept, în condițiile în care, pe de o parte, în cuprinsul lui nu se indică situația componenței salariului brut al funcționarilor publici cărora li s-a acordat sporul de dispozitiv cu începere de la data de 1.02.2017, în procent de 25%, nu se indică felul și cuantumul sporurilor individuale care se adaugă la salariul de bază al fiecăruia pe lângă sporul nou acordat, nu se arată care sunt salariile brute ale angajaților care lucrează în aparatul de specialitate al primarului până la data de 28.02.2017 și nici nu indică, pentru comparație, salariile certe încasate de alți salariați, de la alte primării din țară ori din județ, lucru care se impune pentru a dovedi oportunitatea modificării salarizării funcționarilor publici și a emiterii actului administrativ”, susține instanța de la Tribunal.

Potrivit motivării ”pârâtul nu a demonstrat legalitatea și oportunitatea emiterii actului sub aspectul necesității demonstrate de a aplica prevederile referitoare la stabilirea nivelului maxim al salariului de bază ori a indemnizației de încadrare, implicit a sporurilor solicitate alături de salariul de bază”.

De asemenea, instanța a constatat că drepturile salariale stabilite prin dispozițiile atacate sunt rezultatul unei interpretări eronate a dispozițiilor legale, acordarea sporului de dispozitiv fiind lipsită de suport legal. Deciziile pot fi atacate cu rescurs, iar competența de judecată va aparține Curții de Apel Alba Iulia. În perioada următoare,

Tribunalul se va pronunța și în celelate dosare aflate pe rol.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș

Ioana Neag

Publicat

în

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș Bibliotecarul hunedorean Avram Iancu, a navigat 87 de km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș, la invitația lectorului universitar Horea Nascu. ”Crăișorul apelor”, așa cum a fost numit în urma performanțelor sale, Avram Iancu s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea