Rămâi conectat

Ştirea zilei

Primăria Alba Iulia va fi nevoită să modifice HCL-ul ILEGAL, privind noile TARIFE la salubritate! Cum s-a transformat tariful unic/persoană LICITAT în preț/recipient

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primăria Alba Iulia va fi nevoită să modifice HCL-ul ILEGAL, privind noile TARIFE la salubritate! Cum s-a transformat tariful unic/persoană LICITAT în preț/recipient (pubelă).

Primăria municipiului Alba Iulia, în ciuda unor manipulări și intoxicări ordinare ale unor semianalfabeți juridic din presa locală, deloc dezinteresați, care încearcă să denatureze realitatea, va fi nevoită să modifice hotărârea de consiliu local privind ”aprobarea tarifelor unice și a tarifelor distincte practicate de către operatorul economic delegat, Asocierea SC RER VEST S.A./SC RETIM ECOLOGIC SERVICE S.A. în raport cu utilizatorii serviciului de salubrizare pentru activitatea de colectare și transport al deșeurilor municipale și similare desfășurată în Zona 1 – Lot 1 Alba Iulia a județului Alba în baza contractului de delegare prin concesiune a activității de colectare și transport a deșeurilor nr. 61/18.04.2019”.

În realitate, hotărârea adoptată de Consiliul local Alba Iulia, copiată în cea mai mare parte de la ADI SALUBRIS, dincolo de condițiile de formă, asupra cărora nu insistăm, are prevederi de o ILEGALITATE grosolană, care ar fi produs efecte directe în buzunarul cetățeanului din Alba Iulia. Prin hotărârea amintită se modifică tarifele ofertate de Asocierea RER VEST & RETIM, în cadrul licitației, tarife prevăzute foarte clar în contractul de delegare a serviciului de salubritate, în cazul utilizatorilor casnici de la case.

Citește și: Fără PRECEDENT! 50 de HOTĂRÂRI de CL ale UAT-urilor din Alba, cu privire la TARIFELE la GUNOI, declarate ILEGALE

Cu alte cuvinte, una au licitat cei de la RER VEST & RETIM, alta voia să aplice în practică Primăria Alba Iulia. Nu există niciun dubiu, dar absolut nici cel mai mic, RER VEST & RETIM au licitat un tarif unic pentru utilizatorii casnici din mediul urban, așa cum era prevăzut în caietul de sarcini, indiferent că e vorba de utilizatori de la bloc (Asociații) sau de la case! Legal nici nu puteau să liciteze altceva pentru că ar fi fost descalificați din cadrul procedurii de licitație.

S-a licitat un tarif unic/persoană în mediul urban de 7,03 lei (vezi facsimil), la care se adaugă depozitarea, taxa pentru economia circulară și taxa pe valoarea adăugată, iar HCL-ul adoptat modifică condițiile de la licitație, trecându-se de la tariful unic pe utilizator casnic, la tariful pe recipient (pubelă etc.) pentru utilizatorii de la case, ILEGALITATE evidentă! Probabil în ”Republica Independentă Alba” e posibil acest lucru, legislația națională nemaiproducând de multă vreme efecte pe acest teritoriu!

Nu e pentru prima dată când se încearcă transformarea tarifului unic/persoană în tarif pe recipient pentru utilizatorii casnici din Alba Iulia. În 28 iunie 2019,  Consililul local Alba Iulia, la doar câteva luni de la câștigarea licitației de către Asocierea RER VEST & RETIM, urmare a adresei nr. 73/18.06.2019 a ADI Salubris Alba – Zona 1 Alba lulia, prin Hotărârea nr. 197/2019, aprobă ”tarifele distincte pentru beneficiarii serviciului de salubrizare din municipiul Alba lulia pentru contractul de delegare a gestiunii nr. 61/18.04.2019 – Zona 1 Alba lulia de operare, conform anexei și se împuternicește un angajat al primăriei pentru a vota actul adițional la contractul nr. 61/18.04.2019 având ca obiect introducerea tarifelor distincte aplicate beneficiarilor serviciului de salubrizare conform prevederilor legislative actuale, în Adunarea Generală a Asociaților Salubris Alba”. Culmea, în anexa hotărârii sunt prevăzute tarife distincte pentru colectarea pe recipient, nu pe persoană, chiar dacă actul administrativ în speță trebuia doar să aprobe semnarea contractului de delegare în conformitate cu caietul de sarcini și oferta operatorului.

Ca să revenim la Hotărârea nr. 290/2021 a CL Alba Iulia, prin articolul 2 ”se aprobă tarifele distincte pentru colectarea separată și transportul separat al deșeurilor reziduale și pentru colectarea separată și transportul separat al deșeurilor reciclabile rezultate din tarifele unice recalculate, pe categorii de utilizatori, pentru colectarea și transportul deșeurilor menajere și similare pentru utilizatorii serviciului (persoane fizice, persoane juridice private și persoane juridice publice – instituții, autorități publice) din Zona 1 – Lot 1 Alba Iulia, județul Alba, aflată în delegare prin concesiune la operatorul economic Asocierea SC RER VEST S.A./SC RETIM ECOLOGIC SERVICE S.A. pentru serviciul de colectare și transport deșeuri municipale și similare”, tarife care nu au fost niciodată licitate și nici nu sunt prevăzute în contractul inițial de delegare a serviciului. (vezi facsimil)

Pe scurt, operatorul a licitat un tarif unic/persoană fizică în mediul urban, tarif prevăzut în contractul de delegare, iar prin hotărârea menționată se adaugă tarife distincte pe recipient! Modificarea condițiilor unei licitații, a unui contract rezultat în urma acesteia este o faptă extrem de gravă, care dacă produce consecințe juridice depășește sfera ilicitului administrativ.

Trebuie precizat că, în ciuda asigurărilor ADI SALUBRIS, care și-a permis să facă un artificiu, introducând, fără să fi fost prevăzute în licitație, tarife distincte pe recipient, prețul mediu al serviciului suportat de utilizatorul casnic de la case din Alba Iulia ar crește! Să nu mai amintim de faptul că s-ar crea o inechitate în ceea ce privește prețul serviciilor, situație nepermisă de lege.

De pildă:

– o persoană singură care locuiește la casă, în varianta recipientelor de 60 de litri, ar trebui să plătească un preț lunar de 17,73 lei! Asta, în condițiile unei reduceri de 50%, pe care noi nu am găsit-o în HCL 290 a Primăriei Alba Iulia, așa cum sunt la alte UAT-uri, pentru că prețul întreg e de 35,46 lei (probabil nu au fost publicate toate anexele);

– două persoane, varianta recipientelor de 60 de litri (dacă s-ar încadra) ar trebui să plătească lunar 35,46 de lei, adică 17,73 lei de persoană;

– trei persoane, varianta recipientelor de 120 de litri, ar trebui să plătească 47,78 de lei/lună, adică 15,82 de lei/persoană.

În oricare din aceste situații, față de prețul de 13,67 de lei/persoană (preț modificat, care include TVA-ul și toate taxele), prin modificările făcute la contract prin Hotărârea de CL Alba Iulia, utilizatorul care locuiește la casă ar plăti un preț cu mult mai mare față de ce s-a licitat și raportat la prețul unic, prevăzut la art. 10 din contractul de delegare!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Ciortea Maria Christina, medic pediatru cu o carieră îndelungată la Ocna Mureș, sărbătorită la venerabila vârstă de 100 de ani: Era cunoscută ca doamna doctor care era mereu pe o bicicletă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ciortea Maria Christina, medic pediatru cu o carieră îndelungată la Ocna Mureș, sărbătorită la venerabila vârstă de 100 de ani: Era cunoscută ca doamna doctor care era mereu pe o bicicletă Ciortea Maria Christina, medic pediatru cu o carieră îndelungată la Ocna Mureș, a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani. Era cunoscută ca doamna […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea