Rămâi conectat

Actualitate

Primăria Alba Iulia atacă lucrările ce vor desăvârşi transformarea Cetăţii Alba Carolina într-o bijuterie turIstică

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

„Sper ca luni (28 februarie – n. red.) să putem începe lucrările de reabilitare a zonei interioare a Cetăţii”, a declarat, ieri primarul municipiului Alba Iulia Mircea Hava. Primele zile nu vor aduce mari schimbări în viaţa celor care locuiesc sau muncesc în zona interioară a Cetăţii Alba Carolina. „Vom începe cu amenajarea pentru deschiderea şantierului, se vor monta semne de circulaţie pentru că vom închide unele străzi şi se vor executa şi lucrări de îndepărtare a pavajului existent, pentru că vremea nu impietează asupra acestora. Prima zonă atacată va fi strada Mihai Viteazul pe care o dorim finalizată până la 1 Mai când vor debuta la Alba Iulia o serie de manifestări dedicate turismului: Festivalul „Zilele Cetăţii”, 3-4 mai Congresul Internaţional de Turism Rural şi 17 mai prima dezbatere în ţară a ceea ce înseamnă sau vrem să însemne Culoarul Dunărean. Nu vrem să ne întâmpinăm oaspeţii în plin şantier, chiar dacă per total zonă lucrările de reabilitare vor dura mai mult”, a adăugat el. Prin acest proiect finanţat din fonduri europene se va revitaliza o suprafaţă de circa 110 hectare reprezentând aproximativ 10 procente din suprafaţa totală a municipiului Alba Iulia. El este de fapt continuarea procesului de reabilitare a şanţurilor Cetăţii Alba Carolina pe laturile de Nord, Sud şi Est, realizat în cadrul unui proiect finanţat şi el din fonduri europene şi care are ca dată de finalizare tot 1 Mai. În acest fel produsul turistic Cetatea Alba Carolina – Cealaltă Capitală prinde tot mai mult contur.
Principalele lucrări vizează reamenajarea şi modernizarea sistemului pietonal şi rutier, amenajarea de parcări şi piste de biciclete, dar şi dotarea întregii zone cu mobilier urban specific şi reabilitarea şi extinderea iluminatului stradal şi arhitectural. De prim interes este reamenajarea parcului Custozza în piaţetă.

„Orice cetate avea în zona centrală o piaţetă şi noi dorim să aducem Cetatea Alba Carolina cât de aproape putem de ceea ce a fost ea. Piaţeta noastră va semăna cu cea de la Sibiu, dar va avea mai multă verdeaţă”, a precizat autorul proiectului tehnic, arhitectul Gheorghe Lăncrănjan. Cei care se tem că Cetatea va fi lipsită de verdeaţă pot sta liniştiţi pentru că se va face un „transfer de vegetaţie” dinspre parcul Custozza spre zona şanţurilor care va fi transformată într-un adevărat parc. Aici, pe latura de Nord vor fi amenajate şi două grădini, una în stil roman şi una în stil japonez. Domnul Lăncrănjan a adăugat că nivelul de călcare în interiorul Cetăţii va fi coborât cu circa 50 – 90 de centimetri în funcţie de zonă până se va ajunge la nivelul de călcare din anul 1738. Asta nu înseamnă că imobilele mai noi, Sala Unirii, Clădirea Babilon, Universitatea „1 Decembrie 1918”, vor „pluti”. Diferenţele de nivel vor fi negociate prin pante. Coborârea nivelului de călcare poate duce în zona parcului Custozza la descoperirea unor importante vestigii romane deoarece în acea zonă se afla centrul Castrului Legiunii a XIII-a Gemina. În funcţie de aceste descoperiri, care vor fi conservate „in situ”, vor putea apărea schimbări ale soluţiilor tehnice.
Valoarea totală a acestui proiect care va schimba efectiv faţa Cetăţii Alba Carolina este de 76.087.835,63 lei din care 47.982.082,28 lei este finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Proiectul cu o durată de 28 de luni face parte din pachetul de proiecte privind Planul Integrat de Dezvoltare Urbană pentru care Primăria municipiului Alba Iulia a obţinut finanţare nerambursabilă în cadrul programului REGIO.

Anca DINICĂ


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Încă trei ani de ajutor pentru achiziția de motorină pentru fermieri

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Încă trei ani de ajutor pentru achiziția de motorină pentru fermieri Guvernul a prelungit schema de ajutor de stat pentru agricultură până la finalul anului 2026. Fermierii români vor beneficia de subvenţia pentru achiziţia motorinei utilizate în agricultură și în următorii trei ani. Subvenţia actuală este de 1,529 lei/litrul de motorină. Aceasta va fi ajustată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare