Rămâi conectat

Actualitate

Preţul energiei electrice a scăzut pe piața spot: Ajunge aproape la același nivel ca anul trecut

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preţul energiei electrice a scăzut pe piața spot: Ajunge aproape la același nivel ca anul trecut

Pentru a doua lună la rând și în octombrie, preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM a scăzut. Prețul este la mai puțin de jumătate față de acum două luni și ajunge foarte aproape de nivelul de acum un an, scrie Economica.net.

În octombrie 2022, prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) a fost de 1.016 lei/MWh, potrivit datelor consultate de noi.

Prețul a scăzut astfel dramatic față de nivelul lunii septembrie, cu 45% – luna trecută prețul mediu de închidere al PZU a fost de 1.855 de lei/MWh. Este a doua lună consecutivă de scădere a prețului spot, după multe luni în care prețurile au crescut continuu, ajungând în august 2022 la 2.400 de lei/MWh.

Elit - Gustul Desăvârșit

În iulie a.c. preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) a avut o medie de 1.138 lei pe MWh în luna iunie 2022, valoare cu 200% mai mare faţă de preţul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, respectiv 378 lei pe MWh, potrivit raportului lunar postat pe site-ul operatorului bursier.

Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 2,5 miliarde de lei în luna iunie, în creştere cu 207% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Pe de altă parte, volumul tranzacţiilor a scăzut cu 1%, până la 2.153.795 de MWh.

Cota de piaţă a PZU a fost de 52% în iunie, în creştere cu 2,6%.

Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 335 de participanţi, dintre care activi au fost 215.

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.

Măsurile luate de România sprijină consumatorii

Măsurile cu care a venit România pe zona de energie au fost luate în condiţii excepţionale şi în ajutorul consumatorului casnic şi a consumatorului non-casnic, a declarat, vineri, preşedintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale din Senatul României, Lorant Antal, la Solar Energy Bucharest Summit.

„Practic, din cauza preţului la gaze naturale, şi preţul energiei electrice a cunoscut o mărire foarte mare. Ce a făcut statul? Este extrem de important să subliniez un aspect: nouă întotdeauna ne place să formulăm critici şi să spunem că în România nu funcţionează nimic… Într-adevăr, criticile sunt foarte binevenite şi importante, pentru că, dacă formulăm critici, putem să ne dezvoltăm, dar în oglindă trebuie să fim şi realişti şi obiectivi şi să definim încă o dată condiţiile. Totuşi, măsurile cu care a venit România, începând cu Ordonanţa 118, Ordonanţa 27, iar acum Ordonanţa 119, au venit în condiţii excepţionale şi în ajutorul consumatorului casnic, după care în ajutorul consumatorului non-casnic. Am plafonat preţul la producător la 450 de lei, după care am plafonat preţul la care poate să vândă furnizorul, la 1.300 de lei pe megawatt, adică un 1,30 lei pe kilowatt/oră. În continuare, am plafonat preţul gazelor naturale acelor producători care au în proprietate capacităţi de producere a energiei electrice – Romgaz şi Petrom. Producătorii de gaze naturale sunt obligaţi ca să vândă pentru producere de energie electrică gazul numai la 100 de lei pe megawatt. Prin aceste măsuri, practic, am intervenit în acea relaţie între producător şi furnizor prin care i-am forţat, o dată să nu poată să vândă cu mai mult, adică să nu aibă interes să vândă cu mai mult de 450 de lei. Totuşi, au fost companii de furnizare care şi-au înţeles rolul lor pe piaţa românească, au înţeles că au o responsabilitate majoră faţă de consumatorii casnici şi consumatorii non-casnici şi că nu pot să-şi bată joc de acest consumator şi, într-adevăr, au contractat capacităţi şi cantităţi de energie electrică la preţuri moderate”, a afirmat Antal.

Potrivit oficialului, nu trebuie scoase din context anumite măsuri sau iniţiative legislative pe zona de energie, atunci când se încearcă să se facă paralele între trecut şi prezent.

„Cred că extrem de important este să ne definim foarte clar şi condiţia în care existăm şi să nu scoatem din context anumite măsuri sau iniţiative legislative, iar când încercăm să facem paralele între trecut şi prezent să înţelegem foarte bine şi acele vremuri la care facem referire şi momentul în care trăim. Într-adevăr, contractele bilaterale, într-un fel, erau proceduri interzise, chiar dacă sună un pic mai exagerat. Dar dacă facem referire la acele vremuri, trebuie să spunem şi motivul pentru care contractele bilaterale au devenit aşa-zise ‘No goes on’ şi era motivul foarte simplu. La vremea respectivă a fost un preşedinte al ţării care a inventat şi definiţia ‘Băieţilor deştepţi’, şi acei băieţi deştepţi au operat prin astfel de contracte bilaterale. S-a ajuns la concluzia, la vremea respectivă, ca să nu mai funcţioneze piaţa pe bază de contracte bilaterale, mai ales acele contracte bilaterale fiind făcute în proporţii mai importante cu Hidroelectrica. Până în 2020, a venit COVID peste noi, în România a fost energia foarte, foarte ieftină. Şi gazele naturale, şi energia electrică au fost foarte ieftine. Toată lumea era prieten cu toată lumea, funcţiona sistemul, nici ANRE nu era foarte, foarte strict în ceea ce priveşte eventuale amenzi de cifră de afaceri. Era linişte, o condiţie de paradis… A fost o liberalizare a pieţei gazelor naturale, după care a fost o liberalizare a pieţei energiei electrice, apoi peste noi a venit situaţia geopolitică, adică războiul din Ucraina…”, a explicat demnitarul.

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) a organizat, vineri, Solar Energy Bucharest Summit, primul eveniment regional care se adresează industriei producătoare de energie solară.

La eveniment sunt prezenţi producători de echipamente şi furnizori de soluţii pentru producerea energiei solare din alte ţări, precum China, Italia, Spania, Germania, Turcia, Ucraina şi Ţările de Jos.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

COD GALBEN de ceață în zona joasă a județului Alba: Vizibilitate sub 200 de metri și izolat sub 100

Ziarul Unirea

Publicat

în

COD GALBEN de ceață în zona joasă a județului Alba: Vizibilitate sub 200 de metri și izolat sub 100

Meteorologii AMN au emis miercuri, 9 noiembrie o nouă avertizare de tip nowcasting cod galben de ceață, pentru județul Alba și alte județe, până la ora 10.00.

Potrivit meteorologilor, se va semnala local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m și izolat sub 100 m.

Elit - Gustul Desăvârșit

Este vizată zona joasă a județului Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

INFOTRAFIC: Ceață pe autostrada A1 Sibiu – Deva: Vizibilitate redusă între 100 și 150 de metri. Recomandări pentru participanții la trafic

BONTEA Alexandru

Publicat

în

INFOTRAFIC: Ceață pe autostrada A1 Sibiu – Deva: Vizibilitate redusă între 100 și 150 de metri. Recomandări pentru participanții la trafic

Miercuri, 9 noiembrie 2022, se circulă în condiții de ceață pe autostrada A1 Sibiu – Deva, pe tronsonul kilometric 238 – 316, vizibilitatea fiind redusă între 100-150 de metri.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că sunt semnalate condiții de ceață, care reduce vizibilitatea în trafic pe alocuri între 100 și 150 de metri pe Autostrada A1 Sibiu – Deva, pe tronsonul kilometric 238 – 316.

Elit - Gustul Desăvârșit

În condiții de ceață se circulă și pe mai multe artere rutiere de pe raza județelor Alba, Arad, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Mureș, Satu Mare, Sibiu, Timiș și Tulcea.

Adaptați viteza, măriți distanţa de siguranță între autovehicule, evitați oprirea pe benzile de circulaţie sau pe banda de urgenţă! Folosiți luminile de ceață din dotarea autovehiculelor și nu vă angajați în efectuarea de manevre periculoase în condiții de vizibilitate redusă!

De asemenea, meteorologii AMN au emis miercuri, 9 noiembrie o nouă avertizare de tip nowcasting cod galben de ceață, pentru județul Alba și alte județe, până la ora 10.00.

Se va semnala local ceață, care determină scăderea vizibilității sub 200 m și izolat sub 100 m.

Este vizată zona joasă a județului Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Legea pensiilor 2022: Deciziile de pensionare ar putea suferi o modificare majoră

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Legea pensiilor 2022: Deciziile de pensionare ar putea suferi o modificare majoră

Pensiile sunt stabilite prin decizie a Casei Teritoariale de Pensii ori a Casei de Pensii Sectoriale, după caz, emisă în condițiile prevăzute de Legea pensiile, fiind acordată la data înregistrării cererii.

Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de Legea 263/2010, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază solicitantul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru persoanele din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa de pensii sectorială competentă, în funcţie de ultimul loc de muncă.

Însă de multe ori, cei care vor să iasă la pensie, după ce depun documentele de pensionare trebuie să aştepte perioade mai mari de 45 zile pentru a primi decizia de pensionare şi cuantumul pensiei ce li se cuvine, iar acest lucru se întâmplă din cauza problemelor de organizare a sistemului de acordare al pensiilor.

Astfel, la Camera Deputaților urmează să se voteze o modificare legislativă care va corecta acest neajuns. Astfel se creează cadrul legislativ pentru a da posibilitatea ca dosarul de pensionare să fie depus cu 90 zile ÎNAINTE de îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru a beneficia de acest drept, urmând ca decizia să le fie comunicată în termen de 5 zile lucrătoare de la data la care îndeplinesc condiţiile legale de pensionare.

În expunerea de motive a inițiativei legislative se spune că astfel se vine în ajutorul celor care trebuie sp iasă la pensie și ”care nu trebuie să întindă mâna şi să cerşească pentru a primi un drept ce li se cuvine, căci sunt cazuri în care se aşteaptă şi 4-5 luni pentru a primi decizia de pensionare şi efectiv pensia. De asemenea, avem în prezent şi foarte multe cazuri în care dosarele de pensionare sunt oprite în corespondenţa caselor teritoriale de pensii din cauza neconcordanţelor ivite prin emiterea greşită a adeverinţelor de către custozii de arhivă şi a lipsei unui sistem unitar de lucru a Casei Naţionale de Pensii Publice”.

Conform noilor modificări care se află pe masa de lucru a deputaților ”pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare prevăzute de prezenta lege, în funcţie de categoria de pensie solicitată”.

O altă modificare spune că: ”Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, după caz, emisă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, şi se acordă de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare şi a emiterii deciziei de pensionare”.

Și în sfârșit poate cea mai importantă modificare: ”Decizia de pensionare se emite în termen de 5 zile lucrătoare de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare ale persoanei ce a solicitat acest drept, în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în funcţie de categoria de pensie solicitată”.

Vârsta de pensionare. Perioadele care nu sunt considerate vechime în muncă

Sunt detalii pe care trebuie să le știe cei care și-au propus să iasă la pensie și trebuie să-și compleze dosarul cu actele necesare.

Conform legislației în vigoare, concediile de odihnă, de incapacitate temporară de muncă din cauza unor accidente sau boli profesionale, precum și cele la care au dreptul părinții pentru nașterea, creșterea și îngrijirea copilului sunt luate în calcul la stabilirea drepturilor de pensie. Deși unele dintre acele perioade sunt necontributive, ele sunt asimilate ca stagii de cotizare.

Excepție de la regulă o constituie absențele nemotivate și concediile fără plată care, potrivit Codului muncii, se scad din vechimea în muncă. Așadar, concediile fără plată sunt cele care nu se vor lua în calcul pentru vechimea în muncă, dar nu cele de odihnă.

Stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Trecem în revistă concediile care sunt considerate vechime în muncă, precum și indemnizațiile care se acordă pentru unele tipuri de concedii.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea