Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Prețul alimentelor, la cel mai mare nivel istoric: Foamete de proporții bate la ușă

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Prețul alimentelor, la cel mai mare nivel istoric: Foamete de proporții bate la ușă

Prețul mărfurilor alimentare de anul trecut a crescut, ca efect al invaziei Rusiei în Ucraina, astfel a urcat indicele prețurilor alimentare, calculat de către agenția pentru alimente a Națiunilor Unite, la un nivel istoric.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Indicele preţurilor alimentelor, care urmăreşte preţurile internaţionale ale celor mai comercializate mărfuri alimentare, a atins o medie de 143,7 puncte în 2022, în creştere cu 14,3% faţă de 2021, şi cel mai mare de când au început înregistrările în 1990, potrivit FAO.

Indicele crescuse deja cu 28% în 2021, faţă de anul precedent, ca urmare a revenirii economiei mondiale după impactul pandemiei, informează News.ro.

Preţurile alimentelor au crescut după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie anul trecut, din cauza temerilor de perturbare a comerţului în regiunea Mării Negre.

Ulterior creşterile s-au redus parţial, după crearea unui canal de export de cereale din Ucraina, susţinut de ONU, şi a îmbunătăţirii perspectivei de aprovizionare din ţările producătoare.

În decembrie, indicele de referinţă a scăzut pentru a noua lună consecutiv, la 132,4 puncte, comparativ cu 135,00 puncte revizuite pentru noiembrie.

Cifra din noiembrie a fost dată anterior la 135,7 puncte.

”Preţurile mai temperate ale produselor alimentare sunt binevenite după doi ani foarte volatili”, a spus economistul şef al FAO, Maximo Torero.

Scăderea indicelui în decembrie a fost determinată de o scădere a preţului internaţional al uleiurilor vegetale, împreună cu unele scăderi ale preţurilor cerealelor şi cărnii, dar atenuate de creşteri uşoare ale celor pentru zahăr şi lactate, a spus FAO.

Tot de-a lungul anului 2022, patru dintre cei cinci subindici alimentari ai FAO – cereale, carne, lactate şi uleiuri vegetale – atinseseră cote record, în timp ce al cincilea, zahărul, a fost la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani.

Indicele FAO al preţurilor cerealelor a crescut cu 17,9% în 2022, din cauza unor factori care includ perturbări semnificative ale pieţei, costuri mai mari ale energiei şi ale inputurilor, vremea nefavorabilă şi cererea continuă puternică de alimente la nivel mondial, a spus FAO.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

De ce la Paște NU trebuie să urăm ”sărbători fericite” sau ”Paște fericit”?

Unirea Ziarul

Publicat

în

De ce la Paște NU trebuie să urăm ”sărbători fericite” sau ”Paște fericit”? Un episcop ortodox le-a explicat credincioșilor săi de ce nu se urează „Sărbători fericite!” de Învierea Domnului. Preasfinţitul Ambrozie, episcopul Giurgiului, a vorbit despre „păcatul” pe care-l fac unii credincioși în perioada pascală. „Mulţi dintre dumneavoastră v‑aţi împărtăşit cu trupul şi sângele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea