Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Preşedintele României participă la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles: Ce vizează agenda de discuții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Preşedintele României participă la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles: Ce vizează agenda de discuții

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European care se va desfăşura la Bruxelles, a informat Administraţia Prezidenţială. La reuniune a fost invitat să participe şi preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Agenda de discuţii a Consiliului European vizează, în principal, evoluţiile de securitate din Ucraina, cu accent pe sprijinul acordat de către Uniunea Europeană acestei ţări în plan politic, financiar, material şi umanitar. Vor fi abordate şi modalităţile de sprijin în plan european a refugiaţilor ucraineni, facilitate de utilizarea mecanismului de protecţie temporară, notează Agerpres.

Şefii de stat şi de guvern vor agrea Busola Strategică, instrument care va asigura o ghidare la nivel strategic, pentru următoarea decadă, a acţiunilor în materie de securitate şi apărare la nivelul Uniunii Europene.

În continuarea discuţiilor din cadrul Summitului de la Versailles, liderii europeni vor discuta aspecte legate de asigurarea securităţii aprovizionării cu energie la nivel european, pe fondul măsurilor de reducere a dependenţei faţă de Rusia. Pe baza comunicărilor Comisiei Europene, vor fi abordate situaţia preţurilor la energie, măsurile de sprijin a categoriilor celor mai vulnerabile şi de susţinere, pe termen scurt, a mediului de afaceri.

De asemenea, vor mai fi discutate aspecte economice referitoare la consolidarea Pieţei Interne, gestionarea pandemiei de COVID-19 şi relaţiile externe ale Uniunii Europene, cu accent pe relaţia cu China şi situaţia politică din Bosnia şi Herţegovina.

Joi, preşedintele Klaus Iohannis participă, tot la Bruxelles, alături de premierul Nicolae Ciucă, la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din ţările membre NATO, organizată la Cartierul General al Alianţei.

Luni, şeful statului a luat parte la o reuniune de coordonare, în format videoconferinţă, organizată de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cu mai mulţi lideri europeni în pregătirea Consiliului European.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul intervenţiei sale, preşedintele Iohannis a informat despre eforturile pe care ţara noastră continuă să le depună pentru gestionarea fluxului de refugiaţi din Ucraina, precum şi despre sprijinul direct acordat Ucrainei prin hub-ul umanitar de la Suceava, care beneficiază de sprijinul Comisiei Europene şi al statelor membre.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că acest sprijin trebuie acordat în continuare, evidenţiind dificultăţile cu care se confruntă populaţia care a rămas în Ucraina şi accentuând nevoia urgentă de a se ajunge la încetarea focului şi de a proteja civilii din Ucraina.

„Preşedintele României s-a pronunţat pentru adoptarea de către Uniunea Europeană de sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei, care să aibă un impact relevant asupra acesteia”, precizează Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului a reafirmat, referitor la obiectivul asigurării securităţii energetice a Uniunii Europene, importanţa diversificării surselor şi a rutelor de aprovizionare cu energie, dar şi necesitatea dezvoltării interconectivităţii între statele membre, în contextul obiectivului major al Uniunii de reducere a dependenţei energetice de Federaţia Rusă.

În ceea ce priveşte subiectul preţurilor ridicate la energie, preşedintele Iohannis a reiterat nevoia de identificare cât mai rapidă a unor soluţii convergente la nivel european, atrăgând atenţia asupra dificultăţilor generate de legătura dintre scumpirea gazelor naturale şi preţurile la energia electrică, ceea ce generează un impact nedorit asupra pieţei.

„Preşedintele Klaus Iohannis a indicat că obiectivul imperativ este de a găsi soluţii eficiente pe termen scurt, care să protejeze cetăţenii europeni şi competitivitatea economică la nivelul Uniunii, pentru ca producţia industrială şi locurile de muncă din economiile europene să nu fie afectate pe termen lung de actuala criză energetică”, a mai arătat Administraţia Prezidenţială.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Ce mai aruncă oamenii din Alba, în Săptămâna Mare: Trei pui de cățel, legați cu sărmă de gât și labe, aruncați într-o baltă adâncă să se înece

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ce mai aruncă oamenii din Alba, în Săptămâna Mare: Trei pui de cățel, legați cu sărmă de gât și labe, aruncați într-o baltă adâncă să se înece Săptămâna Mare = săptămâna în care viaţa unor suflete nu are valoare, într-un oraș din Alba. Scene şocante au fost surpinse miercuri, 1 mai, la Teiuș. Trei cățeluși […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea