Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Președintele ANTREC Alba, Emil Comșa, despre proiectul Legii Turismului: Ne interesează gradul ocupare, nu unde a fost X și Y

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Reprezentanții din turism sunt interesați de gradul de ocupare în unitățile de cazare și nu unde a fost X și Y, declară Emil Comșa, vicepreședinte ANTREC România. ”E aberant ca într-un text de Lege a turismului să se stipuleze justificări de genul: nu cumva să se ascundă. Asta ține de securitatea națională”, spune acesta.

Vicepreședintele Asociației Naționale de Turism Rural Ecologic și Cultural (ANTREC), Emil Comșa, președinte al filialei Alba, consideră exagerat Sistemului Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din Romania (SIEATR), prevăzut în proiectul Legii turismului, precizând că evidența efectivă a persoanelor în timp real nu o mai are nici compania Google.

”Trebuie separate partea de evidență a turiștilor de partea de urmărire a turiștilor, deci dacă am putea să înțelegem că sunt două concepte diferite. La noi în textul de lege sunt abordate împreună ceea ce nu e în regulă. Partea de evidență a turiștilor se face într-un sistem învechit, într-adevăr, cu fișe, cu înscrieri și înregistrare de informații cu caracter personal care, după o anumită perioadă de sejur, ajunge și la MAI, ceea ce e absolut normal și toate țările procedează la fel, în timp ce SIEATR este exagerat. Cel mai important lucru este ca turistul să se simtă bine. Evidența efectivă a persoanei în timp real, unde se află, nu o are nici măcar Google. Până și compania Google a avut nenumărate procese prin care li se solicita daune pentru faptul că acele capturi din satelit și din teren cu funcția lor <<Street View>> făcea publică persoana pe circuitul economic, pe circuitul care era, se afla în poza respectivă fără să se i ceară acceptul. Să poți lua datele personale într-un anumit scop trebuie să-i ceri acordul. Nicio referire la aspectul acesta în textul de lege”, a spus, duminică, Emil Comșa, contactat de ziarulunirea.ro, în timp ce participa la Târgul Național de Turism Rural de la Albac.

Vicepreședintele ANTREC consideră că SIEATR nu este interesant pentru reprezentanții și operatorii din turism, ci doar pentru alte ”organizații sau servicii”.

”Eu nu spun că nu este un sistem care poate asigura securitatea informațiilor, dar nu are treabă cu ceea ce ne interesează pe noi. Statistici, grad de ocupare, număr de înnoptări, asta ne interesează pe noi. Nu că X sau Y au fost la Albac sau au fost în Alba Iulia sau mai știu eu unde. Nu ne interesează informații atât de detaliate, ci doar pentru statistici, să știm dacă avem o strategie sau să modificăm o strategie, să știm unde este circulația turistică, care sunt punctele de interes. Ne interesează statistic și nu nominal. E aberant ca într-un text de lege a turismului, care se vrea o lege cadru, să se stipuleze  justificări de genul să nu cumva să se ascundă. Asta ține de securitatea națională, ține de combaterea actelor de terorism sau lucruri de genul acesta care nu au legătură cu turismul. Că poate să profite cineva de faptul că se ascunde într-o formulă de genul acesta este posibil, dar nu-și are loc așa ceva într-o lege cadru a turismului”, a mai spus Emil Comșa.

Vicepreședintele ANTREC a adăugat că sunt organe abilitate care asigură securitatea națională și combat terorismul.

”Dacă se dorește informatizarea acestei evidențe nu avem nimic împotrivă, suntem pentru ca România să rămână între cele mai siguri țări din Europa, oricum avem un sistem performant de înregistrare la SRI, putem să-l valorificăm într-un mod superior și să creștem siguranța națională printr-un sistem informatic centralizat de la MAI cu evidența celor care încearcă să se ascundă în structuri turistice. E doar o conexiune cu turismul și nu e cel mai important capitol, cum e acum, dacă ne uităm și vedem cât e dezvoltat subiectul într-o lege cadru a turismului. Nu-și are locul”, apreciază Emil Comșa.

De asemenea, el este de părere că sistemul informatic ar fi greu de implementat, întrucât sunt multe unități de cazare care au confort scăzut și nu au competențe de a lucra pe calculator, dar nici resurse.

”Putem să avem o evidență în timp real foarte simplă cu privire la gradul de ocupare. E mult mai important decât să știu că X sau Y se află în nu știu ce structură. Asta este sarcina, datoria, altor organizații, servicii”, a mai spus vicepreședintele ANTREC.

Proiectul legii turismului, lansat în dezbatere publică, prevede, printre altele, înfiinţarea Sistemului Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din Romania (SIEATR), care va fi asigurat de STS şi care va colecta şi stoca date despre turişti şi despre unităţile de cazare.

Furnizorii de servicii turistice colectează următoarele date în fişa de anunţare a sosirii şi plecării turistului: numele, prenumele, data naşterii, locul naşterii, cetăţenia, date referitoare la domiciliu: ţară, localitate, stradă, număr, date referitoare la actul de identitate: tipul, seria şi/sau numărul, data eliberării şi instituţia emitentă, statul emitent, codul numeric personal sau numărul personal de identificare, cu excepţia turiştilor străini care nu posedă un astfel de număr, data sosirii şi data plecării, scopul călătoriei, date privind plata, inclusiv adresa de facturare, date din profilul „client fidel”, dacă există, agenţia sau agentul de turism prin care a fost făcută rezervarea sau a fost cumpărat biletul.

Datele SIEATR transmise de către furnizorii de servicii turistice se stochează pe o perioadă de cinci ani de la momentul transmiterii.

Autorităţile competente să utilizeze datele cu caracter personal cuprinse în SIEATR sunt Ministerul Afacerilor Interne: Direcţia Generală Management Operaţional, Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Direcţia Generală de Protecţie Internă, Direcţia Generală Anticorupţie, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Ministerul Apărării Naţionale: Direcţia generală de informaţii a apărării şi Ministerul Public.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC

Bogdan Ilea

Publicat

în

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC În perioada sărbătorilor mai ales când este dezlegarea la pește, trebuie să fim foarte atenți la alimentele pe care le achiziționăm. ANPC transmite că recomandă consumatorilor să ţină cont de câteva sfaturi. ‘În preajma Sărbătorii Floriilor, în care, conform tradiţiei, creşte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea