Rămâi conectat

Economie

Președintele ALDE Alba, Ioan Lazăr, propus de Ministerul Energiei în Consiliul de Administrație al companiei E.ON Gaz Furnizare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

E.ON își face divizie separată de furnizare gaze pentru populație. Președintele ALDE Alba, Ioan Lazăr, va reprezenta statul în CA.

Unul din cei mai bogați oameni de afaceri din Alba Iulia, lider județean al ALDE, este una dintre propunerile Ministerului Energiei, condus tot de un membru ALDE, pentru poziția de reprezentant al statului în Consiliul de Administrație al companiei E.ON Gaz Furnizare, controlată de grupul german omonim și desprinsă prin diviziune din furnizorul integrat de gaze naturale și electricitate E.ON Energie.

Pe 19 septembrie, acționarii E.ON Energie se vor întruni în AGA pentru a aproba divizarea parțială a companiei, prin desprinderea din patrimoniul acesteia a activelor aferente activității de furnizare de gaze naturale către consumatorii reglementați casnici, care vor fi preluate de o companie nou înființată, E.ON Gaz Furnizare.

În prezent, E.ON Energie furnizează și energie electrică, și gaze naturale, pentru ambele tipuri de clienți, casnici și industriali. E.ON Energie este controlată de grupul german E.ON prin subsidiara sa locală E.ON România SRL, care deține peste 68% din acțiuni, celălalt acționar fiind Ministerul Energiei, cu aproape 32% din capital. Nou înființata E.ON Gaz Furnizare, care se va desprinde din E.ON Energie, va avea aceeași structură de acționariat.

E.ON Gaz Furnizare va prelua activitățile de furnizare de gaze naturale către clienții casnici de la E.ON Energie, activități pe care grupul german-mamă le-a dorit separate de cele de furnizare gaze către consumatorii industriali și de cele de furnizare de energie electrică pentru ambele tipuri de consumatori. În plus, recent, după cum Profit.ro a relatat la data respectivă, grupul E.ON și-a mai înființat un furnizor de energie pe piața locală, E.ON Vânzări, deținut de E.ON Energie (99,99% din acțiuni) și de o altă subsidiară locală a grupului, E.ON Servicii Clienți SRL. Motivul separării îl constituie diferențele de nivel de liberalizare și de grad de concentrare a jucătorilor între piața de energie și cea de gaze naturale, care impun, potrivit E.ON, abordări și strategii diferite.

„Stadiile diferite de liberalizare la care se află cele două piețe (gaz și, respectiv, electricitate) atrag cerințe tipice unor organizații tip „2 viteze” diferite având în vedere faptul că, în timp ce pe piața liberă nivelul de servicii, împreună cu calitatea și varietatea produselor oferite, sunt diferențiatori decisivi în rândul jucătorilor de pe piață, piața reglementată se caracterizează prin și necesită un nivel de servicii și oferte standardizate, iar creșterea transparenței costurilor și a eficienței rămân în continuare obiective principale”, se arată în proiectul de divizare a E.ON Energie și de înființare a E.ON Gaz Furnizare.

E.ON Energie este liderul pieței locale de furnizare de gaze naturale pentru clienții casnici, cu o cotă de peste 57%, potrivit ultimelor date oficiale ale ANRE, din octombrie 2016. Celălalt mare jucător este Engie, cu peste 33%. Pe piața liberă, cota E.ON Energie era de 14,23%, compania fiind pe locul 4 în clasamentul furnizorilor, după Romgaz, OMV Petrom și Engie. În sectorul de energie electrică, E.ON Energie este unul dintre jucătorii majori, așa-numiții furnizori de ultimă instanță.

E.ON Energie și-a majorat cu 55% profitul net în 2016, la 173,6 milioane lei, pe fondul menținerii cifrei de afaceri la circa 4,8 miliarde lei. Pe 19 septembrie, AGA de la E.ON Energie îi va numi și pe administratorii noii companii care va prelua activitățile locale ale E.ON de furnizare de gaze naturale pentru populație, E.ON Gaz Furnizare. Statul român are dreptul să numească 3 dintre cei 7 membri ai Consiliului de Administrație. Astfel, Ministerul Energiei i-a propus pentru această poziție pe Dan Ilie Morega, Luiza Marian și Ioan Lazăr.

Potrivit profit.ro Ioan Lazăr este unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din Alba și, în același timp, președinte al organizației ALDE din județ. În 2006, pe când era membru PNL, a fost numit de ministrul liberal de atunci al Apărării, Teodor Atanasiu, ce deținea și postul de președinte al PNL Alba, în funcția de director al Direcției Management Contracte – Departamentul pentru Armamente din cadrul MapN.

Sursa: profit.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Românii înregistraţi pe platformele de criptoactive sunt de două-trei ori mai mulţi decât investitorii la bursă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Românii înregistraţi pe platformele de criptoactive sunt de două-trei ori mai mulţi decât investitorii la bursă Românii înregistraţi pe platformele de criptoactive sunt de două-trei ori mai mulţi decât cei 178.000 de investitori consemnaţi pe Bursa de Valori Bucureşti, a afirmat, miercuri, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, la cea de-a 7-a ediţie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea