Rămâi conectat

Ştirea zilei

Preotul Doru Gheaja și Col. rtr. ec. Străjan Ioan, cetățeni de onoare a municipiului Alba Iulia”. Hotărârea, pe masa consilierilor locali

Publicat

în

Preotul Doru Gheaja și Col. rtr. ec. Străjan Ioan, cetățeni de onoare a municipiului Alba Iulia”. Hotârârea, pe masa consilierilor locali

Preotul Gheaja Doru-Romul și domnul col. rtr. ec. Străjan Ioan ar putea primi distincția de „Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia”, în urma ședinței Consiliului Local Alba Iulia din data de 29 iulie. Hotărârea, pe masa consilierilor locali.

Preotul Gheaja Doru-Romul

Preotul Gheaja Doru-Romul s-a născut la 19 iulie 1941 în localitatea Buzd din apropierea municipiului Mediaş şi, la sfatul tatălui tău, preot, a urmat cursurile seminarului ortodox din municipiul Cluj, apoi studiile teologice la Sibiu.

A fost hirotonit preot în cadrul Parohiei Apold de lângă Sighişoara, iar după reînfiinţarea Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia, acum Arhiepiscopie, a fost chemat să slujească în cadrul Catedralei episcopale, de unde, după 14 ani, la cerere, i-a fost încredinţată spre slujire Parohia Ortodoxă Română Centru II din municipiul Alba Iulia. A fost preotul acestei parohii timp de 25 de ani, până la pensionare. După pensionare, cu binecuvântarea I.P.S. Irineu, arhiepiscopul Alba Iuliei, slujeşte în continuare, benevol, la aceiaşi biserică, cu aceiaşi pasiune şi dragoste pentru credinţa străbună.

Electrica Furnizare Discount

în toţi anii de slujire a fost şi încă este îndrăgit de credincioşi, de locuitorii municipiului şi nu numai, pentru toti cei care i s-au adresat cu bucuriile, dar mai ales cu necazurile fiecăruia, având cuvinte frumoase şi blânde de îmbărbătare, dădătore de speranţă, rugându-se deopotrivă pentru toţi.

Activitatea susţinută desfăşurată pe parcursul a zeci de ani şi exemplul de modestie şi moralitate creştin-ortodoxă de care a dat dovadă în întreaga sa viaţă, vrednicia şi patriotismul preotului Gheaja, au determinat ca la 21 aprilie 2021 să-i fie acordată cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române: „Crucea Patriarhală”.

Deosebit de activitatea desfăşurată ca preot, părintele Gheaja a avut şi are, în continuare, o susţinută activitate cultural-artistică, fiind cunoscut în întreaga ţară penrtu dragostea, dăruirea şi talentul cu care interpretează cântecele iubirii de ţară, îndeosebi de Ardeal.

Pe bună dreptate, preotul Gheaja este denumit „Părintele cântecelor patriotice din România”, fiind primul interpret al acestora, unele fiind apoi preluate şi de alţi interpreţi.

înainte de anul 1989, a făcut cunoscute întregii ţări unele dintre aceste cântece în cadrul Cenaclului „Flacăra”, de fiecare dată fiind prezentat publicului sub denumirea „preotul Dorn Gheaja de la Alba Iulia”.

Şi-a continuat activitatea cultural artistică şi după anul 1989 în cadrul Cenaclului „Totuşi iubirea”, iar în ultimii 7 ani, preotul Gheaja a devenit colaborator principal al Cenaclului „Lumină lină” al Mitropoliei Ardealului, cu care a susţinut sute de spectacole.

Preotul Gheaja Doru-Romul s-a bucurat de aprecierea autorităţilor locale şi judeţene, fiind invitat la mai multe festivităţi prilejuite cu ocazia unor evenimente importante.

Pentru întreaga activitate prolifică, propun conferirea titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia” preotului Gheaja Doru-Romul.

Domnul col. rtr. ec. Străjan Ioan

Domnul col. rtr. ec. s-a născut în Alba Iulia la data de 5 martie 1933, unde a urmat cursurile şcolii primare, ale Liceului „Mihai Viteazul” şi ale Liceului Comercial. După finalizarea liceului, s-a angajat contabil la OCL Alimentara Alba Iulia.

De tânăr a practicat fotbal şi atletism, iar datorită preocupărilor sportive, a fost ales membru al Federaţiei Român de Fotbal şi observator federal de fotbal.

Este membru fondator al Filialei Judeţului Alba a ANCE „Regina Maria”, al Fundaţiei „Alba Iulia – 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României” şi a revistei „Dacoromania” şi face parte din colectivul redacţional, fost director, iar în prezent este „preşedinte de onoare” şi autorul a numerose articole istorice. Este autorul unor cărţi de istorie reală şi profund documentată. S-a preocupat îndeaproape la confecţionarea şi amplasarea de plăci comemorative, busturi, statui, în amintirea unor personalităţi cultural-istorice.

Ioan Străjan, pe lângă materialele publicate în revista „Dacoromania” (nr. 1-101) şi în presa locală, a reeditat lucrarea istoricului N. Densuşianu „Independenţa Bisericescă a Mitropoliei Române”, iar împreună cu poetul Ioan Mărginean, a scris cartea „Alba Iulia, Aleea Scriitorilor”.

În anul 2009, a întocmit o lucrare cu documente mai puţin cunoscute, intitulată „Deznaţionalizarea şi maghiarizarea românilor din Ardeal, prin biserică şi şcoală înainte de 1 decembrie 19818”.

Domnul Străjan s-a remarcat ca om de cultură şi patriot prin contribuţia sa la realizarea unor noi legături ştiinţifice, istorice, patriotice şi culturale favorabile municipiului Alba Iulia. A demarat acţiuni de cinstire a memoriei veteranilor de război şi a eroilor neamului, precum şi acţiuni de protejare a unor monumente istorice, de artă, ale naturii şi mediului înconjurător. Prin donaţiile şi activitatea umanitară, acesta a contribuit, în mod semnificativ, la sporirea patrimoniului cultural al municipiului Alba Iulia.

Domnul Străjan a desfăşurat şi desfăşoară acte de caritate, atât în municipiul Alba Iulia şi în ţară, cât şi în străinătate, a căror beneficiari sunt copii orfani sau abandonaţi, persoane vârstnice, persoane cu dizabilităţi sau instituţii care se ocupă de aceste categorii defavorizate.

Pentru contribuţia remarcabilă adusă prestigiului Municipiului Alba Iulia, propun conferirea titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia” domnului col. rtr. ec. Străjan Ioan.

Publicitate

Ştirea zilei

Scandal și lovituri pe o șosea din Alba: Ce pedeapsă au primit doi tineri care au agresat un bărbat după ce i-au blocat mașina în trafic

Publicat

în

Scandal și lovituri pe o șosea din Alba: Ce pedeapsă au primit doi tineri care au agresat un bărbat după ce i-au blocat mașina în trafic

Doi tineri din Ighiu, au fost condamnați la plata unei amenzi penale de 6.000 de lei, pentru infracțiunile de lovire și alte violențe și pentru distrugere. Aceștia au agresat un alt bărbat lovindu-l cu o bătă peste picioare și abdomen, după ce în prealabil intraseră cu mașina în autoturismul în care se afla victima.

Scandalul a izbucnit pe fondul unui conflict mai vechi, izbucnit la o petrecere de Revelion din comuna Arieșeni, la care cei implicați participaseră cu o săptămână mai devreme.

Astfel, din declarația persoanei vătămate reiese că, în perioada 30 decembrie 2018-02 ianuarie 2019, acesta împreună cu niște prieteni, au fost în localitatea Arieșeni pentru a-și petrece revelionul. Cu această ocazie, la aceeași cabană, a venit și inculpatul, iar în noaptea de revelion, aflându-se în stare de ebrietate, a ascultat muzică la o intensitate mare, deranjând astfel pe celelalte persoane prezente. De aceea, numitul P.I.F. a oprit muzica și, astfel, a iscat un conflict cu inculpatul A. A. A.

Electrica Furnizare Discount

„În data de 06.01.2019, în jurul orelor 19.45, pe drumul comunal din localitatea Ighiu, pe fondul unor situații conflictuale preexistente cu persoana vătămată C.C. C., inculpații l-au abordat pe acesta în timp ce se deplasa în autoturismul marca BMW, condus de martorul P. I. F., inițial intrând pe contrasens cu autovehiculul Nissan Terrano, condus de B. B. B. și acroșând ușor autoturismul persoanei vătămate în zona stânga-față, iar apoi inculpații au coborât din autovehicul și au deschis portiera stânga-față a autoturismului BMW și inculpatul B. B. B. l-a prins de picioare pe C.C. C. și a încercat să îl tragă afară din mașină, iar inculpatul A. A. A. l-a lovit pe C. C. C. cu o bâtă peste picioare și abdomen, totodată lovind și autoturismul, cauzându-i persoanei vătămate leziuni traumatice ce au necesitat un număr de 8-9 zile de îngrijiri medicale și producând avarii autoturismului BMW aparținând persoanei vătămate C. C. C.”, se arată în actul de sesizare.

Decizia Judecătoriei Alba Iulia nu este definitivă, e putând fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Lista statelor cu risc epidemiologic a fost actualizată. Austria și Croația, în zona roșie, iar Grecia trece în cea galbenă

Publicat

în

Lista statelor cu risc epidemiologic a fost actualizată. Austria și Croația, în zona roșie, iar Grecia trece în cea galbenă

Joi, 23 sseptembrie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat noua listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat. Potrivit CNSU, Austria și Croația intră în zona roșie, iar în urma scăderii incidenței, Grecia trece în zona galbenă.

Vezi AICI noua listă a statelor cu risc epidemiologic

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 23 septembrie Hotărârea numărul 74 prin pentru actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat precum și modificarea și completarea HCNSU 43 din 01.07.2021 privind aprobarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, criteriile pe baza cărora se stabilesc acestea, precum și a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din acestea în România, astfel:

Electrica Furnizare Discount
  • în zona roșie au intrat: Croația, Letonia, Austria, Bosnia Herțegovina, Noua Caledonie, Gibraltar, Saint Vincent și Grenadine și Curacao;
  • în zona galbenă au intrat:
    – din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Grecia, Cipru, Norvegia Liechtenstein, Kazahstan, Azerbaidjan, Jamaica, Fiji, Sri Lanka, Jersey și Anguilla;
    – din zona verde, în urma creșterii incidenței: Slovacia, Luxemburg, Groenlanda, Canada, Singapore și Sao Tome și Principe;
  • în zona verde au intrat: Portugalia, Islanda, Japonia, Monaco, Liban, Irak, Eswatini, Timorul de Est și Insulele Virgine Britanice.

Totodată, este crescută vârsta de la care sunt exceptați de la măsura carantinării și obigativității prezentării unui test RT-PCR copiii, de la 6 la 12 ani.

Lista intră în vigoare duminică la miezul nopții.

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO ȘTIREA TA| ACCIDENT rutier în Alba Iulia: Două autoturisme au intrat în coliziune, într-un sens giratoriu din oraș

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| ACCIDENT rutier în Alba Iulia: Două autoturisme au intrat în coliziune, într-un sens giratoriu din oraș

Un accident rutier a avut loc joi, 23 septembrie, în jurul orei 18:00, la sensul giratoriu de pe strada Alexandru Ioan Cuza, în zona Ambient.

Potrivit martorilor este vorba despre o tamponare între un autovehicul SUV, marca Chevrolet și un autoturism marca Ford.

Electrica Furnizare Discount

Cel mai probabil evenimentul rutier s-a produs în urma nerespectării priorității în sensul giratoriu.

Revenim cu amănunte.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare