Rămâi conectat

Ştirea zilei

Preotul Doru Gheaja și Col. rtr. ec. Străjan Ioan, cetățeni de onoare a municipiului Alba Iulia”. Hotărârea, pe masa consilierilor locali

Publicat

în

Preotul Doru Gheaja și Col. rtr. ec. Străjan Ioan, cetățeni de onoare a municipiului Alba Iulia”. Hotârârea, pe masa consilierilor locali

Preotul Gheaja Doru-Romul și domnul col. rtr. ec. Străjan Ioan ar putea primi distincția de „Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia”, în urma ședinței Consiliului Local Alba Iulia din data de 29 iulie. Hotărârea, pe masa consilierilor locali.

Preotul Gheaja Doru-Romul

Preotul Gheaja Doru-Romul s-a născut la 19 iulie 1941 în localitatea Buzd din apropierea municipiului Mediaş şi, la sfatul tatălui tău, preot, a urmat cursurile seminarului ortodox din municipiul Cluj, apoi studiile teologice la Sibiu.

A fost hirotonit preot în cadrul Parohiei Apold de lângă Sighişoara, iar după reînfiinţarea Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia, acum Arhiepiscopie, a fost chemat să slujească în cadrul Catedralei episcopale, de unde, după 14 ani, la cerere, i-a fost încredinţată spre slujire Parohia Ortodoxă Română Centru II din municipiul Alba Iulia. A fost preotul acestei parohii timp de 25 de ani, până la pensionare. După pensionare, cu binecuvântarea I.P.S. Irineu, arhiepiscopul Alba Iuliei, slujeşte în continuare, benevol, la aceiaşi biserică, cu aceiaşi pasiune şi dragoste pentru credinţa străbună.

Electrica Furnizare Discount

în toţi anii de slujire a fost şi încă este îndrăgit de credincioşi, de locuitorii municipiului şi nu numai, pentru toti cei care i s-au adresat cu bucuriile, dar mai ales cu necazurile fiecăruia, având cuvinte frumoase şi blânde de îmbărbătare, dădătore de speranţă, rugându-se deopotrivă pentru toţi.

Activitatea susţinută desfăşurată pe parcursul a zeci de ani şi exemplul de modestie şi moralitate creştin-ortodoxă de care a dat dovadă în întreaga sa viaţă, vrednicia şi patriotismul preotului Gheaja, au determinat ca la 21 aprilie 2021 să-i fie acordată cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române: „Crucea Patriarhală”.

Deosebit de activitatea desfăşurată ca preot, părintele Gheaja a avut şi are, în continuare, o susţinută activitate cultural-artistică, fiind cunoscut în întreaga ţară penrtu dragostea, dăruirea şi talentul cu care interpretează cântecele iubirii de ţară, îndeosebi de Ardeal.

Pe bună dreptate, preotul Gheaja este denumit „Părintele cântecelor patriotice din România”, fiind primul interpret al acestora, unele fiind apoi preluate şi de alţi interpreţi.

înainte de anul 1989, a făcut cunoscute întregii ţări unele dintre aceste cântece în cadrul Cenaclului „Flacăra”, de fiecare dată fiind prezentat publicului sub denumirea „preotul Dorn Gheaja de la Alba Iulia”.

Şi-a continuat activitatea cultural artistică şi după anul 1989 în cadrul Cenaclului „Totuşi iubirea”, iar în ultimii 7 ani, preotul Gheaja a devenit colaborator principal al Cenaclului „Lumină lină” al Mitropoliei Ardealului, cu care a susţinut sute de spectacole.

Preotul Gheaja Doru-Romul s-a bucurat de aprecierea autorităţilor locale şi judeţene, fiind invitat la mai multe festivităţi prilejuite cu ocazia unor evenimente importante.

Pentru întreaga activitate prolifică, propun conferirea titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia” preotului Gheaja Doru-Romul.

Domnul col. rtr. ec. Străjan Ioan

Domnul col. rtr. ec. s-a născut în Alba Iulia la data de 5 martie 1933, unde a urmat cursurile şcolii primare, ale Liceului „Mihai Viteazul” şi ale Liceului Comercial. După finalizarea liceului, s-a angajat contabil la OCL Alimentara Alba Iulia.

De tânăr a practicat fotbal şi atletism, iar datorită preocupărilor sportive, a fost ales membru al Federaţiei Român de Fotbal şi observator federal de fotbal.

Este membru fondator al Filialei Judeţului Alba a ANCE „Regina Maria”, al Fundaţiei „Alba Iulia – 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României” şi a revistei „Dacoromania” şi face parte din colectivul redacţional, fost director, iar în prezent este „preşedinte de onoare” şi autorul a numerose articole istorice. Este autorul unor cărţi de istorie reală şi profund documentată. S-a preocupat îndeaproape la confecţionarea şi amplasarea de plăci comemorative, busturi, statui, în amintirea unor personalităţi cultural-istorice.

Ioan Străjan, pe lângă materialele publicate în revista „Dacoromania” (nr. 1-101) şi în presa locală, a reeditat lucrarea istoricului N. Densuşianu „Independenţa Bisericescă a Mitropoliei Române”, iar împreună cu poetul Ioan Mărginean, a scris cartea „Alba Iulia, Aleea Scriitorilor”.

În anul 2009, a întocmit o lucrare cu documente mai puţin cunoscute, intitulată „Deznaţionalizarea şi maghiarizarea românilor din Ardeal, prin biserică şi şcoală înainte de 1 decembrie 19818”.

Domnul Străjan s-a remarcat ca om de cultură şi patriot prin contribuţia sa la realizarea unor noi legături ştiinţifice, istorice, patriotice şi culturale favorabile municipiului Alba Iulia. A demarat acţiuni de cinstire a memoriei veteranilor de război şi a eroilor neamului, precum şi acţiuni de protejare a unor monumente istorice, de artă, ale naturii şi mediului înconjurător. Prin donaţiile şi activitatea umanitară, acesta a contribuit, în mod semnificativ, la sporirea patrimoniului cultural al municipiului Alba Iulia.

Domnul Străjan a desfăşurat şi desfăşoară acte de caritate, atât în municipiul Alba Iulia şi în ţară, cât şi în străinătate, a căror beneficiari sunt copii orfani sau abandonaţi, persoane vârstnice, persoane cu dizabilităţi sau instituţii care se ocupă de aceste categorii defavorizate.

Pentru contribuţia remarcabilă adusă prestigiului Municipiului Alba Iulia, propun conferirea titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia” domnului col. rtr. ec. Străjan Ioan.

Publicitate

Ştirea zilei

ANGAJĂRI la IPJ Alba: CONCURS pentru un post de ofițer, prin încadrare directă, în specialitatea ordine publică – silvicultură

Publicat

în

ANGAJĂRI la IPJ Alba: CONCURS pentru un post de ofițer, prin încadrare directă, în specialitatea ordine publică – silvicultură

Inspectoratul de Poliție Județean Alba recrutează candidați pentru concursul organizat de Inspectoratul General al Poliției Române, în vederea ocupării unui post vacant de ofițer, specialitatea „ordine publică – silvicultură” la Biroul Combaterea Delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică.

Persoanele care doresc să se înscrie, în vederea participării la concurs, pot să o facă până la data de 05.10.2021, inclusiv, în zilele nelucrătoare, iar în data de 05.10.2021 doar până la ora 16:00, on-line, prin transmitere la adresa de email [email protected] a documentelor menționate în anunțul postat pe site-ul Inspectoratului de Poliție Județean Alba: https://ab.politiaromana.ro/ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs/anunt-pentru-ocuparea-unui-post-de-ofiter-din-cadrul-inspectoratului-de-politie-judetean-alba-specialitatea-ordine-publica-silvicultura-prin-incadrare-directa-a-persoanelor-cu-studii-corespunzatoare-cerintelor-postului-si-care-indeplinesc-conditiile-legale.

Candidații trebuie să aibă studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul de licență/specializarea silvicultură, exploatări forestiere sau studii universitare de licență, ciclul I (în sistem Bologna) în domeniul de licență silvicultură precum și o vechime de doi ani, în specialitatea studiilor.

Electrica Furnizare Discount

Concursul va consta în desfășurarea unei probe de evaluare a performanței fizice, care este eliminatorie și o probă scrisă, constând în rezolvarea unui test-grilă.

Condițiile generale de participare, tematica și bibliografia de concurs dar și alte precizări sunt cuprinse în anunțul de recrutare.

Reamintim faptul că, în această perioadă, Inspectoratul de Poliție Județean Alba recrutează candidați pentru ocuparea a 19 posturi de ofițeri și agenți de poliție, prin încadrare directă, din care 14 posturi de ofițeri de poliție și 5 posturi de agenți de poliție.

Posturile scoase sunt în specialitățile cazier judiciar, statistică și evidențe operative, comunicații și informatică, ordine publică, pregătire profesională, investigații criminale, investigarea criminalității economice, implementare proiecte, psihologie, criminalistică și secretariat.

Informații complete cu privire la posturile existente, programul înscrierilor, condițiile de participare, documentele necesare și modalitățile de desfășurare a concursurilor se regăsesc pe site-ul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, secțiunea Carieră – Posturi scoase la concurs https://ab.politiaromana.ro/ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs.

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO ȘTIREA TA| Accident rutier la Alba Iulia: Tamponare între două autoturisme, în zona Cimitirului Eroilor

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| Accident rutier la Alba Iulia: Tamponare între două autoturisme, în zona Cimitirului Eroilor

Un accident rutier a avut loc marți, 28 septembrie, în Municipiul Alba Iulia, în zona sensului giratoriu de la Cimitirul Eroilor.

Potrivit martorilor este vorba despre o tamponare între un SUV și un autoturism marca Volkswagen.

Electrica Furnizare Discount

Până în acest moment, nu se cunoaște dacă au rezultat persoane rănite în urma acestui eveniment rutier.

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| „Transilvania întâlnește cuscus-ul”: Rețeta câștigătoare la campionatul mondial de preparat cous cous din 2021

Publicat

în

FOTO| „Transilvania întâlnește cuscus-ul”: Rețeta câștigătoare la campionatul mondial de preparat cous cous din 2021

România a câștigat campionatul mondial de preparat cous cous, desfășurat în Italia. Rețeta câștigătoare se numește „Transilvania întâlnește cuscus-ul”

Bucătarul şef Claudia Maria Catana, care a reprezentat România, a câștigat campionatul mondial Bia cous cous, anunță agenția italiană de știri ANSA.

Competiția s-a desfăşurat în localitatea San Vito Lo Capo (Trapani) și au participat bucătari din 8 țări (Afganistan, Argentina, Italia, Maroc, Mauritius, România, Senegal și Spania).

Electrica Furnizare Discount

Propunerea câștigătoare a României, care a participat pentru prima dată la festival, a fost rețeta intitulată „Transilvania întâlnește cuscus-ul”, pe bază de raft de miel, rubarbă, boabe de cătină, ceapă albă, gălbenușuri de ou, smântână și frunze de dafin. Claudia Maria Catana, originară din Sibiu, este chef și patron al restaurantului Cucina ai monti din Bracciano (Roma), însă a avut experiențe şi în capitală, la restaurantul Enoteca la Torre, unde a lucrat împreună cu pluripremiatul chef Danilo Ciavattini şi, de asemenea, a colaborat cu restaurantul Mirabelle, o stea Michelin.

Citește și: Naționala de fotbal a nevăzătorilor s-a calificat la EURO 2022. În ce condiții se desfășoară un meci și care sunt regulile

„Această victorie mi-a produs o mare emoție, nu mă așteptam. Cous-cous-ul nu face parte din tradiția noastră gastronomică, dar în această rețetă am încercat să concep un preparat în care grâul să poată fi unit cu ingrediente care sunt parte din bucătăria noastră, este acea îmbrățișare pe care nu ne-o putem oferi în acest moment ”, a declarat Claudia Maria Catana în presa italiană.

Italia, reprezentată de bucătarul din Palermo, Santo Petrocciani, câștigător al Campionatului Italian, a primit premiul special pentru cea mai bună prezentare a preparatului.

Spania, pentru care a concurat Juan Carlos Peña Pérez, a câștigat premiul pentru cea mai durabilă rețetă, în timp ce preparatul pregătit de bucătarul argentinian Lola Macaroff, a fost decretat ca fiind cel cea mai originală. Senegalul, reprezentat de bucătarul-șef Bamba Barry, a câştigat premiul „sănătate și integrare” acordat de proiectul european I-Care.

sursa: G4media.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare