Rămâi conectat

Ştirea zilei

Preotul Doru Gheaja și Col. rtr. ec. Străjan Ioan, cetățeni de onoare a municipiului Alba Iulia”. Hotărârea, pe masa consilierilor locali

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Preotul Doru Gheaja și Col. rtr. ec. Străjan Ioan, cetățeni de onoare a municipiului Alba Iulia”. Hotârârea, pe masa consilierilor locali

Preotul Gheaja Doru-Romul și domnul col. rtr. ec. Străjan Ioan ar putea primi distincția de „Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia”, în urma ședinței Consiliului Local Alba Iulia din data de 29 iulie. Hotărârea, pe masa consilierilor locali.

Preotul Gheaja Doru-Romul

Preotul Gheaja Doru-Romul s-a născut la 19 iulie 1941 în localitatea Buzd din apropierea municipiului Mediaş şi, la sfatul tatălui tău, preot, a urmat cursurile seminarului ortodox din municipiul Cluj, apoi studiile teologice la Sibiu.

A fost hirotonit preot în cadrul Parohiei Apold de lângă Sighişoara, iar după reînfiinţarea Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia, acum Arhiepiscopie, a fost chemat să slujească în cadrul Catedralei episcopale, de unde, după 14 ani, la cerere, i-a fost încredinţată spre slujire Parohia Ortodoxă Română Centru II din municipiul Alba Iulia. A fost preotul acestei parohii timp de 25 de ani, până la pensionare. După pensionare, cu binecuvântarea I.P.S. Irineu, arhiepiscopul Alba Iuliei, slujeşte în continuare, benevol, la aceiaşi biserică, cu aceiaşi pasiune şi dragoste pentru credinţa străbună.

în toţi anii de slujire a fost şi încă este îndrăgit de credincioşi, de locuitorii municipiului şi nu numai, pentru toti cei care i s-au adresat cu bucuriile, dar mai ales cu necazurile fiecăruia, având cuvinte frumoase şi blânde de îmbărbătare, dădătore de speranţă, rugându-se deopotrivă pentru toţi.

Activitatea susţinută desfăşurată pe parcursul a zeci de ani şi exemplul de modestie şi moralitate creştin-ortodoxă de care a dat dovadă în întreaga sa viaţă, vrednicia şi patriotismul preotului Gheaja, au determinat ca la 21 aprilie 2021 să-i fie acordată cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române: „Crucea Patriarhală”.

Deosebit de activitatea desfăşurată ca preot, părintele Gheaja a avut şi are, în continuare, o susţinută activitate cultural-artistică, fiind cunoscut în întreaga ţară penrtu dragostea, dăruirea şi talentul cu care interpretează cântecele iubirii de ţară, îndeosebi de Ardeal.

Pe bună dreptate, preotul Gheaja este denumit „Părintele cântecelor patriotice din România”, fiind primul interpret al acestora, unele fiind apoi preluate şi de alţi interpreţi.

înainte de anul 1989, a făcut cunoscute întregii ţări unele dintre aceste cântece în cadrul Cenaclului „Flacăra”, de fiecare dată fiind prezentat publicului sub denumirea „preotul Dorn Gheaja de la Alba Iulia”.

Şi-a continuat activitatea cultural artistică şi după anul 1989 în cadrul Cenaclului „Totuşi iubirea”, iar în ultimii 7 ani, preotul Gheaja a devenit colaborator principal al Cenaclului „Lumină lină” al Mitropoliei Ardealului, cu care a susţinut sute de spectacole.

Preotul Gheaja Doru-Romul s-a bucurat de aprecierea autorităţilor locale şi judeţene, fiind invitat la mai multe festivităţi prilejuite cu ocazia unor evenimente importante.

Pentru întreaga activitate prolifică, propun conferirea titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia” preotului Gheaja Doru-Romul.

Domnul col. rtr. ec. Străjan Ioan

Domnul col. rtr. ec. s-a născut în Alba Iulia la data de 5 martie 1933, unde a urmat cursurile şcolii primare, ale Liceului „Mihai Viteazul” şi ale Liceului Comercial. După finalizarea liceului, s-a angajat contabil la OCL Alimentara Alba Iulia.

De tânăr a practicat fotbal şi atletism, iar datorită preocupărilor sportive, a fost ales membru al Federaţiei Român de Fotbal şi observator federal de fotbal.

Este membru fondator al Filialei Judeţului Alba a ANCE „Regina Maria”, al Fundaţiei „Alba Iulia – 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României” şi a revistei „Dacoromania” şi face parte din colectivul redacţional, fost director, iar în prezent este „preşedinte de onoare” şi autorul a numerose articole istorice. Este autorul unor cărţi de istorie reală şi profund documentată. S-a preocupat îndeaproape la confecţionarea şi amplasarea de plăci comemorative, busturi, statui, în amintirea unor personalităţi cultural-istorice.

Ioan Străjan, pe lângă materialele publicate în revista „Dacoromania” (nr. 1-101) şi în presa locală, a reeditat lucrarea istoricului N. Densuşianu „Independenţa Bisericescă a Mitropoliei Române”, iar împreună cu poetul Ioan Mărginean, a scris cartea „Alba Iulia, Aleea Scriitorilor”.

În anul 2009, a întocmit o lucrare cu documente mai puţin cunoscute, intitulată „Deznaţionalizarea şi maghiarizarea românilor din Ardeal, prin biserică şi şcoală înainte de 1 decembrie 19818”.

Domnul Străjan s-a remarcat ca om de cultură şi patriot prin contribuţia sa la realizarea unor noi legături ştiinţifice, istorice, patriotice şi culturale favorabile municipiului Alba Iulia. A demarat acţiuni de cinstire a memoriei veteranilor de război şi a eroilor neamului, precum şi acţiuni de protejare a unor monumente istorice, de artă, ale naturii şi mediului înconjurător. Prin donaţiile şi activitatea umanitară, acesta a contribuit, în mod semnificativ, la sporirea patrimoniului cultural al municipiului Alba Iulia.

Domnul Străjan a desfăşurat şi desfăşoară acte de caritate, atât în municipiul Alba Iulia şi în ţară, cât şi în străinătate, a căror beneficiari sunt copii orfani sau abandonaţi, persoane vârstnice, persoane cu dizabilităţi sau instituţii care se ocupă de aceste categorii defavorizate.

Pentru contribuţia remarcabilă adusă prestigiului Municipiului Alba Iulia, propun conferirea titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia” domnului col. rtr. ec. Străjan Ioan.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea