Preotul Cristian Pomohaci este anchetat de Consistoriul Eparhial din Alba Iulia. Acesta a negat toate acuzaţiile care i se aduc, dar nu a putut oferi dovezi care să îl dezincrimineze

Într-un mesaj transmis de Vasile Brănescu şi postat pe site-ul Mitropoliei Ardealului se precizează că preotul Cristian Pomohaci din Moşuni, judeţul Mureş, este anchetat de Consistoriul Eparhial din Alba Iulia. Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, este parte a acestei Mitropolii cu sediul la Sibiu.

”În legătură cu dezvăluirile făcute de presă privitor la înregistarea unei discuţii din care rezultă că un preot din Arhiepiscopia Alba Iuliei a încercat coruperea sexuală a unui tânăr, precizăm că părintele Pomohaci este deja anchetat de Consistoriul Eparhial din Alba Iulia, care, după confirmarea vinovăţiei acestuia, va lua măsurile care se impun. Acestea pot merge până la excluderea din cler a părintelui, întrucât condiţia morală a statutului de preot este incompatibilă cu o asemenea conduităă. În măsura în care se dovedeşte că persoana cu care părintele Pomohaci a purtat discuţia înregistrată este minoră, atunci situaţia capătă şi o conotaţie penală, asupra căreia se vor pronunţa autorităţile abilitate”, scrie în mesajul transmis public de reprezentantul Patriarhiei Române.

Reprezentanţii Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia s-au sesizat după ce pe internet a apărut o înregistrare audio care ar fi o posibilă discuţie între preotul Cristian Pomohaci şi un adolescent de 17 ani căruia preotul i-ar face avansuri sexuale şi i-ar propune să întreţină raporturi sexuale în schimbul promisiunii unor sume de bani. La fel ca în alte cazuri, Patriarhia Română respectă în mod riguros autonomia eparhială, iar Părintele Cristian Pomohaci a fost chemat la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia.

Elit ELIT
Potrivit consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, pr. Eugen Moldovan, preotul Cristian Pomohaci a fost oprit de la slujire timp de 30 de zile urmând ca în această perioadă să îşi pregătească o apărare cu care să vină în faţa reprezentanţilor arhiepiscopiei pentru a demonta acuzaţiile care i se aduc de corupere sexuală a unui minor. Acesta a mai declarat că preotul Cristian Pomohaci a negat toate acuzaţiile care i se aduc, dar nu a putut oferi dovezi care să îl dezincrimineze.

„Părintele a fost chemat, ne-a oferit câteva lămuriri, însă, după cum prevăd regulamentele noastre bisericeşti, părintele a fost oprit de la slujirea Sfintelor Taine şi a tuturor slujbelor bisericeşti pe o perioadă de 30 de zile, timp în care trebuie să aducă argumente pentru dezvinovăţirea sa. Părintele a fost convocat astăzi la Centrul Eparhial pentru a da unele lămuriri cu privire la situaţia neplăcută care s-a prezentat în articolele de presă în care era incriminat că ar fi făcut unele remarci cu tentă nepolăcută la adresa unui tânăr propunându-i relaţii intime în urma unei sume de bani Aşteptăm să ne aducă aceste lămuriri şi să demonteze toate acuzaţiile care i se aduc. Nu avea să ne răspundă cu ceva concret”, a spus pr. Eugen Moldovan, consilier administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei.

Pomohaci este paroh în localitate Moşuni, din judeţul Mureş, preotul fiind extrem de cunoscut mai ales ca interpret de folclor şi cântece religioase. El a fost acuzat şi de practici neacceptate de Biserica Ortodoxă precum exorcizarea, iar în 2013 preotul a primit canon să meargă o perioadă la Mânăstirea Afteia pentru a se căi pentru faptele sale. Practic la acea dată Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia i-a dat o pedeapsă religioasă preotului şi un ultim avertisment, fiind totodată pus să aleagă între preoţie şi apariţiile în showbiz. La acea dată, potrivit reprezentanţilor Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, s-a luat în calcul şi măsura drastică de caterisire (excludere din preoţie şi interzicerea dreptului de a sluji – n.r.) a lui Cristian Pomohaci dacă nu se va îndrepta.

Salvează

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

8 Comentarii

Trif 28 iunie 2017 at 21:58

„Preotul Cristian Pomohaci este anchetat de Consistoriul Eparhial din Alba Iulia. Acesta a negat toate acuzaţiile care i se aduc, dar nu a putut oferi dovezi care să îl dezincrimineze”!!?
Dupa umilele mele cunostinte, acuzatorul trebuie sa dovedeasca culpabilitatea, dincolo de ori ce indoiala rezonabila!

popa 29 iunie 2017 at 21:14

Esti cam bou Trif. E vorba de Consistoriul Eparhial nu de vreo instanta de judecata. Indiferent cat de incult ai fi, tot trebuie sa-ti dai seama ca popii au alte reguli decat noi.

mike 30 iunie 2017 at 2:25

Probabil , tu esti o -VACA- de vorbesti in acest stil – Se vede de la distanta cita cultura ai — ma mir ca nu ti sa sters commentul — de fapt nu poti cere cuiva, ce nu are — cultura – Circula in Romania un proverb — Hotul neprins –Negustor cinstit– Asa ca , trebuie dovedit -FAPTIC- apoi incriminarea -Asa ca Trif are dreptate- God bless Romania

ineptul 28 iunie 2017 at 23:00

… mai trimiteti pe unii an afara sistemului BOR, din cand an cand,… oricum este cam mare anghesuiala si trebuie musai facut loc altora mai cu dare de mana …iar Dumnealui ex Preotul Paroh Cristian Pomohaci are surse andestulatoare de trai,… nu asteapta mila enoriasilor din Mosuni,… ba canta , ba mai vinde un berbec, ba o oaie, o exorcizare pentru un ampatimit,…curge apa la moara dumnealui,…dar nu ne aratati mereu lipsa de antelegere, bunavointa si cucernicie , care va lipseste ,…

Albaiulean 28 iunie 2017 at 23:08

Pomohaci cred ca trebuie sa termine cu preotia ca e si avar pe langa ce se zice de el.Acesta ar avea in Cluj un numar de 8 apartamente cumparate in cartier de lux !!!!!!,iar 3 enoriasi ae fi donat averea lor bisericii,iar Pomohaci s-ar fi facut stapan pe donatii!Se zicea ca averea sa este de peste 1,200 ooo euro !!!!!Guvernul nu trebuia sa anuleze impozitul pe casele parohiale ortodoxe.Oamenii vorbesc ca patriarhul Constantei a facut fals la APIA si a luat subventie pe 630 ha dde pe dealurile unde odata erau vii !Astia stau bine cu adunatul …si nu uit ce a patit un calugar de la o manastire de pe langa Buc.unde hotii au gasit sub saltea 200 000 E.

IRIMIE 29 iunie 2017 at 9:46

„mai degraba trece camila prin urechile acului decat bogatul in imparatia cerului” spun preotii dar nici ei nu cred. Acest om e un exemplu viu ,cu 8 apartamente in Cluj si cate si mai cate………

doamne fereste 29 iunie 2017 at 10:22

Ca tata al copilului agresat l-as fi lasat lat in sutana, cu patrafirul pe moaca.

manelistul 29 iunie 2017 at 14:49

Numarul masinii sale era BN11SUS !!!! Adica Iisus ?!?! Asta era om cult si de cult ? GUNOI !!!!!

Comentariile sunt oprite